Dnes je úterý 19. březen, svátek má Josef,
je Mezinárodní den invalidů.

http://dobrisskoaktualne.cz/sport

VIDEO: Po okolí Monínce na kole

přidáno: 30. 05. 2016

Pojďme se společně toulat na kole po okolí Monínce. Zavřete oči, nadechněte se a představte si, že jste obklopeni krásnou přírodou kraje Toulava. Zelené kopce se příjemně vlní mezi políčky a pastvinami, hluboké lesy slibují množství plodů a hub, cesty se vinou kolem božích muk. Toulavská příroda voní domovem. Je to místo, kde se budete cítit dobře.

V okolí Monínce najdete cyklotrasy, ideální pro jízdu v přírodních terénech, ale i takové, které jsou vhodné pro silniční cykloturistiku. Celková délka cyklotras je přes 200 km a jsou plné zajímavostí, poznání a nádherné přírody. Všude vás přivítá průmyslem nenarušená příroda, potkáte stáda volně se pasoucího skotu, budete projíždět malebnými vesničkami i hlubokými lesy, ve kterých zurčí horské potůčky a dýchne na vás poklidná vůně jehličí. Budete se pohybovat na rozhraní dvou krajů a několika okresů. Ať už zavítáte kamkoliv, jste srdečně vítáni. Užijte si svůj čas relaxace co nejlépe.

Pro ochutnávku toho, jak vaše aktivní dovolená může vypadat, se podívejte na následující video: 

Jednou z těch méně obtížných tras je „Tam za vodou v rákosí“ a je dlouhá 24 km. Na této trase budete projíždět doslova pohádkovou vesnicí Ounuz, natáčela se tady totiž pohádka Honza málem králem. Uvidíte malebné roubenky, dřevěné stavby s doškovými střechami a kamennou zvoničku. Projíždět budete okolo ohrady s bizony, nejvýše položené železniční stanice na trase Praha – Vídeň (589/nm.) a v Mitrovicích si můžete prohlédnout architekturu barokního zámku Přestavlky z roku 1736. Cílem výletu je rybník ve Vrchoticích s rákosím. Tam se pokocháte krásnou krajinnou scenérií.

Mezi náročnější trasy patří „Tábor Jana Žižky“ tato trasa je dlouhá 55 km a jejím cílem je památková rezervace Tábor. Nejprve váš čeká panoramatická vyjížďka Moníneckou lanovkou. Za povšimnutí stojí Jistebnice, kde byl nalezen Jistebnický kancionál mj. s husitskými písněmi. Cestou určitě potkáte mnohočetná stáda jelenů, které pěstuje zdejší farma. Krásný výhled je od Kostelce, ze kterého klesáte k Táboru. Tábor, jedno z nejhezčích českých měst, postavili počátkem 14. stol. husité na skalním ostrohu řeky Lužnice. Město bylo uzpůsobeno pro boj a obranu - věž v Kotnově je eliptická, aby se od ní snáze odrážely dělové koule. Na náměstí je socha Jana Žižky, slavného vojevůdce husitů.

Náročná romantika s Karlem Hynkem Máchou vás čeká na trase „K. H. Mácha a ukrytý poklad“. Trasa má 34 km, ale jak napovídá už mapka s cyklotrasou, je to oříšek pro otrlé. Často totiž vede drsným lesním terénem, odměnou jsou však výhledy na horskou krajinu. Vesničky, které potkáte, jsou ryze česky zadumané. A schované. Na túře objedete celý masiv Javorové skály včetně nejvýznamnějších vrcholů. Po cestě potkáte bizony, koně, myslivny, až dojedete k cíli vyjížďky – Zřícenině hradu Zvěřinec. Karel Hynek Mácha nasával romantiku nejen na hradech v Českém ráji, ale i na Zvěřinci v nedalekých Měšeticích. Pod zbytky hradu je prý ukrytý poklad, přebývá tu i tajemný rytíř, který zachrání českou zemi, až bude nejhůř.

A tak jste si projeli 3 z moníneckých cyklotras. Spoustu zábavy a adrenalinu si můžete užít i ve zdejším bikeparku, kde je nově vybudovaná hobby trať pro začátečníky i děti. Ale na Monínci nejsou jen cyklotrasy. Kdo se tady chce zdržet déle, může využít mnoha variant ubytování od ubytování v 3* hotelu, přes penziony až k apartmánům. Pro vášnivé cyklisty je v nabídce i cyklistický balíček se zvýhodněnými podmínkami.

V areálu je k dispozici a nespočet dalších aktivit. V letních parnech se můžete osvěžit v místním přírodním koupališti, děti i dospělí se zabaví v lanovém parku, nebo na tubingové dráze. Zahrát si můžete tenis nebo volejbal. Pro zvídavé návštěvníky je tu také nová naučná stezka – včely a mravenci, kde se vy i mladší generace dozvíte něco o říši hmyzu.

Máte rádi golf? Nedaleko od hotelu Monínec se nachází hřiště Čertovo Břemeno, kam bez problémů dojedete na kole. Osmnácti jamkové golfové hřiště je začleněno do krajiny, jakoby do ní odjakživa patřilo.

Letní dovolená na Monínci a domácí pohoda celého areálu vás jednoduše dostane. Je to ta pravá dovolená v Čechách. Sport, relaxace a třeba i kapka vína z vlastní značky Monínec private selection vás bude lákat se vracet i nadále.

autor článku: Areál Monínec