Dnes je pátek 15. listopad, svátek má Leopold,
je Mezinárodní nekuřácký den.

www.mojerukavice.cz/?fbclid=IwAR27q0MRau9Oc7KFeEbEg6LPL9ZVhOiwO1Sklbrkxq7Pthu179A2YYnCgIk

Jak se v létě ochladit a přitom nepřibrat? Poradíme vám!

přidáno: 30. 06. 2019

Lidský organismus během horkých dní lépe zpracovává lehká a svěží jídla nežli ta těžká a hutná. Jaké potraviny je tedy nejlepší do svého jídelníčku během léta zařadit? Nejen o tom v dnešním článku.

„Léto je samo o sobě zátěžovým obdobím. Tělo daleko lépe zpracuje vše, co je lehké a svěží než těžká jídla, která organismus ještě více přehřívají,“ vysvětluje Veronika Markovičová z výživové poradny NATURHOUSE v Dobříši. „Spoustě klientům proto doporučujeme v letních měsících jídelníček přehodnotit a zařadit do něj více mléčných produktů, ovoce a zeleniny nebo třeba čerstvých bylinek,“ doplňuje. 

Výživová poradkyně Veronika Markovičová

Ochlazující efekt mají zvlášť zakysaná mléka, kefíry nebo bílé jogurty. S nižším obsahem cukru a tuku se míra ochlazení zvyšuje. Ideální je jíst bílé jogurty s čerstvým ovocem. Jsou lepší než ty ovocné od výrobce, které mají zase o to vyšší poměr cukru.

Ovoce a zeleninu je nejvhodnější konzumovat v syrovém stavu. Tepelná úprava zase do určité míry chladivé účinky snižuje. Pozor se ale musí dávat na příliš přezrálé plody. Opět kvůli vyššímu obsahu cukru. Největší ochlazení tělu poskytnou jablka nebo středně zralé banány, ale i borůvky, jahody a citrusy, ze zeleniny pak rajčata, hlávkový salát, ředkvičky, hrách nebo mungo výhonky. Vhodné je dodávat je do těla také v podobě čerstvých šťáv nebo vychlazených polévek na způsob španělského gaspacha.

Místo soli se doporučuje využít čerstvých bylinek, které ochutí letní jídelníček daleko lépe. „Obzvlášť chladivé účinky má meduňka, bazalka, máta nebo kopr. Natrhané na jemné kousky v chladivé zakysané smetaně vytvoří i velmi chutnou zálivku na zeleninový salát. Z meduňky nebo máty lze zase připravovat limonády s maximálně chladivým účinkem. Pijte je ale stejně teplé, jako je teplota okolního vzduchu,“ radí paní poradkyně Veronika.

V létě je dodržování pitného režimu obzvlášť důležité. Nápoje by přitom měly mít teplotu okolo dvaceti nebo dvaceti pěti stupňů. Nejvhodnější je nechlazená, neslazená a nesycená voda. Ochlazující účinky má také zelený čaj. Ne všechny teplé nápoje jsou ale chladivé. Například káva, ve které je obsažen kofein, skutečně zahřívá a to i přesto, že si ji dáte s ledovou granitou. Stejně tak zahřívá také většina alkoholických koktejlů.

Vanilkový nanuk s borůvkami prakticky bez kalorií

Suroviny na 3 nanuky:

  • 250 g nízkotučného tvarohu
  • pudink SLIMBEL vanilka
  • 100 g borůvek

 

Postup:

V míse vyšlehejte dohladka tvaroh se 2 lžícemi pudinku SLIMBEL vanilka. Přidejte borůvky a směs rozmixujte mixérem. Vytvořeným krémem naplňte formičky na nanuky a nechejte v mrazničce zmrznout cca 3 hodiny, až bude nanuk pevný. Při vyklápění nanuků si můžete pomoci tak, že formičku přelijete teplou vodou, nanuk tak lépe povolí.

Chcete ještě více receptů? Přijďte na konzultaci ZDARMA

Výživová poradna NATURHOUSE Dobříš

Mírové náměstí 37

tel.: 734 235 988
e-mail: dobris@naturhouse-cz.cz

autor článku: NATURHOUSE Dobříš