Dnes je pátek 19. duben, svátek má Rostislava.

http://dobrisskoaktualne.cz/sport

Tanečníci z Horních Počernic, Jiren a Dobříše získali celkem 34 medailí

přidáno: 08. 04. 2021

Taneční škola Artimo má v Dobříši otevřené kurzy latinských tanců pro děti, dospělé a ženy. I tady museli lektoři přejít na online formu výuky. Jak se učí tanec a soutěží online prozradil vedoucí taneční školy, držitel nejvyšší (mezinárodní) třídy M v latinskoamerických tancích, aktivní tanečník SuperLeague WDC AL a také lektor tance pro děti i dospělé Martin Hejhal.

Martin Hejhal je držitel nejvyšší taneční třídy M v tancích latinskoamerických a vyšší taneční třídy B v tancích standardních. Od roku 2014 působí aktivně v mezinárodní federaci World Dance Council AL, kde za nejlepší umístění považuje 64. místo na mistrovství světa v Paříži. Aktuálně s partnerkou Nikolou Langerovou drží v České republice 23. místo. Na soutěže a campy jezdíme hlavně do Německa, Rakouska, Francie, nebo Anglie.

Lektorské činnosti v oblasti tance se aktivně věnuje už více jak 10 let

„Dříve jsem učil asi pro 6 pražských tanečních škola, ale v roce 2017 jsem založil s Janou Velkoborskou taneční školu Artimo, která se stala mou srdcovou záležitostí i obživou zároveň,“ říká Martin Hejhal.

Co je pro Vás Martine při výuce tance nejdůležitější?

Jako tanečník vedu své svěřence primárně k lásce k tanci, a ne k materiální vidině medailí. Jako jejich trenér ale dohlížím na to, aby soutěžní průpravu brali vážně a udělali maximum pro nejlepší výkon, jakého jsou aktuálně schopni. Nicméně jako vedoucího taneční školy mě samozřejmě těší jakákoli účast na soutěžích, o to více, pokud dopadne s medailovým výsledkem. Období koronaviru a lockdownů není pro tanečníky vůbec fajn, ale jak řekl Stephen Hawking: „Inteligence je schopnost přizpůsobit se změně.“

Jak jste se zvládli přizpůsobit současné situaci? Vidíte nějaká pozitiva v online výuce?

Chvíli nám trvalo se rozkoukat a zorientovat, ale již to nevidíme tak negativně, jak se zprvu zdálo. Čtyřikrát do týdne máme online tréninky, soukromé lekce, nebo s dětmi jen sedíme a povídáme si. Po chvíli zapomenete, že jste online.

Nicméně to, o co bych se rád podělil, jsou online soutěže. Jako taneční škola jsme se zúčastnili takové soutěže s názvem Diamond Online Cup a byla to pro nás nová zkušenost. Od nás startovalo 19 tanečníků. Všichni mne velmi potěšili svou urputností a pracovitostí. Trénovali zadané choreografie u sebe v pokojích a následně natáčeli soutěžní videa, která pak hodnotila odborná porota. Můj velký obdiv patří také rodičům, jejich podpoře a pochopení, které projevili. Jsem si vědom toho, že to není v této době lehké. Obzvláště u malých dětí. Výsledkem bylo nádherných 34 medailí pro naši taneční školu. Medailisté byli tanečníci z Horních Počernic, Jiren a Dobříše. Pro některé to byla první soutěž a konkurence lehká nebyla. Moc mne těší, že jsme se dokázali semknout a dosáhnout takového výsledku i přes všechny překážky, které dnešní doba přináší.

Nakonec bych chtěl zmínit, že to, že se taneční svět přesídlil do online prostoru je velký posun pro celé odvětví. Až se svět vrátí do normálu, zůstane tu velký technický pokrok. Například já s partnerkou jsme navázali dlouhodobou spolupráci s vicemistry světa. Tento krok by za normálních okolností byl téměř nerealizovatelný. Taneční online soutěže se teprve rozjíždějí - věřím, že jich bude více. Tato doba je i mnohem více otevřena začátečníkům, kteří se nemusí stydět jít na první hodinu. Jednoduše si mohou nechat vypnutou kameru. Asi jako všichni si i já přeji návrat k normálnímu životu, ale doba je taková, jaká je a naším úkolem je udržet děti v pohybu a umění. Nejlépe v tom tanečním.

autor článku: redakce DA