Dnes je sobota 20. duben, svátek má Marcela,
je Mezinárodní den svobody tisku.

http://dobrisskoaktualne.cz/sport

Honza Tománek se v Itálii rozloučil s triatlonovou sezónou

přidáno: 22. 10. 2021

Jeden týden v Chorvatsku a hned ten další v Itálii. Honza Tománek zvládl na konci triatlonové sezóny ještě dva závody v zahraničí. Jak se mu vydařil ten poslední? A jak se nyní připravuje na přicházející zimní období?

„Vysoké vlny na otevřeném moři znemožňovaly plaveckou část, ale organizátoři dokázali skvěle zareagovat. Plavání přesunuli do přístavu v Savelletri a plavalo se! Větrné počasí potrápilo všechny závodníky a během cyklistiky se nejelo tak rychle, přesto se mi podařilo zajet letošní wattově nejvyšší výkon, z čehož mám radost! Celkově to vyšlo na 5:03:20 hodiny, což si myslím, že je důstojné rozloučení s letošní sezónou,“ řekl k poslednímu závodu triatlonové sezóny Tománek.

Honza Tománek v závodě Borgo Egnazia Triathlon

Realita okolo počasí prý nakonec nebyla tak špatná. „Každý den sice zapršelo, ale silný vítr mraky zpravidla roztrhal, takže vysvitlo na chvíli i slunce, ale počasí bylo vskutku aprílové. Jediná jistota byly vysoké vlny dosahující výšky 3 metrů, které v kombinaci se skalnatým pobřežím, nedávali možnost ani se pokusit o plavecký trénink, což mě mrzelo. Cyklisticky a běžecky pokračovala příprava podle plánu, ale finální podoba závodu byla otázkou,“ prozradil k úvodu závodu Honza.

Honzy prvotní radost z plavání vystřídalo těšení se z vody ven

Organizátoři závodu vzhledem k vysokým vlnám dokonce chvíli diskutovali i o zrušení plavání, ale nakonec se vše vyřešilo. Plaveckou část závodníci absolvovali v přístavu v Savelletri. Zkrácena plavecká trať na 1500 metrů byla závodníkům vynahrazena 900 metrů dlouhým přeběhem do přechodové zóny. „Dlouhé přeběhy opravdu nenávidím, ale nyní jsem byl rád. Plavalo se!“ dodal Honza k plavecké části, ze které nakonec až takovou radost neměl.

„Necelé tři stovky atletů na startu patří spíše k menším akcím, ale atmosféra byla skvělá. Startoval jsem spolu s ženami z první vlny, což je pro mě optimem. Během několika minut nás začali dotahovat nejrychlejší muži a na relativně krátkém okruhu bylo plavání docela kontaktní. Italové obecně nepatří mezi dobré plavce a strašně kopou nohama, takže jsem byl ve výsledku ,okopanej´ jako brambora a těšil se ven z vody,“ popsal plavání v přístavu mezi loděmi Honza.  

Plaveckou část včetně přeběhu nakonec absolvoval za 36:08 minuty.

Náročné cyklistické trati přidával grády silný vítr

Kopcovitá cyklistická trať dlouhá 90 km byla řešena jako dva okruhy. Sama o sobě náročná trasa byla ve spojitosti se silným větrem opravdu síla. „Prvních zhruba 10 km bylo po rovině podél moře s větrem v zádech, tak to neskutečně letělo. Poté se trať olivovými hájky začala plíživě zvedat a na 20 km se tyčila prudká kilometrové stojka, po které se to ještě trošku houpalo, než se začalo klesat zpět k moři a na otočku. Sjezd byl hodně rychlý a místy jsem atakoval rychlost 80 km/hod., což byl ve větru docela adrenalin. Na otočku do Savelletri to bylo přímo proti větru a vážně to nejelo. Oproti „zdravým“ cyklistům jsem měl výhodu v aerodynamice a mnoho jsem jich během tohoto úseku předjel. Druhý okruh byl v mém podání již trošku pomalejší, ale to se dalo předpokládat. Mírně mi klesl průměrný výkon, ale přesto jsem se po dokončení mohl radovat z nejvyššího letošního wattového průměru v závodě, což se počítá,“ řekl k cyklistické části závodu Honza.

S dosaženým časem 3:07:36 hodiny byl Honza spokojený. Řekl, že na trati nechal vše!

Atmosféra na konci závodu byla úžasná

Běžecká trať byla rozložena do tří okruhů na rovinatém prostoru. Převládal tady asfalt, ale nechyběla ani šotolina. „Běželo se stoletými olivovými háji po cestičkách s kamennými zídkami a také okolo archeologického naleziště Egnazia a moře v závěru každého okruhu. Bavilo mě to! Snažil jsme se zabojovat o výsledný čas pod pět, ale v silném větru se mi cíl pomalu vzdaloval. Běh jsem dokončil za 1:08:09 hodiny a celkově to vyšlo o pád minut nad pět. Což si myslím, že i vzhledem k podmínkám, je důstojné rozloučení se sezónou,“ řekl k závěrečné běžecké části Honza.

 

A jaké je celkové hodnocení Honzy k závěrečnému závodu letošní triatlonové sezóny?

Borgo Egnazia Triathlon mě nadchnul vším. Prostředím jednotlivých tratí a samotným realizačním týmem, který dokázal pružně reagovat na situaci a „zachránit“ celý triatlon.  Na mém výkonu se do jisté míry mohl podepsat i předchozí start na Zadar Half a kumulující se únava, ale dosažený čas 5:03:20 hodiny není z mého pohledu špatný. Jako jediný handicapovaný sportovec jsem se v absolutním pořadí umístil na 62. příčce z 237 závodníků, kteří dokončili. Celý pobyt v Apulii jsem si užil a trošku pocestoval, ale neohřál jsem se!

Nyní už je Honza opět u nás doma na Dobříšsku. V následujících měsících ho ale kromě přípravy na zimní sezónu čeká i spousta práce.

"Z pohledu sportu mě čeká několik týdnů volnějšího režimu, než se znovu naplno vrhnu do další přípravy. Jinak pro mě ale podzim není vyloženě klidným obdobím, protože v následujících měsících budu řešit finanční zajištění další sezóny a v plánu mám také několik besed a motivačních projektů," prozradil Honza závěrem. 

autor článku: redakce DA