Dnes je pátek 19. duben, svátek má Rostislava.

http://dobrisskoaktualne.cz/sport

Přes 120 000 Kč z pochodu pro MFK Dobříš dá klub jen na nejmenší fotbalisty

přidáno: 12. 07. 2021

Už začátkem června se vydali skalní fanoušci MFK Dobříš na charitativní pochod na podporu svého klubu. Celkem ušli 52 km a dokázali vybrat finanční částku v výši 121 710 Kč. Vedení klubu tyto peníze vynaloží jen na akce pro nejmladší fotbalisty.

Bylo to náročné, přiznávají organizátoři pochodu

V pátek 4. června v 17:00 hod. se na plánovanou trasu Prvního charitativního pochodu pro MFK Dobříš vydalo celkem sedm „odvážných“ a nejvěrnějších fanoušků dobříšského fotbalového klubu. Mezi nimi samozřejmě nechyběl iniciátor celé této akce Milan Veselý.

„Mám radost, že se nám podařilo vybrat tak velkou finanční částku a taky z toho kolik se nakonec připojilo lidí. Upřímně ale přiznávám, že to bylo hodně náročné,“ řekl při oficiálním předání šeku Milan Veselý a dodal: „My, co jsme šli celou trasu jsme dali vlastně 52 km za 48 hodin. Naštěstí nám přálo počasí a déšť nás vlastně zastihl až ve Staré Huti. Poslední kilometry jsme šli ale doslova co noha nohu mine a dřeli jsme to z posledních sil. Hodně nás podrželi kluci, co se k nám přidali později a měli víc sil.“

Parta nejodvážnějších fanoušků MFK Dobříš na pochodu pro svůj milovaný klub. 

K pochodu se v Malé Hraštici přidal také předseda fotbalového klubu Matin Hemr, který s klukama ušel celkem 17 km. Také on přiznává, že to nebylo snadné a obdivuje partu dobříšských fanoušků, která dala celý plánovaný okruh: „Já bych celou trasu rozhodně nedal, přidal jsem se vlastně až na finále z Malé Hraštice přes Nový Knín a Starou Huť k nám na Dobříš. Obdivuju kluky za to, co pro nás dokázali udělat, kolik lidí dokázali zapojit, jakou úžasnou částku dokázali vybrat.“

Pochod rozdělený do dvou dnů zahájili fanoušci MFK Dobříš v pátek večer a startovali přímo z areálu MFK Dobříš v Lipkách. Zásadními zastávkami na jejich cestě byly symbolicky fotbalová hřiště v okolí Dobříše. Pochodující se tak na své trase pro MFK Dobříš zastavili v Mníšku pod Brdy, Nové Vsi pod Pleší, Malé Hraštici, Novém Kníně a ve Staré Huti. Během akce jim přálo počasí, a tak podle plánu mohli přespat pod širým nebem v přírodě, opéct si buřty, zahrát na kytaru a na svých zastávkách vždy posbírat další fanoušky.

„Během cesty se k nám každou chvíli někdo připojoval, což bylo neskutečně fajn, a hlavně ke konci nám to dodávalo sílu a potřebnou motivaci. Nejvíc se lidi přidávali právě na fotbalových hřištích, kde jsme zastavovali a úplně nejvíc se přidalo v Malé Hraštici. Do cíle nás dorazilo nakonec asi dvacet jedna. Poslední kilometry jsme ale museli dát v docela dost silném dešti, a to už bylo fakt náročné,“ dodal k průběhu pochodu Milan Veselý.

Na foce zleva Milan Veselý a Martin Hemr.

Jak se podařilo vybrat celých 121 710 Kč?

První charitativní pochod pro MFK Dobříš už na jeho začátku podpořili významnými finančními částkami sponzoři této akce. Další peníze darovali samotní skalní fanoušci, kteří si stanovili, že za každý ušlý kilometr darují klubu 100 Kč. Většina tak přispěla do sbírky částkou 5 000 Kč. Fotbalisty podpořila také rodina Colloredo-Mannsfeld a při závěrečné slavnostní dražbě dresů se podařilo získat dokonce 33 000 Kč.

Na co budou peníze použity upřesňuje předseda MFK Dobříš Martin Hemr: „Celá akce vznikla na základě zásadního snížení finanční podpory z města Dobříše. Díky tomu jsme neměli dostatek financí na pořádání akcí pro naše nejmenší hráče, realizaci soutěžních zápasů, obnovu jejich vybavení a další věci spojené s trénováním nejmenších fotbalistů. Pochod se tak realizoval hlavně za účelem podpory mládeže v MFK Dobříš a všechny vybrané peníze do poslední koruny tak půjdou právě do našich malých fotbalistů,“ řekl při předání šeku Martin Hemr a dodal své upřímné poděkování pro všechny, co se do akce zapojili: „Pro náš dobříšský fotbalový klub je tohle opravdu neuvěřitelná pomoc, kterou nesmírně oceňuji já i ostatní kluci z vedení. Dát to vše dohromady, muselo dát spoustu práce, za kterou i touto cestou velmi děkuji, a které si velmi vážím.“

Také proto, že peníze z pochodu půjdou na mládež, byl šek s celkovou částkou 121 710 Kč oficiálně předán vedení MFK Dobříš při finálovém turnaji fotbalových přípravek na hřišti v Lipkách. Turnaj byl zároveň jednou z prvních akcí po covidové pauze, díky které opět fotbalový stadion v Lipkách ožil a jeho tribuny se zaplnili nadšenými diváky.

A jaký největší zážitek si z pochodu odnesl Milan Veselý? Bude se konat i další ročník charitativního pochodu pro MFK Dobříš?

„Největší zážitek… Jsem rád, že jsem to došel. Vzhledem k tomu, že doufám, že klub pro příští rok dokáže sehnat peníze z jiných stran a stále věřím, že větší podporu dobříšskému fotbalu projeví i město, doufám, že se akce nebude muset opakovat. No a taky z osobních důvodů doufám, že to nebude třeba, byl to hodně náročný pochod, a to nejen fyzicky,“ směje se Milan Veselý.

autor článku: redakce DA