Dnes je čtvrtek 28. březen, svátek má Soňa,
je Den učitelů v ČR.

http://dobrisskoaktualne.cz/sport

Les je naše tělocvična! Když v něm chceme běhat, musíme se o něj i starat

přidáno: 15. 12. 2020

V sobotu 5. prosince 2020 vyrazili orientační běžci směr Halouny na pomoc Lesům ČR – tentokrát bez mapy a buzoly, zato vybaveni pracovními rukavicemi.

Běhání po lese „zdarma“ není automatické

Trenéři z OK Dobříš učí děti a mládež, že běhání po lese není jen taková sranda, jak by se mohlo na první pohled zdát. „S našimi dětmi se snažíme pracovat nejen na zlepšování jejich sportovních výkonů, ale sdílíme s nimi i jejich radosti, bolesti a snažíme se je vychovávat do života, k samostatnosti, odpovědnosti a v neposlední řadě ke vztahu k přírodě. I proto jsme tentokrát vyrazili společně pomoci přímo lesníkům a přímo do lesa,“ říká k prosincové brigádě trenérka OK Dobříš Jana Bochenková.

Po těžbě dřeva v důsledku kůrovce, polomů i po plánované těžbě zůstávají v lese paseky plné klestí a špiček stromů. Toto klestí je potřeba vytahat na hromady mimo paseky dříve, než nasněží a větve přimrznou. Vyčištěné paseky pak lesníci oplotí a na jaře vysázejí nové stromky.

60 dětí a dospělých = 6 vyčištěných velkých pasek

V několika pracovních skupinách, za dodržení platných hygienických opatření pracovalo v sobotu 5. prosince v lese celý den téměř 60 dětí i dospělých – z Dobříše, z Mníšku pod Brdy, z Nového Knína, nejvzdálenější členové OK Dobříš přijeli až z Příbrami. Nechyběla ani trenérka Jana Nová, které šla práce od ruky a další trenéři, kteří šli dětem i dospělím příkladem. Malí i velcí běžci postupně a společně vyčistili od klestí 6 velikých pasek v oblasti severně od hájovny Rochota a obce Halouny. Děti se navíc dozvěděly o lese mnohem víc – poznaly jeho vývoj, práci lesníků, ale i technickou, a hlavně ruční a nenahraditelnou práci. Celodenní dřinu si pak všichni přerušili jen opékáním buřtů k obědu.

OK Dobříš ukázal, že je oddíl zdatný nejen na tratích orientačních závodů, ale i při práci. Členové oddílu poděkovali touto formou Lesům ČR a místním správcům lesa za to, že jim umožňují v jejich lesích po celý rok trénovat a závodit – protože jak říkají: „Les je naše tělocvična“.

„Veřejně prospěšnou prací se snažíme dělat dobré jméno i městům, která naši sportovní činnost finančně podporují a jimž za to patří dík a také přání všeho nejlepšího do nového roku – městu Dobříš a městu Mníšek pod Brdy,“ dodává trenérka Jana Bochenková, která se orientačnímu běhu věnuje už téměř 40 let.

autor článku: OK Dobříš (redakčně upraveno)