Dnes je pátek 29. březen, svátek má Taťána.

http://dobrisskoaktualne.cz/sport

Trail Running Cup 2023: Z Petřína přes Brdy až do Krkonoš a Českého lesa

přidáno: 14. 02. 2023

Nejstarší tuzemský seriál zážitkových přírodních běhů Trail Running Cup pokračuje 13. ročníkem. Tentokrát nabízí šest původních závodů v tradičních termínech.

Pořadatelé jako obvykle jako první mezi celostátními seriály zveřejnili kalendář už začátkem prosince, jenže v průběhu posledních týdnů se ještě čekalo na definitivní potvrzení posledních detailů. Každopádně se začíná už 18. března Trailem Praha, velmi časným jarním zahřívákem na Petříně. Ten nabízí každoročně mírně laděný pětikilometrový okruh, který se jako hlavní trať běží dvakrát. Startuje se u kolejí, pokračuje k rozhledně, pod ní dolů parkem k Malé Straně a zpět vzhůru nad Smíchovem. Parametry ocenili svoji účastí i pozitivním hodnocením i přední horští běžci se zkušenostmi z velehor jako Ondřej Fejfar nebo Tomáš Maceček.

Dále do luk a lesů se vyráží 27. května při Brdském půlmaratonu z Kytína. Loni vymyšlený seběh Bezovkou ještě vymazalo blátivé počasí, tak se máme na co těšit teď. A pak na vyhlášené místní pivo z obnoveného pivovaru, kterého se tu nedočkal herec Pavel Landovský, trávící tu poslední roky života.

Vrcholem sezony nejen pro TRC bude opět Krkonošská 50, memoriál Ády Klepše, po hřebenech jediných českých velkých hor. Kdo už tu (nejen jednou) běžel půlmaraton, má před sebou další výzvu. Ale troufnout si můžete i bez této ochutnávky. Trasa je běhavá, dá se absolvovat bez hůlek, i když stoupání na Medvědín v druhé části prověří morálně-volní vlastnosti, nejen kondici.

Pevnou součástí seriálu je také půvabný podzimní Česko-německý půlmaraton v chodských Nemanicích (14. října), jehož části vedou vysídlenými vesnicemi i po německé půdě.

Následuje originální „lhotákovský“ kros na golfovém hřišti Motolské jamky (5. listopadu), 10 anebo 5 km. A pak epilog – adventní a taktéž unikátní individuální maraton z Prahy-Braníka přes Brdy do Dobříše.

Pokud jste doběhli/četli až sem, pak vám jistě chybí zmínka o Králickém Sněžníku a Lipně, ještě loni pevných pilířích programu Trail Running Cupu. Ano, letos v něm bohužel chybějí. „Vývoj v obou regionech se ubírá tak mocně komerčním směrem, že už bylo pro nás složité udržet tady původní filozofii i přátelskou a rodinnou atmosféru tak, abychom mohli připravit závod, jaký se nám samotným líbí. Mrzí nás to, ale proto tam nepokračujeme,“ vysvětluje ředitel závodů a tvůrce všech tratí Martin Dvořák. „A pokud snad majitelé Lipno Sport Festu nachystají v původním termínu běžecký závod, není to už ten náš a nemáme s ním nic společného,“ dodává. „Věřím, že to naši stálí běžci pochopí a zachovají nám svoji přízeň.“ TRC se však vyvíjí, nezastavil, natož aby ho zlomil, ani covid, a brzy pravděpodobně objeví další zajímavé lokality.

I teď můžete zvolit kompletní kalendář jako základ vlastního závodního programu na celou sezonu, k dispozici je opět výhodná „permice“, startovné na všechny závody. Jednotlivě se platí 450 Kč s předstihem, 550 Kč na místě.

Každý závod vyhlašuje kromě absolutního pořadí deset věkových kategorií, stejně tak se vede celkový žebříček. Aktuální výsledky sledujete sami online v aplikaci na orgsu.com. Kromě hlavní tratě se vždy nabízí kratší distanc pro doprovod nebo ty, kdo si na celou ještě netroufají. Bohatý a udržitelný závodnický servis je samozřejmostí. Těšíme se na vás.

Program Trail Running Cupu 2023

18. březen 2023

  • Trail Praha (Petřín) 10 km/5 km

27. květen 2023

  • Brdský půlmaraton (Kytín) 21 km/10 km

5. srpen 2023

  • Krkonošská 50 a půlmaraton (Svatý Petr) 50 km/21 km/8 km

14. říjen 2023

  • České-německý půlmaraton (Nemanice) 21 km/7 km

5. listopad 2023

  • Motolské jamky (Praha) 10 km/5 km

9. prosinec 2023

  • Maraton Praha-Dobříš 44 km/10 km

 

Více na www.trailrunningcup.cz nebo na facebooku Trail Running Cup.

autor článku: Tomáš Nohejl