Dnes je pátek 29. březen, svátek má Taťána.

http://dobrisskoaktualne.cz/sport

Ohlédnutí za historickým tažením TJ Sokol Dobříš Pohárem Českého florbalu

přidáno: 16. 11. 2021

Dne 28. září 2021 se ve Sportovní hale Dobříš odehrálo 4. kolo Poháru Českého florbalu. V tomto typu soutěže se ve velkém vyřazovacím systému (tzv. pavouk) utkávají proti sobě týmy z různých lig, od nejvyšší české soutěže až po krajský přebor. Dobříšští sokoli v předchozích kolech postoupili přes celky například z Jindřichova Hradce nebo z Klatov. Koncem září je čekalo na domácí půdě již 4. kolo poháru, a to proti družstvu z Kobylis.

Tým TJ Kobylisy hraje o čtyři ligové soutěže výš než TJ Sokol Dobříš. Tažení Dobříše pohárem je historický úspěch a na svátek sv. Václava měl mužský A-tým možnost získat další velice cenný skalp.

Do první třetiny vstoupily oba týmy zostra. I přes šance na obou stranách a energický začátek se ani jednomu celku nepovedlo po prvních deseti minutách hry vybojovat vyloženou “tutovku”, ze které by bylo vstřelení branky povinností. V druhé půlce první třetiny začínaly za nitky zápasu tahat Kobylisy. Fanoušci, kteří cítili, že Dobříšané potřebují povzbudit, v tu chvíli začali nadšeně podporovat svoje družstvo. Zvýšený tlak domácích vyústil ve faul hostí, takže se sokoli mohli těšit z dočasné početní výhody. Během přesilovky ale jeden z útočníků Kobylis takzvaně “pláchl” a tryskově se řítil na bránu. Bránící hráč si nedokázal v tu chvíli dopomoci jinak než faulem, což vyústilo v prudký obrat ve všech událostech. Kobylisy měly zatím největší možnost získat vedení na svojí stranu. V jejich prospěch bylo nařízeno trestné střílení. Najíždějící Filip Janeba ale nedokázal využít obrovské příležitosti a svojí střelu poslal vysoko nad dobříšskou bránu. Za okamžik rozhodčí odpískali konec 1. třetiny za nerozhodného stavu 0:0.

Druhou třetinu započala Dobříš nedokončenou přesilovkou, která během prvního dějství nestihla zcela vyprchat. Přetrvávající početní výhoda ale neměla na zápas vliv, protože Kobylisané ji s chladnou hlavou dokázali ubránit. Po necelých třech minutách došlo k prvnímu zvratu. Dobříšský centr Jakub Brajer při rozehrávce z rohu našel před bránou Romana Šebka, kterému stačilo balónek pouze “píchnout” za brankovou čáru. Úvodní gól byl rázem na světě. Radovala se z něj celá hala, včetně starosty Pavla Svobody, který se na zápas přišel také podívat. I přes veškerou radost si Dobříš bohužel vedení moc dlouho neužila. Netrvalo to ani půl minuty, a Kobylisy stav vyrovnaly. Střelu zpomalil brankář Šimek, ale balónek propadl za jeho záda a poskakoval si vesele po brankové čáře. Neúspěšný střelec z předešlého trestného střílení, Filip Janeba, pak už měl jednoduchou práci.

V 6. minutě se ocitl na hranici malého brankoviště útočící hráč Kobylis Tomáš Klouda, který nezahálel a poslal Pražany do vedení 2:1. O dvě minuty později měli sokoli výjimečnou příležitost, která mohla vést ke srovnání stavu zápasu, a to trestné střílení. Najíždějící Michal Šiška ale pouze orazítkoval tyč. Ke konci třetiny už došlo jen k vyloučení Radka Šindeláře z řad Kobylisanů. Ze získané přesilovky se ale domácím nepovedlo vytěžit tolik kýžený gól, naopak se několika zákroky blýskl dosud skvěle chytající brankář Dobříše Tomáš Šimek.

Domácí hráči věděli, že pokud chtějí v poháru zůstat a probojovat se do dalšího kola, musejí ze sebe ve 3. třetině odevzdat naprosté maximum. Stav byl stále hratelný, ztráta jednoho gólu se dá ve florbale smazat jako nic, ale houževnatý soupeř, který vstupoval do třetího dějství s totožným záměrem, jim nechtěl dát nic zadarmo.

V jedné z prvních akcí z úvodu spadla bránícímu hráči Kobylis jeho hůl na zem. Příležitosti se snažil využít dobříšský obránce Michal Kolář ml., který se zničehonic objevil před bránou soupeře zcela sám. Obrovskou šanci ale promarnil svou nepovedenou střelou, která mířila vysoko nad. Náhle přišla první z mnoha ran, které na Dobříšany čekaly ve třetí třetině. Hosté si vyměnili 3 přihrávky ze strany na stranu hřiště a tečovaná střela Radka Šindeláře náhle skončila v síti. Neuběhly ani dvě minuty a padl další gól. Bohužel pro dobříšské podporovatele do brány sokolů. Při standardní situaci (standardce) Kobylis se míček odrazil k jednomu z hostujících útočníků, který svoji jednoduchou práci hravě zvládl a zvýšil stav na 4:1 z pohledu hostí. Další hřebíček do rakve Dobříše přibil útočník Ondřej Filip, který střelil již pátý gól svého týmu. Ve 13. minutě se atmosféra vyostřovala. Po tvrdém souboji v rohu hřiště se strhla šarvátka mezi hráči obou mužstev. Hlavním aktérem celé estrády byl kobyliský křídelník Radek Šindelář, který již dříve figuroval v několika neklidných situacích mimo hru. Strkanici, která každou vteřinou nabírala na čím dál tím větší intenzitě, museli přerušit až rozhodčí rozmluvou s kapitány obou týmů na středovém kruhu. O minutu později střílejí Kobylisy další gól, který tentokrát vyvolal prudce negativní reakce mezi domácími hráči a fanoušky. Hosté totiž vstřelili gól z volného úderu, když Dobříš ještě neměla dostřídáno. Jak uvádějí v záznamu utkání sami zapisovatelé zápasu: “Standardní situace, chvilka nepozornosti, nikdo neví, co se děje, a najednou gól ze strany Kobylis”. Poslední branka zápasu padla z pohledu Dobříšanů do té “správné” branky. Michal Kolář st. se snažil soupeřova brankáře překonat blafákem, ovšem míček se zamotal mezi nohy obou hráčů. Domácí útočník se ale rychleji zorientoval a vypálil přímo pod břevno brány. Svým gólem v závěru zápasu snížil stav na konečných 2:6.

Obě dvě družstva předvedla v zápase působivý výkon. Ač se dobříšští sokoli rvali, jak mohli, svého soupeře hrajícího o čtyři ligy vyšší soutěž na kolena srazit nedokázali. Svědčí o tom také statistika střel, ve které Kobylisy excelovaly v poměru 41:28 (na branku 30:16). Tato statistika dostatečně svědčí o tom, že hosté zvítězili spravedlivě.

Na závěr vám přinášíme pozápasový minirozhovor s kapitánem TJ Sokol Dobříš Jakubem Brabcem.

Pane kapitáne, jak byste okomentoval zápas?

Myslím si, že zápas byl takovou ozdobou za naším působením v celém poháru. Nikdo z nás nečekal, že bychom se mohli probojovat až do 4. kola. Narazili jsme na soupeře, který hraje o několik lig výš, ale myslím, že jsme se s tím vypořádali více než slušně. Na hřišti jsme podali maximum. Řekl bych, že jsme po dobu dvou třetin hráli vyrovnané utkání. Ve 3. třetině nám soupeř trochu odskočil. Musím klukům poděkovat, že jsme opravdu od začátku do konce bojovali. Tento zápas byl pro nás velice dobrou zkušeností.

Jedná se o historicky nejúspěšnější tažení Dobříše Pohárem Českého florbalu, nebo ne?

Určitě. Nikdy jsme se nedostali takhle daleko. Možná zakladatelé hráli dřív nějakou vyšší soutěž než my, nicméně my jsme se v té novodobé historii oddílu dostali letos vůbec nejdál. Možná pro nás působení v nižších soutěžích bylo koneckonců výhodou, protože jsme vždycky měli na své straně přízeň domácího působiště, jelikož jsme všechny zápasy pořádali doma, tudíž nás naši diváci hnali dál dalšími koly. Za takovouhle návštěvu taky moc děkuju.

Chtěl byste vyzdvihnout výkon některého z hráčů?

Myslím si, že v každém zápase každý podal maximum. V 2. kole bych vyzdvihnul gólmana a obranu ze strany útočníků, kteří se notně podíleli při bránění. Nechtěl bych asi jmenovat jednotlivce, protože každý hráč přispěl svým dílem. Vypořádali jsme se s tím jako jeden muž.

autor článku: Štěpán Böhm