Dnes je čtvrtek 18. duben, svátek má Rostislava.

http://dobrisskoaktualne.cz/sport

David Fabián je vicemistrem světa! Pro český trial je to historický úspěch

přidáno: 30. 08. 2022

Trialový závodník David Fabián jezdil od června jeden závod za druhým a získával postupně cenné body v seriálu závodů světové série. Nyní si z Francie přivezl titul vicemistr světa!

Šestnáctiletý David Fabián z obce Rybníky u Dobříše jezdí na motorce stejně dlouho jako chodí. Na motorce jednoduše doslova vyrostl. A právě letos svými úspěchy na jednotlivých závodech světového šampionátu doslova přepisuje trialové dějiny České republiky.

Mistrovství světa ve Španělsku David vyhrál

Na začátku června David jako první český jezdec v historii ovládl na svém motocyklu Beta Factory 125 závod šampionátu mistrovství světa v kategorii Trial3. V konkurenci 28 jezdců obsadil první den závodu 3. místo. Následující den však už neudělal ani jednu chybu a stal se tak prvním českým vítězem mistrovství světa v trialu. Celý víkend přitom odolával velkému horku a zvládal velmi náročné úseky tratě.

Mistrovství světa v Andoře

Hned následující červnový víkend po Španělsku, vyjel David na další mistrovskou trať. Tentokrát ho čekaly dva závody v Andoře. Tady se mu podařilo v kategorii Trial3 obsadit dvakrát 4. místo. Závodu se tady účastnilo celkem 26 jezdců a David k němu řekl: „Oproti Španělsku nebyl tenhle závod tak obtížný, ale osm z celkem 12 úseků bylo v kamenité řece, což bylo rádné. V obou dnech se mi nepovedla hned první kola, což znamenalo ve finále ztrátu pódiového umístění.“

Mistrovství světa v Belgii

V srpnu zamířil David se svým motocyklem do Belgie, kde se zúčastnil předposledního závodu celého mistrovství. Na start se tady postavilo celkem 27 jezdců.

„Jednotlivé sekce závodu se jely v lomu, kde byl terén velmi vlhký a na strmém zalesněném svahu. Zase tam byl ale pěkný výhled na středověké město, což se líbilo hlavně divákům,“ zavzpomínal David na Belgii, kde vybojoval 3. místo. David měl po zajetí závodu s druhým závodníkem sice stejný počet bodů, ale nakonec rozhodl o lepším jezdci čas. Ten rozhodl v neprospěch Davida o necelé dvě minuty.

Mistrovství světa ve Francii rozhodlo!

Poslední závod šampionátu odjel David ve Fancii, kde získal titul vicemistra světa.

David si poslední závod odjel v Cahors, kde startovalo 26 jezdců. Jednotlivé sekce byly umístěny ve městě na umělých překážkách z kamenů a klád a v lomu, kde byl terén velmi suchý. Městský trial ve Francii byl velmi atraktivní opět hlavně pro diváky, kterých bylo opravdu hodně.

Davidovi se nakonec povedlo vybojovat skvělé pódiové 2. místo, čímž si udržel 2. místo v celkové klasifikaci Mistrovství Světa Trial03 2022 a stal se vicemistrem světa 2022!

Davidův úspěch je mimo jiné historickým úspěchem pro český trial!

Jako první český jezdec v trialu získal totiž na světovém mistrovském šampionátu pódiové umístění!

Gratulujeme Davide a přejeme mnoho dalších závodních úspěchů v tvé skvěle nastartované kariéře.

autor článku: Denisa Havlíčková