Dnes je čtvrtek 28. březen, svátek má Soňa,
je Den učitelů v ČR.

http://dobrisskoaktualne.cz/sport

Honza Tománek zazářil na evropském šampionátu v ironmanu!

přidáno: 07. 07. 2022

Honza Tománek vstoupil do závodu ve Frankfurtu skvělým plaveckým výkonem, zvládl těžkou cyklistiku i běh. Evropský šampionát zvládl jako jediný sportovec v hadcycle division a nejrychlejší mezi handicapovanými sportovci!

„Svého pátého ironmana jsem odstartoval slibně, ale nenápadně těžká cyklistika s 1 600 metry převýšení mi dala zabrat. Do běhu jsem vstupoval s předpokladem výsledného času na hraně 10:30 hod, ale defekt v prvním okruhu ovlivnil další vývoj,“ řekl Honza, který po Frankfurtu s nadšením dodal: „Díky skvělému přístupu a zájmu organizátorů věřím, že se mi podaří začít novou triatlonovou éru, kdy mimo světového šampionátu v ironmanu budou moci handcycle athlete oficiálně bojovat také o titul evropského šampiona.“

Honza Tománek: Mainova Ironman European Championship Frankfurt

Do závodu odstartoval Honza s dalšími handicapovanými sportovci.

„Před první obrátkou mě oslňovalo vycházející slunce a neviděl jsem poslední bóji. Trať jsem si nedopatřením zkrátil, na což mě posléze upozornil doprovázející kajak. Musel jsem zpět a zbytečně si jsem si tak přidal několik desítek metrů navíc. Chyba, která mrzí, ale k triatlonu patří,“ řekl Honza k úvodní plavecké části a dodal, že pohled na časomíru při výlezu z vody, kdy 3.8 km absolvoval za 1:07:14 ho trochu konsternoval. Tak dobrý čas prý skutečně nepředpokládal.

Po tak skvělém vstupu do úvodní disciplíny byl Honza plný odhodlání a věřil v opravdu rychlý čas.

„Pomýšlel jsem na vylepšení osobního maxima, ale plánovat na začátku 180 km dlouhé trati je naivní. Po brutálním světovém šampionátu v Utahu jsem rozjel cyklistiku opatrněji a s větším respektem, přeci jen akutní dehydrataci, křeče a halucinace nechcete znovu zažít,“ přiznal Honza a popsal cyklistickou část závodu: „Cyklistika byla pestrá, úvod po dálnici, poté průjezd Frankfurtem a dále pole, louky, lesy, vesničky a městečka. V každé větší obci na trati byl speaker, který komentoval závod. Lidé, tedy kromě trpících ironmanů, fandili a bavili se. Upřímně jsem čekal trošku rychlejší čas, ale 1600 metrů převýšení není málo a při vysoké teplotě přesahující třicítku ve stínu pro mě cyklistika znamenala jednoznačně nejtěžší část závodu, která mě stála docela dost sil.“

Náročná cyklistika pohřbila Honzovi myšlenky na vylepšení osobního maxima a jeho osobní rekord ve Frankfurtu byl spíše vzdáleným snem než možnou realitou.

„Maratón čtyř běžeckých okruhů po náročné cyklistice v úvodu hodně bolel, ale jel jsem na krev a věřil v dokončení závodu pod 10:30 hod.,“ řekl Honza a dodal: „Bohužel mě po několika kilometrech zastavil defekt a bylo vymalováno. Ne že by se nedalo pokračovat, ale motivace je ta tam. Po téměř dvou okruzích se mi za pomoci fanouška-cyklisty podařilo defekt tmelem na galusky opravit, ale už to nešlo na maximum. Chyběla motivace a dravost, nehledě na riziko srážky se běžcem, přeci jen téměř 3 000 lidí na 10 okruhu je víc než dost. Běh jsem dokončil za 2:50:23 hod., což hodnotím bez emocí jen jako číslo.“

Honza Tománek věří, že díky skvělé atmosféře a přístupu organizátorů závodu ve Frankfurtu začne novou triatlonovou éru pro handcycle athlete!

„Mainova Ironman European Championship Frankfurt je kultovní evropský ironman s elektrizující atmosférou a jeho cílovou rovinku a v podstatě i celou běžeckou trať lemovaly tisíce fandících lidí, což připomínalo atmosféru alpských etap v Tour de France," řekl s nadšením po návratu z Frankfurtu Honza, který se závodu účastnil jako jediný sportovec v handcycle division a byl nejrychlejší mezi handicapovanými sportovci.

Cílovou pásku protnul Honza v celkovém čase 11:17:26 hod. na 892./2 244. overall finished.

autor článku: redakce DA