Dnes je pátek 19. duben, svátek má Rostislava.

http://dobrisskoaktualne.cz/sport

O nejstarším Maratonu v Čechách

přidáno: 11. 09. 2015

Rod Colloredo - Mannsfeld není spojen jen s dobříšským zámkem, ale především s prvním českým Maratonem konaným v roce 1908. Tento Maraton se za podpory Pavla Svobody a manželů Dudlových letos podařilo obnovit a v sobotu 19. září si jej budou moci zaběhnout všichni milovníci dlouhých tratí.

Michal Dudla spolu se svou ženou Ivou uspořádali nejeden outdoorový závod v běhu, na kole nebo ve smíšených disciplínách. Letos jim na konto přibude Maraton, který díky nadšení Pavla Svobody (iniciátora závodu) společně pořádají nejen pro obyvatele Dobříše a okolí, ale především pro všechny milovníky běhu. A tak pokud jste srdcem i v nohách pravým ,,Dobříšákem“, nenecháte si tento závod, který odstartuje již příští sobotu, ujít. 

My jsme se Michala zeptali na historii Maratonu, jak myšlenka znovu uspořádání závodu vznikla a kudy trať Maratonu z Prahy do Dobříše povede.

Jak Vás napadlo uspořádat Maraton vedoucí z Prahy do Dobříše?

Vloni za mnou přišel kamarád Pavel Svoboda a zeptal se mě, jestli vím, že se vůbec první maraton na našem území běžel z Prahy na Dobříš. To jsem sice věděl, ale byla to také jediná dostupná informace. Pavel se o závodě dozvěděl z Wikipedie kde se píše nejen o Maratonu jako takovém, historii běhu ale i o nejznámějším a největším maratonském běhu založeném v roce 1897. Další dostupnou informací bylo, že k závodu dal podnět kníže Colloredo Mannsfeld v roce 1908. Tehdy se rodila olympijská myšlenka a bylo jen otázkou času, kdy podobný závod proběhne u nás.

Pavel Svoboda, který se o maratonu, pořádaném roku 1908 Colloredo Mannsfeldem dozvěděl a zcela zahořel po tom, vyhledat si podrobnější informace. Více informací se dočetl na Wikipedii, kde se píše nejen o Maratonu jako takovém, historii běhu ale i o nejznámějším a největším maratonském běhu založeném v roce 1897. Tehdy se rodila olympijská myšlenka a Češi samozřejmě také začali o tomto závodě přemýšlet.

Takže zakladatelem Maratonu v České republice je knížecí rodina Colloredo Mannsfeld?

Ano. V rámci republiky je to naprostý primát. Kníže Colloredo Mannsfeld věnoval vyzývací stříbrný pohár a určil trať Praha – Smíchov, jež měřila 40 km. A tak v roce 1908 odstartovalo z pražského Smíchova šest běžců na Dobříš. Byl to první Maratonský běh na území České republiky, což nemůže nechat žádného dobříšáka chladným. Je to primát, který by nám kde kdo mohl závidět především v době, kdy celá republika běhá. Závod uspořádali pražští slávističtí atleti a akce vzbudila velký ohlas ve všech městech, kterými vedla trať závodu.

Ano, je  to naprostý primát, že knížete Mannsfelda napadlo, díky vybízející se maratonské vzdálenosti Dobříše od Prahy, takovýto závod uspořádat. A tak v roce 1908 odstartovalo z pražského Smíchova šest běžců na Dobříš. Byl to první Maratonský běh na území České republiky, což nemůže nechat žádného dobříšáka chladným. Je to primát, který by nám kde kdo mohl závidět především v době, kdy celá republika běhá.

Vraťme se k Pavlu Svobodovi. Když přišel s tímto nápadem, co následovalo?

Pavel tímto tématem tak žil a nadchl se pro to, že šel do Národní knihovny, kde si nechal předložit všechna vydání Národních listů z roku 1908. Mimo jiné našel i výtisk, kde je nádherná  reportáž z průběhu celého závodu, včetně fotografií. To ale Pavlovi nestačilo a pátral dál do roku 1909, zda se tento závod opakoval. K jeho veliké radosti a uspokojení se dočetl, že ano! Závod se opakoval a opět nalezl i další reportáž, která vše podrobně zdokumentovala. Z roku 1910 žádné záznamy nenalezl, což pro něj bylo velikým zklamáním, ale v zápětí mu bylo vše vysvětleno článkem z roku 1911, kde se píše o neuspořádání závodu z důvodu nepříznivého počasí. Tento závod se proto přeložil na jaro roku 1911, což je poslední zmínkou o Maratonu na území České republiky. To ale nebyl konec! Pavel byl do hledání tak zakousnutý, že navštívil Národní muzeum, kde našel ručně psaný protokol, z již zmiňovaného prvního Maratonského běhu, podepsaný ředitelem závodu, Guthem Jarkovským. Prvním členem mezinárodního olympijského výboru za Čechy, což je další důvod, který by neměl nechat obyvatele Dobříše v klidu.

Tyto informace si vyhledal Pavel sám?

Ano, sám! Velice ho za to obdivuji, upřímně si nedokážu představit, kolik hodin hledání to vše zabralo. Já osobně bych se do takového projektu sám asi nepustil. Když ale přišel Pavel s tím, že by byl rád, kdybych mu s tím pomohl a společně abychom tento závod uspořádali,  nemohl jsem ho pro jeho nadšení odmítnout. Kdyby se chtěl kdokoli připojit, je u nás vítán a rádi ho mezi sebe vezmeme! (dodává Michal Dudla)

Kdy se závod uskuteční?

Závod se koná 19.září a odstartuje v 11:00hod z loděnice USK Praha v Malé Chuchli.

Kudy povede trasa závodu?

Trať povede mimo frekventované silnice, co nejvíce po cyklostezkách nebo turistických cestách. Start z Malé Chuchle, odtud po cyklostezce, přes Radotín, Jíloviště,  Černolice, nad Mníšek pod Brdy a areál Skalka , do Kytína a přes Voznici konečně na Dobříš. Závod bude mít i svou půlmaratonskou trať. Ta povede ze sportovního klubu na Vlašce maratoncům naproti a na Kytínské návsi se otočí zpět. Cílem obou tratí bude SK Vlaška, neboť je tato akce i posledním letošním závodem série BRDMAN ADVENTURE, po níž proběhnou i závěrečné vyhlašovací ceremoniály.

Máte už na připravující se závod nějakou odezvu z okolí?

Odezvu máme velice hezkou, jelikož už máme asi pětačtyřicet dobrovolníků na zabezpečení tratě. Na mnoha místech, kudy trať povede, nám nejen starostové, ale i obyvatelé vyšli velice vstříc například s občerstvovacími stánky a zdravotním dohledem.


Všechna vydání Národních listů z doby vzniku Maratonu Michal spolu s jeho ženou a Pavlem Svobodou přepsali a jsou k dispozici na webových stránkách sportovního klubu Vlaška, a to včetně dobových fotografií. 

Podívejte se na inscenaci dobového videa, natočeného dobříšskými nadšenci, jak to tehdy při Maratonu asi mohlo vypadat.

autor článku: Barbora Havlíčková