Dnes je sobota 26. květen, svátek má Valdemar.

www.facebook.com/hfadpribram/
Menubox
Restbox

Únor? Čas hodokvasu a vesnických zabijaček

přidáno: 25. 02. 2018

Milí čtenáři, pokud máte dostatek prostoru na zahradě a potřebné vybavení, určitě se v únoru pusťte do domácí zabijačky. My jsme ve Velké Lečici nelenili a nechali si dovézt 200 kilové prase. Určitě se to vyplatí, i když podle Evropské unie se produkty z domácích zabijaček nesmí prodávat. Jitrnice, jelítka, tlačenky, sulc, maso a ovar vás s domácí výrobou přijdou až 3krát levněji.

Klasická vesnická zabijačka určitě není pro milovníky ranního spánku. Musí se totiž bezpodmínečně vstát už v 5 ráno, aby se zatopilo v „pařácích“. Čím více máte „pařáků“, tím rychleji celý proces probíhá. My jsme měli pařáky tři a zabijačka nám s přípravou v 10 lidech zabrala asi 14 hodin. Kromě práce jsme si ale užili spoustu zábavy.

V první řadě je dobré si týden dopředu připravit speciální buchtu z mouky, droždí, vody a soli. Buchta se používá buď orestovaná do jelítek, nebo se namočí a používá se do jitrnic. Krájejte ji nožem s pilkou, protože bývá často hodně tvrdá.

Mezi největší evergreeny zabijaček patří určitě jitrnice a jelítka. Střeva použijte nejlépe kupovaná, práce s čištěním se nevyplatí a také zrovna „dvakrát nevoní“. My jsme střívka kupovali z Čími a byly na výsost spokojeni. Jitrnice a jelita plňte požadovanou směsí.

A teď ještě jedna kvízová otázka – víte, od čeho se používá název jitrnice? No přeci od sirových jater, které se jako náplň do jitrnic přidávají.

Ovárek v pařácích do změknutí krásně voní a nejlépe chutná s křenem a lidovou vejmrdou (jablka s křenem). Do tlačenek používejte jen to nejlibovější maso, zbytek prostě a jednoduše snězte. U nás jsme si pochutnali nejen my, ale i náš pes a kočky.

Do tlačenky náš děda z Lečic doporučuje přikoupit ještě několik jazyků a plecko. Směs na tlačenky promíchejte s kořením. My používáme cibulku najemno, sůl, pepř a namleté nové koření. Někdo přidává ještě majoránku a česnek, my se bez nich obejdeme. Určitě používejte namleté kůže a kolena, aby se vše krásně spojilo.

Co se týče sádla, raději ho nesolte, abyste ho mohli použít do všeho, co se namane. My ho kromě vaření používáme i na hojení suchých míst a ran, má skoro srovnatelné účinky jako měsíčková mast.

Zabijačku zakončete tím, že si pečlivě rozdělíte maso s popiskami do pytlíčků do mrazáku. Maso prosím nechte nejméně jeden den volně odpočívat…

A jak prožíváte domácí zabijačku vy? Podělte se s námi o tipy, rádi se určitě něčemu přiučíme. Přejeme vám dobrou chuť a krásně prožitý únor!

autor článku: Markéta Faltysová