Dnes je pátek 19. duben, svátek má Rostislava.

http://dobrisskoaktualne.cz/sport

VIDEO: Dobříššský orienťák se v Řevnicích neztratí!

přidáno: 10. 10. 2015

Během minulého víkendu 3. a 4. října proběhly v Řevnicích závody v orientačním běhu a dobříšský oddíl u toho samozřejmě nemohl chybět. Závodu se účastnilo úžasných skoro 80 dobříšských závodníků a výsledky dopadly skvěle, došlo i na medaile.

Krásné podzimní ráno závodníkům i jejich doprovodům přálo, svítilo sluníčko, barevné listí na stromech dávalo lesu slavnostní náladu a brdské kopce se těšily na svoje návštěvníky. Organizátoři z USK Praha měli opravdu vzorně objednané počasí. Na účastníky čekaly tratě od 1km po 10 km. Do lesního terénu se vydali nejen elitní sportovci, ale i děti a to včetně nejmenších v doprovodu rodičů.

V lesním divadle to šumělo jako v úlu, sešlo se tu více než 800 závodníků, probíhaly registrace a ve vzduchu bylo cítit nadšení a radost. Na dobrodružství v lese, s mapou a buzolou v ruce se všichni těšili.

Běželo se ve stejném terénu, jako v roce 1990 při Mistrovství České republiky v orientačním běhu, ale od té doby se les naprosto změnil. Kde bylo mlází, tak dnes stojí vysoký les, kde byl les, tam jsou paseky nebo oplocenky. Kontroly byly umístěné na stejných místech, ale les by už asi nikdo nepoznal.

U nezávodních tratí se na start dostavilo za oba dny celkem skoro 500 startujících (v sobotu 270 a v neděli 210), kteří mohli vyběhnout po krátké instruktáži od zkušených trenérů. Závod pro příchozí startoval skoro dva kilometry od registrace, cesta stoupala do kopečku a slunce osvětlovalo krásné scenérie Brd.

Už začátek po startu byl zajímavý, pokud si někdo hned nezorientoval správně mapu, odbočil do jiné části lesa a marně hledal první kontrolu. Ještě štěstí, že byly připraveny praporky, které provedly účastníky lesem bezpečně, pokud snad zabloudili.

Krásné bylo sledovat nadšení jak velkých, tak malých běžců, jako blesk běhali s mapou lesem, s výrazem profesionálů si určovali cestu a ta radost, když objevili ukrytou kontrolu, ta zářila stejně ve tvářích všech, velkých i dětí.

I ti, kteří přišli jen ze zvědavosti, se nechali strhnout a více či méně pobíhali po lese a napjatě hledali, kam dále. Doběh do cíle zlákal ke zrychlení snad všechny účastníky a sladká odměna pro nejmenší motivovala malé závodníky do dalších závodů.

Dobříšského oddílu orientačního běhu se zúčastnilo skoro 80 závodníků a v našich brdských terénech se jim dařilo, i když konkurence zde byla velmi silná. Asi nejzajímavější byly výsledky u rodiny Jandových, kdy mladí kluci skončili na 1. a 2. místě ve svých kategoriích a jejich táta vyhrál speciální kategorii T4 Ultimate (běželi na mapě bez cest, tedy s mnohem těžší orientací jen podle buzoly a terénu).

Úspěšně se umístil i Honza Jiras, jeho fotografii najdete ve fotogalerii.

Orientační běh je sport v přírodě s prvkem dobrodružství, těšící se široké oblibě. Pokud vás zaujal, určitě se zúčastněte dalších závodů, můžete si vyzkoušet, jak orientaci v lese zvládnete vy, je to skvělý zážitek a děti to bude moc bavit.

A na to, jak závod probíhal, se můžete podívat přímo z pohledu závodníka:

autor článku: Šárka Spáčilová, střih: Miriam Pogranová