Dnes je úterý 16. duben, svátek má Irena.

http://dobrisskoaktualne.cz/sport

První lyžování bude na Monínci, program sezóny se zaměří na rodiny s dětmi

přidáno: 03. 11. 2021

Monínecký areál zahájí zimní sezónu již v pátek 19. listopadu. Zařadí se tak opět k prvním střediskům u nás, kam bude možné vyrazit na lyže nebo snowboard. Na své si zde přijdou zejména rodiče s dětmi. První den lyžování uvede první letošní zimní akce – snowboardový závod pro děti a mládež Burton Young Punks.

Večerním ježděním od 18:00 do 21:00 hodin odstartuje v Areálu Monínec pravděpodobně první lyžování v Česku pro veřejnost. V prvních týdnech je zimní sezóna zájemcům otevřena pro večerní lyžování standardně každé úterý, středu, čtvrtek, pátek a sobotu. S denním lyžováním se počítá vždy od pátku do neděle od 9:00 do 16:00 hod.

To, jak u nás bude zimní sezóna vypadat, ladíme už od konce léta. Hlavní práce pak probíhají poslední měsíc před jejím zahájením, tedy od poloviny října. Zhruba až do vánočních svátků se bude jezdit na horní části Hlavní sjezdovky, kterou obsluhuje vlek kotva. Následně by měla být v provozu nejen celá hlavní sjezdovka, dlouhá 1,2 km, ale i hotelová sjezdovka. Tomu pak přizpůsobíme také provozní dobu celého areálu,“ vysvětluje Jaroslav Krejčí ml., výkonný ředitel areálu a dodává, že po celou sezónu se organizační tým areálu ve zvýšené míře zaměří na opatření spojená s pandemií koronaviru. Samozřejmostí je důkladné větrání a každodenní desinfekce veškerých společných prostor a kritických míst, jako jsou kliky, zábradlí, umyvadla či toalety. Dezinfekční prostředky budou všem návštěvníkům k dispozici na recepci, všech toaletách a před vstupem do restaurace.

Opatření spojená s pandemií jsme se důkladně dodržovali celou letní sezónu, nejsou pro nás proto žádnou novinkou. Na zimní sezónu jsme důkladně a pečlivě připraveni tak, abychom zajistili návštěvníkům maximální možnou míru bezpečí,“ potvrzuje Krejčí ml. s tím, že v restauracích bude nutné prokázat se platným testem či dokončeným očkováním a vstup do vnitřních prostor bude povolen pouze se zakrytými dýchacími cestami. Další vývoj epidemie samozřejmě budeme sledovat a budeme se řídit platnými nařízeními vlády a ministerstva zdravotnictví.

I letos se areál během zimní sezóny zaměří především na rodiny s dětmi, kterým nabídne nejen lyžařskou školu, ale i dětskou hernu Moniště, kde se budou moci děti po výuce zabavit. Lyžařská škola je u spodní stanice lanovky a je vybavena mimo jiné 100 metrů dlouhým pohyblivým kobercem a 200 metrů dlouhým vlekem poma. Součástí lyžařské školy je také budova s pohodlným zázemím a půjčovnou vybavení pro klienty lyžařské školy. Dětská herna Moniště je přístupná dětem všeho věku a nachází se v budově M2 u spodní stanice lanovky. Herna je rozdělena do několika zón zaměřených na kreativitu, pohyb a odpočinek. 

Výrobu sněhu umožňuje unikátní technologie Snowfactory, kterou je areál vybavený už šest let. Snowfactory produkuje sníh, i když je venku nad nulou. Ten současně vytváří kvalitní podklad pro další zasněžování. Proces jeho výroby se odehrává v uzavřeném okruhu. Sníh je proto také bez jakýchkoliv chemických přísad a je založený pouze na dvou hlavních zdrojích – vodě a vzduchu.

V letošním roce se v areálu uskuteční velké závodní lyžařské a snowboardové dny, které budou trvat od 10. do 21. prosince. V těchto dnech budeme na Monínci hostit Evropský pohár v alpine snowboardingu, kdy očekáváme účast více než stovky jezdců z celé Evropy i dalších zemí, i Mistrovství republiky ve snowboardcorssu a ve skicrossu. Vše bude samozřejmě probíhat za důsledného dodržování protiepidemických opatření.

Pro letošní rok jsme pak připravili i novinku v podobě zvýhodněného skupinového tarifu pro dospělé, kdy skipas pro 4 dospělé osoby vyjde na pokladně na 2 058 Kč a v e-shopu 1 916 Kč, a to bez ohledu na sezonu.

Ceník lyžování

2021 /2022

Hlavní sezóna
21. 12.  - 15. 3.

Vedlejší sezóna
7.12. - 20.12.
a od 16. 3.

Předsezóna
16. 11. - 6.12.

Tarif

Osoba

Pokladna

E-shop

Pokladna

E-shop

Pokladna

E-shop

2 hod.

Dospělý

525 Kč

485 Kč

450 Kč

415 Kč

420 Kč

-

4 hod.

Dospělý

630 Kč

585 Kč

540 Kč

500 Kč

505 Kč

-

den

Dospělý

735 Kč

680 Kč

625 Kč

580 Kč

590 Kč

545 Kč

večer

Dospělý

465 Kč

430 Kč

400 Kč

370 Kč

375 Kč

345 Kč

2 hod.

Dítě

395 Kč

365 Kč

340 Kč

315 Kč

320 Kč

-

4 hod.

Dítě

470 Kč

435 Kč

400 Kč

370 Kč

380 Kč

-

den

Dítě

550 Kč

510 Kč

470 Kč

435 Kč

440 Kč

410 Kč

večer

Dítě

345 Kč

320 Kč

295 Kč

275 Kč

280 Kč

260 Kč

 

Nabídka Areálu Monínec pro zimní sezónu 2021/2022

Sjezdovky a další tratě

Hlavní sjezdovka má na Monínci celkovou délku 1200 metrů. Její provoz obsluhuje čtyřsedačková lanovka s přepravní kapacitou 2400 osob za hodinu, která je v provozu nejen v zimě, ale i v létě. Horní část této sjezdovky obsluhuje v délce cca 600 metrů vlek kotva. V areálu je také navíc 170 metrů dlouhá hotelová sjezdovka.

Půjčovny lyžařského vybavení, školní skipark a dětská herna

U dolní stanice lanovky je nejen pokladna skipasů, ale také půjčovna lyžařského vybavení společnosti Intersport. V prostorech je navíc i menší prodejna Intersportu. V budově M2 najdou návštěvníci také moderní dětskou hernu s nabídkou hlídání dětí.

Školní skipark je nalevo od lanovky. Je mimo jiné vybavený jezdícím pásem a navazujícím vlekem poma. Součástí skiparku je i menší půjčovna lyžařského vybavení. Skipark slouží klientům lyžařské školy.

V horní části areálu je vedle Hotelu Monínec depandance Nová Javorka, jenž poskytuje nejen kvalitní ubytování, ale také zázemí pro horní lyžařskou půjčovnu a lyžařskou školu.

Ubytování

Ubytování v areálu Monínec je pro všechny zajištěno ve stejnojmenném hotelu, kde je také restaurace a vnitřní bazén s vířivkou a saunou. Další ubytování nabízí stejnojmenné apartmány či penziony Čertovka a Nová Javorka.

Občerstvení

U dolní části lanovky je restaurace M2 s bohatou nabídkou jídel a nápojů. Další restaurace je v Hotelu Monínec, odkud je také překrásný výhled na oblast Českého Meránu. U dolní stanice vleku kotva je navíc stánek s občerstvením.

Pro běžkaře 

Přímo nad sjezdovkou Areálu Monínec je několik běžkařských tras. Jedná se například o malý okruh v blízkosti Javorové skály či delší trasy směrem na Veletín nebo k Alenině Lhotě.

Stará poštovna

Dřevěná poštovna, která stávala původně na vrcholku Sněžky, byla minulý rok v létě přestěhována k horní stanici lanové dráhy Areálu Monínec.

autor článku: Mgr. Petra Martínková - mluvčí Areálu Monínec