Dnes je čtvrtek 18. duben, svátek má Rostislava.

http://dobrisskoaktualne.cz/sport

Honza Tománek chce letos získat třetí titul mistra světa v Ironmanu

přidáno: 01. 03. 2022

Honza Tománek, vrcholový handicapovaný sportovec a dvojnásobný mistr světa v 70.3 Ironmanu, se tvrdě pustil do příprav a tréninků na letošní závodní sezónu. Jaké bylo jeho únorové soustředění na Mallorce a na jaké závody se nyní připravuje?

Honza Tománek musel v loňském roce překonat velké zklamání. Díky svým skvělým výkonům se na 70.3 Ironman Lahti Finsko kvalifikoval na oba světové šampionáty v dlouhém triatlonu, ale vzhledem k zamítnutí žádosti o umožnění vstupu do USA musel své starty odložit až na letošní rok.

„Novou sezónu jsem se rozhodl rozdělit na dva vrcholy, kterým bude předcházet několik startů na poloviční i celé distanci,“ prozradil Honza své plány po prvním přípravném kempu. Praktický celý únor věnoval Honza tvrdým tréninkům. Pro svůj první tréninkový kemp letošního roku si již tradičně vybral Mallorku.

„Mallorca je mou oblíbenou destinací pro jarní přípravu, a přestože jsem již mnohokrát měl zaječí úmysly a chtěl vyzkoušet jinou lokalitu, nenašel jsem zatím lepší místo. Mallorca má vše co pro cyklistiku, respektive triatlon na jaře potřebuji. Zprvu začínám zvolna v rovinách, později se přesunu do zvlněného středu ostrova a na závěr pořádně potrénuji silovou vytrvalost v horách,“ dodal k výběru destinace únorového kempu Honza.

Těsně před odletem na přípravný kemp však Honzu potrápily nemalé zdravotní problémy a jak sám řekl, jeho odlet nebyl zrovna klidný, byl spíše hororový.V České republice počátkem února vrcholila pandemie omikronu a riziko nákazy bylo každodenní realitou. Přestože jsem eliminoval kontakty na možné minimum, byla jednání s lidmi i vzhledem ke stále nevyřešenému financování sezóny na denním pořádku. V ranních hodinách před odletem mě probudila silná nevolnost, studený pot, slabost a točení hlavy. Pod vlivem pandemie jsem si v první chvíli pomyslel, že mě dostihl právě omikron a nikam neletím,“ popisuje svůj stav před odletem Honza. Test na covid-19 měl naštěstí negativní a jeho nevolnosti tak zřejmě zapříčinila krční páteř, se kterou má občas problémy. Po několika hodinách se naštěstí zdravotní stav Honzy zlepšil a on tak (v ne sice ideální kondici) mohl na Mallorku odletět.

Zdravotní problémy Honzu zcela neopustily ani na Mallorce. Ačkoliv probíhaly první dny jarní přípravy podle plánu a problémy s krční páteří Honzu nijak nelimitovaly, nikam nespěchal. V prvních dnech se cítil dokonce skvěle, ale pak se opět objevila slabost, studený pot a motání hlavy. „Medikace mi během prvních dnů na Mallorce došla, a přestože jde v ČR o volně dostupné léky, ve Španělsku je potřeba lékařský předpis. Bohužel evropský e-recept neakceptují, tak jsem si musel přivolat lékaře. Zaplatil jsme 100 euro za výjezd a předpis na medikaci získal. Večer konečně přišla úleva. Následovaly dva dny v klidu a poté již vše běželo podle plánu! Tedy první dny na kole ještě pod vlivem medikace byly trošku vlažnější, ale po vysazení léků to bylo jako když v autě sepne turbo. Najednou trénink více chutnal, příroda byla barevnější a jídlo chutnější,“ popisuje Honza.

Plán jarního tréninkového kempu si Honza nakonec splnil ke své maximální spokojenosti. V cyklistice se cítí výkonnostně skvěle

„Tréninky měly obdobný vývoj, jako můj zdravotní stav. Zprvu jsem přidával hodinový objem v rovinatých částech ostrova a čím dál častěji jsem vkládal kopcovité pasáže. V závěru jsem pak najížděl pětihodinové objemy v horách. Úvod soustředění byl sice poněkud vlažnější, ale únorová Mallorca byla teprve prvním plánovaným kempem a cíl byl splněn. Rozjezdil jsem se!“ radoval se Honza, který se na Mallorce nevěnoval jen cyklistické přípravě, ale v druhé polovině svého kempu se odhodlal i pro plavecký trénink v chladné vodě Středozemního moře.

Celé jarní soustředění na Mallorce pak Honza hodnotí jako maximálně vydařené: „Z cyklistického pohledu předčilo soustředění má očekávání a výkonnostně jsem nyní na konci února na vyšší úrovni než loni v květnu. Navíc letošní Mallorca byla maximálně vydařená, co se týká stability počasí. Tři týdny konzistentního slunečného počasí jsem ani na Mallorce nikdy nezažil.“

Nyní Honzu čekají dva týdny volnějšího tréninkového režimu a regenerace v České republice a poté znovu na Mallorcu na další a již více triatlonově specializovaný trénink.

A na jaké závody a vrcholy letošní sezóny že se Honza tak aktivně připravuje?

Už začátkem května čeká Honzu Ironman World Championship St. George, Utah, USA (3.8 km plavání – 180 km cyklistika – 42.2 km běh).

„Relativně brzký termín konání světového šampionátu vyžaduje specifickou přípravu a specializaci. V době, kdy zpravidla najíždím kilometry v bílé stopě nebo se účastním vytrvalostních závodů na běžkách, se budu letos již připravovat na tréninkových kempech v teple. Začátkem dubna absolvuji přípravný závod ve Španělsku. A potom je cíl jasný! Debut na mistrovství světa v celém Ironmanu,“ upřesňuje Honza ke své přípravě.

Koncem října se uskuteční 70.3 Ironman World Championship St. George, Utah, USA (1.9 km plavání – 90 km cyklistika – 21.1 km běh), který bude Honza absolvovat ve stejné destinaci jako květnové mistrovství světa v Ironmanu.

„Na svém kontě mám již dva tituly mistra světa v 70.3 Ironmanu a na podzim bych rád přidal třetí,“ přeje si Honza a zároveň dodává, že o účast na podzimním mistrovství světa Ironman World Championship Kona, Hawaii v letošním roce s největší pravděpodobností usilovat nebude. Jedním z důvodů je nejisté finanční zajištění celé sezóny a druhým je poměrně nejasná situace týkající se organizace celé akce a zvlášť vysoká finanční náročnost této akce.

autor článku: redakce DA