Dnes je sobota 20. duben, svátek má Marcela,
je Mezinárodní den svobody tisku.

http://dobrisskoaktualne.cz/sport

CACIT Dobříš posedmnácté!

přidáno: 18. 07. 2022

Poslední červencový víkend 29. - 31. července se na Dobříši opět uskuteční vrcholné klání sportovních kynologů u nás, Mezinárodní šampionát ve sportovní kynologii CACIT. Bezmála 70 závodníků z osmi zemí poměří své síly ve stopě, poslušnosti a obraně, třech disciplínách královské disciplíny kynologických sportů, sportovní kynologii. Jde o nejnáročnější odvětví sportování se psy.

Na Mezinárodním šampionátu ve sportovní kynologii CACIT musí čtyřnozí sportovci předvést schopnost soustředěné práce na stopě, nadšení a přesnost ve spolupráci s psovodem na poslušnosti a tvrdost a neohroženost vůči figurantovi v kombinaci s perfektní ovladatelností na obraně.

Na Dobříši se sejdou špičkové dvojice v tomto sportu. Loňský bronzový medailista z CACITu Alessandro Dalvit z Itálie letos v květnu získal v Řecku titul mistra světa FMBB. Na tomto šampionátu rovněž skončil třetí předloňský vítěz CACITu Martin Slovák z České republiky. CACIT Dobříš již za historii svého konání viděl řadu budoucích medailistů na mistrovstvích světa.

Ve sportovní kynologii dominují mezi plemeny psů belgičtí a němečtí ovčáci, nejpoužívanější plemena ve sportu i ve služební kynologii u ozbrojených složek. Uvidíme ale také některá exotičtější plemena jako dobrmana, rottweilera nebo dokonce airedale terriera nebo howavarta. Pro většinu plemen je tento závod kvalifikací pro mistrovství světa v příštím roce.

Pokud jde o startovní listinu z pohledu zemí, budou startovat psovodi z České republiky, Maďarska, Polska, Lotyšska, Ukrajiny, Německa, Velké Británie a Jersey. Mezi nimi uvidíme loňského mistra Lotyšska a mistra Velké Británie.

Posuzovat závod budou pánové Jaroslav Hartl a Martin Matoušek, špičkový čeští mezinárodní rozhodčí, a obranu přijede posuzovat jeden z nejlepších světových rozhodčích na tuto disciplínu pan Marc Oliver Radke. Figurovat disciplínu obrana budou pánové Marek Hytych a Jaroslav Vyhnal z ČR. Sami uvidíte, že práce figuranta na takovém závodě vyžaduje opravdové profesionály s perfektní fyzickou kondicí, skvělým postřehem a pevnými nervy!

Diváci na stadionu uvidí závodníky předvádět disciplíny poslušnost a obranu, které se budou vždy pravidelně po hodině střídat. V sobotu odpoledne se budou moci dětští diváci přijít pobavit na dětské odpoledne „O psech a se psy“, kde si budou moci porovnat své znalosti o psech a zasoutěžit o skvělé ceny. Mimo to bude po celou dobu konání závodu na stadionu k dispozici výborné občerstvení a možnost zakoupit si kynologické potřeby, krmivo nebo sportovní oblečení.

Časový harmonogram závodu CACIT Dobříš 2022:

Pátek 29. července

08:00 - 12:00 hod.

  • Oficiální trénink závodníků

12:00 hod.

  • Slavnostní zahájení

13:30 hod.

  • Zkušební pes na obraně

14:00 - 19:00 hod.

  • Posuzování disciplín

Sobota 30. července

07:00 - 19:00 hod. 

  • Posuzování disciplín

14:00 - 17:00 hod.

  • Dětské odpoledne „O psech a se psy“

Neděle 31. července

08:00 - 16:00 hod.

  • Posuzování disciplín

18:00 hod. 

  • Vyhlášení vítězů a slavnostní ukončení závodu

 

Kdo tedy letos zvítězí? Budou to Češi, nebo dvojice ze zahraničí?

Přijďte se do Dobříše přesvědčit na vlastní oči! Těšíme se na vás.

Veškeré informace o akci najdete na stránkách závodu: www.cacit.cz.

autor článku: Jaroslav Kratochvíl