Dnes je pátek 19. duben, svátek má Rostislava.

http://dobrisskoaktualne.cz/sport

Na trať běžeckého závodu Penzion Cup vyběhly i české olympijské medailistky

přidáno: 24. 04. 2022

Sobotní Penzion Cup přivítal na startu téměř 80 závodníků. Mezi nimi startovaly i olympijské medailistky Blanka Paulů a Gabriela Soukalová.

Závodníci na trati Penzion Cupu podávají už tradičně skvělé výkony a stejně tak tomu bylo i letos

Jeden z prvních běžeckých závodů pořádaných u nás na Dobříšsku se vyznačuje také tím, že ho každoročně přijede navštívit některá z významných osobností českého sportu. Letos se ho nečekaně účastnily dokonce dvě olympijské medailistky, které si poměřily síly se špičkami Brdského běžeckého poháru. Závodníci na této trati jako vždy podali skvělé výkony. Asi za vše mluví letošní výsledek absolutního vítěze závodu Zdeňka Zemana, který 8,7 km zaběhl v čase 30:53.

V řadě již 3. ročník běžeckého závodu Penzion Cup organizuje Jitka Větrovská z agentury VDN Promo. Jitka má radost, že se závod stal mezi běžci oblíbeným a těší ji, že se na trati i v zázemí závodu vždy drží skvělá atmosféra. „Jsem moc spokojená, že nám opět vyšlo fantastické počasí a podle ohlasů byli všichni nadšení. Nemám závodu co vytknout a už teď se těším na příští ročník, který určitě bude,“ řekla Jitka Větrovská těsně po vyhlášení výsledků a prozradila, co ji při dnešní sportovní akci překvapilo: „Věděla jsem, že tady budeme mít na startu jednu olympijskou medailistku, ale že tady budeme mít dvě, tak to jsem opravdu nečekala a překvapilo mě to. Vedle Gábiny Soukalové se na start postavila také Blanka Paulů, která dokonce obsadila první místo ve své kategorii. Jejich výkony obdivuji a mám velkou radost, že se přijely účastnit zrovna našeho závodu.“

Na trať Penzion Cupu letos vyběhli všichni závodníci společně

Závodníci tentokrát nemuseli být rozděleni do žádných skupin a prvně se tak mohlo běžet bez jakéhokoli omezení nebo nutného dodržování bezpečnostních pravidel.

Na start Penzion Cupu se letos postavily také olympijské medailistky Blanka Paulů a Gabriela Soukalová

Mezi závodníky Penzion Cupu vyběhla na trať také olympijská medailistka Blanka Paulů, která v běhu na lyžích reprezentovala ČSSR v 70. a 80. letech 20. století. Na olympiádě startovala dokonce třikrát, pětkrát se účastnila mistrovství světa a dvakrát mistrovství Evropy juniorek. Je vítězkou dvou závodů světového poháru a vybojovala celkem 16 titulů mistryně republiky.

A na start se postavila také Gabriela Soukalová, česká reprezentantka v biatlonu. Celková vítězka Světového poháru v biatlonu 2015/16, dvojnásobná stříbrná medailistka Zimních olympijských her 2014, mistryně světa ve sprintu, světová šampionka ve smíšené štafetě, která dokázala ve Světovém poháru  individuálně vyhrát sedmnáct závodů, šestkrát pak stanula na nejvyšším stupni v týmových závodech. V juniorské kategorii se stala dokonce mistryní světa v závodě štafet. V roce 2017 se pak stala prvním biatlonistou, která vyhrála českou anketu Sportovec roku v kategorii jednotlivců, a popáté se umístila v elitní desítce nejlepších českých sportovců. Poslední závody absolvovala na jaře 2017, a jak sama prozradila už pět let téměř nesportuje.

Gábina Soukalová se běžeckého závodu účastnila po pětileté pauze. Jak se jí trať Penzion Cupu běžela? „Běželo se mi těžce, protože jsem opravdu pět let nic nedělala. Rozhodli jsme s přítelem vlastně dost spontánně a vyhecovali jeden druhého. Já jsem se začala hýbat teprve před pár dny a postupně se to tělo snažím rozhýbat,“ řekla Gábina po vyhlášení výsledků a dodala, že aktivního sportování už byla přesycená a potřebovala si od něj prostě odpočinout. „Vůči sportu jsem měla asi trochu averzi, ale teď už mám zase obrovskou chuť začít něco dělat. Myslím, že každý člověk by měl byl měl nějaký sport zařadit do svého života hlavně kvůli sobě a svému zdraví.“

Ke své bronzové medaili z Penzion Cupu pak ještě Gábina dodala:Vůbec nechápu, že jsem dokázala doběhnout, a dokonce třetí ve své kategorii. Téhle medaile si budu hodně cenit, protože takhle mě snad ještě nikdy žádný závod nebolel. První čtyři kilometry se mi běžely skvěle a v celkem dobrém tempu, ale pak přišel hrozně rychle zvrat a mě na pár metrech úplně došla energie a síly. Samozřejmě jsem si ale řekla, že to prostě nemůžu nedoběhnout, to by bylo hodně trapné. Díky svému vodiči, kterým byl můj přítel jsem to nakonec dala a do cíle jsme doběhli spolu. Poslední tři kilometry jsem se už ale opravdu těšila na konec,“ přiznala Gábina, která nám také prozradila, že má velmi ráda blízké Brdy, které jsou pro letní i zimní sporty ideální.

O tom, jak si vyběhly místo na bedně Brdského běžeckého poháru olympijské medailistky napsal na web běžeckého seriálu své dojmy také Petr Butzke:

„Vždy, když se sportovní rubriky novin naplnily tučnými pochvalnými titulky hlásajícími skvělé výsledky běžců na lyžích a biatlonistů, měl jsem radost. Sportovní svět chvilku nebyl jenom fotbal a hokej. Vždy když Blanka Paulů a Gabriela Soukalová vyběhly na trať, a když Gábina jela olympijský závod nebo svěťák, fandili jsme každému zásahu do terče, každému kroku na lyžích. V závodě Penzion Cup si Blanka s Gábinou střihly podnik Brdského běžeckého poháru s námi. Vrcholy jejich kariéry vůbec nezavál čas, v pamětnících tohle pořád doutná. Třeba to neumíme tak rychle, jako to dávaly holky. Ale vyrazíme… někdy do tmy, někdy do deště, jindy do vedra, ale vyrazíme. A o to tady běží.“

Celkové výsledky závodu a velký FOTOREPORT 

 

autor článku: redakce DA