Dnes je pátek 19. duben, svátek má Rostislava.

Zajímavosti

Rybí festival má za sebou úspěšný čtvrtý ročník

přidáno: 15. 05. 2018

Od dopoledních hodin se v sobotu 12. května linula Dobříší vůně rybích pokrmů a neobvykle zaplněné město napovídalo, že se na zdejších sádkách koná další, v pořadí již čtvrtý, Rybí festival pořádaný společností Colloredo-Mannsfeld. Celodenní gastronomický program, jehož hlavní hvězdou byla televizní kuchařka Karolína Kamberská, podtrhl bartender Karel Míšek a someliér Martin Heřmánek.

Stejně jako v uplynulých letech se na sádkách sešli zástupci několika restaurací z Příbrami, Plzně a okolí, kteří pro návštěvníky vytvořili neotřelá degustační rybí menu, ze kterých návštěvníci následně vybrali to nejchutnější. „Letos si úspěšné restaurace z loňska prohodily pořadí. Vyhrál Penzion Nový Rybník se svým rybím hamburgerem, druhá byla příbramská restaurace Atollo a třetí Beer Factory z Plzně,“ říká Michal Pernica.

„Letošního festivalu se zúčastnilo 1365 platících diváků, takže naše sádky navštívilo včetně dětí 1800 až 2 tisíce lidí. Každý návštěvník si v programu našel svoje a letos poprvé bylo více dbáno také na nejmladší návštěvníky, pro které jsme připravili zábavně-naučnou rybí stezku o pěti stanovištích, která je dovedla na zámek Dobříš. Bylo to příjemné zpestření, díky němuž dorazily větší skupiny lidí v rámci festivalu také na zámek,“ říká ředitel firmy Colloredo-Mannsfeld spol. s r.o. Michal Pernica. Podle jeho slov se návštěvníci mohou už nyní těšit na další, pátý ročník, který se uskuteční začátkem května 2019.

Hlavní hvězdou sobotního Rybího festivalu v Dobříši byla kuchařka Karolína Kamberská, která po celý den připravovala před zraky návštěvníků tradiční i neotřelé pokrmy z ryb. A když zrovna nevařila, stihla si užít festivalovou atmosféru, potkat se se svými fanoušky, ochutnat jídla zúčastněných restaurací i zodpovědět několik rozhovorových otázek.

Jaké místo zaujímají ve vašem jídelníčku ryby?

Já mám ryby velmi ráda, můj muž taky a moje děti k nim postupně dozrávají.

Jak tomu jako matka a zároveň profesionální kuchařka napomáháte?

Mám tři děti, z nichž dvě (dcera a syn) jsou už dospělé a ty ryby milují. Nejmladší, osmiletý syn, je zatím jen na lososovi a dál nejde (smích). Zkrátka je to ryba, která nemá kostičky, je hezky růžová a pro děti asi jako jediná lákavá. U starších dětí pramení podle mě obliba ryb i ze všeobecného aktuálního trendu stravovat se a žít zdravě. My jsme to v jejich věku takhle vůbec neměli, kouřili jsme a pili alkohol, zatímco oni si dělají smoothies a jedí ryby a saláty.

Jak často doma konzumujete ryby?

Zhruba dvakrát týdně a nejradši máme ryby sladkovodní, které kupujeme na sádkách u nás v Letech – bydlíme kousek odsud přes kopec. Co se druhu ryb týče, preferujeme klasiku – pstruha, kapra nebo candáta.

Jak hodnotíte momentální nabídku sladkovodních ryb na českém trhu?

Štěstí má ten, kdo má nějaké sádky nedaleko bydliště nebo kdo má mezi známými rybáře. Protože to, co koupíte v supermarketu, není ono. Pamatuji si, jak jsem kdysi zoufale kupovala v supermarketu candáta dováženého z Kazachstánu, který po několikadenním martyriu na cestě odtamtud na český pult chutnal ve výsledku jako bláto.

Na Rybím festivalu jste představila a před návštěvníky uvařila tři rybí recepty. Patří mezi vaše oblíbené? Vaříte je i doma?

Jsou, všechny ráda připravuju i doma. V prvním vstupu jsem vařila candáta na ryzlinku a rozmarýnu s houbovým krupetem. Ve druhém vstupu jsem připravila pstruha plněného bylinkami a citronem se slaninovým chipsem a jako přílohu lehce orientálně laděnou červenou čočku s kokosovým mlékem a citronovou šťávou. Moc se mi líbí kombinace nakyslé čočky k rybě. Ke konci programu jsem se rozhodla přiklonit ke staročeskému receptu, pečenému kaprovi s perníkovo-ořechovou posypkou a k němu pyré z kořenové zeleniny.

Když mluvíte o čočce, tuto přílohu vybralo na festivalu i několik restaurací zapojených do soutěže o nejlepší rybí menu…

Taky jsem si toho všimla a mile mě to překvapilo. Asi je to taky teď moderní a všem teď nějak čočka chutná (smích). Jedna z restaurací měla k rybě čočku beluga a to je také výborná volba. Trendy v rybích restauracích je i ryba v kombinaci s čočkou a trochou slaniny, protože ta tomu celému dodá další zajímavý šmrnc.

Jaký je váš nejoblíbenější rybí pokrm?

To říct nedokážu, protože mám ráda pestrost. Obecně mi ale u ryb vyhovuje i to, že jejich nejlepší příprava je úplně jednoduchá a není zapotřebí zdlouhavého vaření. Když nemám moc času, skvěle se k čerstvé rybě hodí třeba jenom salát s chlebem.

Čím ryby kořeníte?

V jednoduchosti je krása – na ryby většinou používám jenom sůl, pepř, bylinky a na sladkovodní ryby třeba trochu kmínu. Ráda mám ale i maďarské úpravy ryb s paprikou a podobným kořením.

Co jste na rybím festivale na Dobříši ochutnala?

Moc jsem toho nestihla, ale dala jsem si rybí boršč, ten bych udělala líp (smích). A potom kapra se švestkovou omáčkou a bramborovými nočky, který mi chutnal moc.

Překvapil či inspiroval vás nějaký recept?

Líbil se mi třeba nápad jedné restaurace na krémovou rybí polévku s kokosovým mlékem, určitě něco podobného doma vyzkouším.

Máte sama nějaké osobní vazby k městu Dobříš?

Jasně, já jsem kousek odsud v Kytíně dříve bydlela. Do Dobříše jsem jezdila na nákupy a moje děti si tady hrály na všech hřištích, takže myslím, že je to i město, které dobře znám.

Co vám na Dobříši imponuje?

Je tak akorát veliká. Vyrůstala jsem v Děčíně, a tak se mi nejlíp dýchá na malém městě – velkoměsta jsou na mě moc rušná a vesnice zase moc izolované. Dobříš je tak akorát, přívětivé městečko, ve kterém najdete všechno, co potřebujete.

autor článku: Michaela Rozšafná