Dnes je úterý 21. listopad, svátek má Albert,
je Světový den televize.

zajímavosti

Do bříška: Cukrárna Stáňa - dobré cukrovinky s duší

přidáno: 09. 03. 2016

Každé město má svoji vyhlášenou cukrárnu a v Dobříši jí je určitě Pekárna a cukrárna Stáňa. Tradiční cukrářské pochoutky, dle klasických poctivých receptur, na kterých si již pochutnávali naši předci za první republiky, najdete právě v cukrárně v Pražské ulici.

Majitelkou je paní Stanislava Kortánová, která v oboru podniká od roku 1991, kdy založila rodinný podnik v Malé Hraštici. Paní Stáňa se vyučila cukrářskému řemeslu a velkou část svého umění získala od pana Františka Myšáka, který pocházel z vyhlášeného cukrářského rodu, jenž měl proslulou cukrárnu Myšák ve Vodičkově ulici v Praze. Ta byla roku 1948 panu Myšákovi vyvlastněna státem. Na tradici cukrárny Myšák v původních prostorách navázal nový majitel v roce 2008.

Cukrárna i muzeum

Hlavního ducha odkazu cukrářského umění rodiny Myšáků ovšem najdete právě v cukrárně paní Stáni v Malé Hraštici. Tam se také všechny ty cukrářské dobroty pečou, paní Stáňa zde navíc měla muzeum rodiny Myšáků. Od pana Františka Myšáka dostala spoustu originál formiček na pečení či výrobu zmrzliny, které pochází z první republiky. Muzeum se z větší části přesídlilo do nově otevřené pobočky na Jílovišti, která je v provozu rok. Na interiérových úpravách se výrazně podílel bratr paní Stáni Josef Váňa, který je v Malé Hraštici vyhlášeným truhlářem a provedl všechny truhlářské práce. Nová prodejna se svým interiérem nese v atmosféře cukrárny ve Vodičkově ulici.

Při pochutnávání si na výborných zákuscích či zmrzlině, se tak můžete porozhlédnout po několika vystavených artefaktech rodiny Myšáků včetně portrétu pana Františka Myšáka staršího. Pokud budete mít cestu tímto směrem, vřele všem doporučuji se zde zastavit a jít se na malebnou cukrárnu nejen podívat, ale i ochutnat třeba výborný mrkvový dort.

Sladké i slané dobroty

Bylo by velkou chybou psát, že cukrárny paní Stáni nabízí pouze cukrářské produkty. Na Jíloviště se přesunulo nejen muzeum, ale také se zde vyrábí klasické slané pečivo včetně výborného kvasového chleba, který se peče v kamenné peci pod dohledem jejího syna Martina. Od základních pekařských výrobků můžete ochutnat i speciality jako je škvarkový chléb se zelím či pizza houska. Celkem se v pekárně i cukrárně vyrábí kolem 160 druhů pečiva a cukroví. Měsíčně se tu upeče několik tisíc kusů, a to vše z kvalitních surovin a klasickým procesem zpracování. Přes třicet cukrářských mňamek je dle původní receptury od Myšáka.  Ale ne všechny jsou vždy na prodejnách ihned ke koupi. Někdy je nutné si je objednat a v tom vám vždy vyhoví ochotná obsluha.

Povídat si s paní Stáňou je zážitek a psát o jejím kvalitním pečivu bych mohl ještě dlouze. Také k jejímu životu se pojí mnoho zajímavých příběhů od upečení unikátního 120 kilového dortu o dvanácti patrech pro pana Karla Gotta, až po přátelský vztah s panem kardinálem Dukou, který jim pekárnu na Jílovišti vysvětil.

Pokud jste nevěděli, že si v dobříšské pobočce cukrárny a pekařství Stáňa můžete objednat například výbornou ořechovou laskonku dle klasické receptury legendárního cukrářského rodu Myšáků, tak neváhejte a běžte ji zkusit.

Cukrářství a pekařství Stáňa bylo v letech 2004, 2005, 2007 a 2009 oceněno jako nejlepší cukrárna v České republice. Nově má ocenění regionální produkt TOULAVA.

Adresa

  • Pražská 112, Dobříš

Kontakt

Otevírací doba

  • pondělí - sobota: 7.00 - 17.00 hodin
  • neděle: 7.30 - 17.00 hodin

autor článku: Erik Pergl