Dnes je pátek 15. listopad, svátek má Leopold,
je Mezinárodní nekuřácký den.

www.mojerukavice.cz/?fbclid=IwAR27q0MRau9Oc7KFeEbEg6LPL9ZVhOiwO1Sklbrkxq7Pthu179A2YYnCgIk

Kdo s koho: jehličí nebo plast?

přidáno: 04. 12. 2015

Již od 1. prosince začala společnost Bios s. r. o. prodávat vánoční stromky a tak nás zajímalo, kde se stromky, které si kupujeme, vlastně berou a jak se o ně správně starat. Proč vlastně máme v dnešní době upřednostnit živý vánoční stromek před umělým?

Kdo s koho: jehličí nebo plast?

K malému rozhovoru jsme přemluvili toho nejpovolanějšího, pana Martina Forajta, který má prodej stromků jak se říká pod palcem.

Martine, řekněte nám, proč si vlastně máme kupovat každý rok přírodní stromeček, není lepší pořídit si umělý?

Nákup přírodního stromečku má stejně jako například pečení vánočního cukroví a koupě čerstvého kapra své kouzlo a k Vánocům tradičně patří. Je to vlastně takový rituál, kdy si vybíráme kousek přírody a vánoční atmosféry domů. Koupí umělého stromku máme vlastně každé další vánoce stejné, u přírodního můžeme volit výšku, tvar i druh a každé Vánoce jsou tak jiné, nové a hlavně provoněné.

Dobře, uznávám, že umělý stromek nevoní, ale mnoho lidí vidí v nákupu umělého stromku i pomoc přírodě. Živý strom je lepší než uříznutý kvůli Vánocům.

Ano s těmito názory se také setkáváme, ale pravda je úplně jinde. Přírodní vánoční stromky se pěstují na plantážích a jsou určeny jen pro Vánoce, takže koupí vánočního stromku lesy neničíte. Naopak, při výrobě jednoho kusu umělého stromku je spotřebováno tolik kyslíku, kolik vyprodukuje několik set živých vánočních stromků po celou dobu svého růstu.

A co živé vánoční stromky v květináči, není toto ta správná cesta?

Nemyslím si to, stromek v květináči máte doma, kde je např. 22 °C a po Vánocích stromek dáte ven, kde bude teplota mnohem nižší. Stromek je ale probuzen z vegetačního klidu a zima mu škodí. Je to vlastně podobné jako s vypouštěním vánočního kapra do rybníka. Myslíme si, že dostává svobodu, ale ve většině případů bohužel uhyne. Ano, existuje šetrný postup, kdy stromek „zvykáme“ na pokojovou teplotu postupně a po Vánocích zase „odvykáme“, ale je to proces náročný na čas a prostory s rozdílnou teplotou. I když ale postupujeme co nejšetrněji, jistotu že stromek neuhyne, nemáme.

Dobře, vybrala jsem si řezaný vánoční stromeček, jak se o něj mám starat.

Správná volba! (směje se Martin). Stromeček by se měl skladovat v chladném prostředí a ideální je, když kmínek trochu odříznete a ponoříte do nějaké nádoby s vodou. Stromeček čerstvým řezem bude snadněji sát vodu a vydrží déle.

Stromek mám vybraný a vím jak se o něj starat, ale jak se k vám do prodejny tolik stromků dostalo a jak dlouho trvá, než vánoční stromek vyroste?

Vánoční stromky se pěstují cca 2 - 4 roky ze semínek ve školkách a pak se přesadí na plantáže, kde rostou několik let do sklizně. Doba růstu je rozdílná pro jednotlivé druhy stromečků, ale pro představu: aby vám na štědrý večer udělala radost cca 180 cm vysoká kavkazská jedlička, trvá její růst 10 – 15 let.

Ještě poslední dotaz: Co nám můžete letos nabídnout?

Letos máme k prodeji kavkazské jedle, smrky pichlavé v zelené i ve stříbrné variantě, smrky lesní a borovice černé. Také si u nás můžete zakoupit ozdobnou klest a  jmelí. Novinkou pro letošní rok je možnost frézování kmínků stromků, aby se bez problémů vešel do stojanu. Stromků máme dostatek, stačí si přijít vybrat.

Ve společnosti Bios s. r. o., která sídlí přímo v Dobříši, mají připravené stromky pro každého zákazníka a s ochotou vám pomohou vybrat ten správný stromeček právě pro vás. Děkujeme tímto panu Martinu Forajtovi za příjemný rozhovor i za rady, které nám poskytl a přejeme všem příjemné předvánoční dny a pod vaším živým stromečkem bohatou nadílku od Ježíška.  

autor článku: Redakce DA