Dnes je pátek 29. březen, svátek má Taťána.

http://dobrisskoaktualne.cz/sport

Sokolský běh republiky se běžel od Ostravy přes Dobříš až po Plzeň

přidáno: 01. 11. 2021

To byla panečku oslava! Čtyřiačtyřicet závodů po celé zemi, ve městech i v malých vesničkách. Sokolský běh republiky rozhýbal přes 4 500 běžců všech věkových kategorií. Neběželo se ale jen v Česku, přidalo se i San Francisco, Washington, Ottawa a španělské Cabo Roig. Slavit pohybem se tak mohlo skutečně kdokoliv.

Sluncem zalitá republika se 28. října ve 14:00 hod. rozběhla, aby si připomněla své výročí a navázala na více než stoletou sokolskou tradici z podzimu roku 1919. Tehdy, při příležitosti prvního výročí vzniku Československa, připravili sokolové do té doby nevídanou sportovní akci, která umožnila účast co největšího počtu sokolů a sokolek – tzv. rozestavný běh s cílem v Praze.

První ročník měl před 102 lety 8 500 účastníků. Letos to bylo více než 4500 nadšených závodníků po celém světě a možná v nadcházejících ročnících překročíme i magickou hranici z meziválečného období. Sokolský běh republiky je ale v první řadě radostí z pohybu a oslavou významného okamžiku v dějinách naší země.

Podobně to vidí i Vít Vojtěch, vedoucí strategického marketingu PENNY, hlavního partnera SBR. „Rozhodli jsme se podpořit Sokolský běh republiky, protože reprezentuje hodnoty, které nám jsou blízké, tedy českost, tradici, respekt k historii i osobnostem českého národa. V rámci projektu Hýbeme se hezky česky společně se Sokolem po celý rok podporujeme sportování dětí a se spoluprací počítáme i do budoucna. Tuto akci bereme jako vyvrcholení podpory v letošním roce, kdy se u sportu mohou potkat celé rodiny, užít si sváteční den spolu a děti se kromě pohybu dozvědí i něco o naší historii. Jsme hrdí, že můžeme být partnerem akce, která spojuje tradice a současnost.“

Na hlavním závodě v Praze pod Petřínem se sešlo celkem 522 účastníků, z toho 109 dětí. U nás v Dobříši se účastnilo akce celkem 37 běžců, z toho 16 dětí. Vítězem hlavního závodu v kategorii může se stal Zbyněk Mach, který doběhl do cíle za 34:34. Jako první žena v cíli byla Milena Baráková s časem 36:34.

A jak hodnotí letošní závod jeho hlavní organizátor z dobříšského sokola Michal Ciboch?

Na Dobříši proběhl Sokolský běh republiky po druhé, loňský závod byl z důvodu pandemických opatření zrušen a probíhal individuální výzvou, z toho důvodu jsme rádi, že běh mohl proběhnout poprvé oficiálně a důstojně v zámeckém anglickém parku. 

Díky celému organizátorskému týmu, měl závod skvělou atmosféru a v celém průběhu panovala dobrá nálada. O zpestření programu se postarala Česká televize, která přijela natočit o našem běhu reportáž. Pro závodníky a závodnice jsme měli mnoho hezkých cen a občerstvení. Menší účast na běhu byla z důvodu souběhu více akcí v den závodu na Dobříši, podzimními prázdninami a nemocností. Pro příští ročník se budeme snažit o větší osvětu závodu a už nyní touto formou zveme dobříšské i mimo dobříšské běžce na 28. října 2022 na Sokolský běh republiky.

Závěrem chci poděkovat všem, kteří nám s organizací pomáhali, veselý a pracovitý tým dobříšských sokolů ve složení Tomáš Otava, Lenka Kohoutová, Martina Hejnová, Míra Brajer, Michal Kolář, dále Jindřiška Romba, Filip Kahoun a velké díky patří panu řediteli dobříšského zámku Pavlu Krejcárkovi za firmu Colloredo-Mannsfeld spol. s r.o. a umožnění závodu v anglickém parku.

Jedním z hlavních hesel letošních závodů bylo „Ve zdravém těle zdravý duch”. Co víc si můžeme pro sebe i své blízké přát? A proto sportu zdar a na viděnou 28. října 2022 na 4. ročníku Sokolského běhu republiky!

autor článku: redakce DA (zdroj: www.sokol.cz)