Dnes je pátek 29. březen, svátek má Taťána.

http://dobrisskoaktualne.cz/sport

Evropský pohár v městském sjezdu na horských kolech se pojede v Příbrami

přidáno: 31. 01. 2023

Série městských sjezdů v zimním čase rozhodně nespí. Tato atraktivní sportovní disciplína má v ČR silnou základnu i tradici a právě tyto závody "rekrutují" jezdce do dalších disciplín a zároveň přivádí k závodní cyklistice mladé bikery.

Za přibližně patnáct let organizovaného závodění se v českých městech tzv. downtowny jezdili v Ústí nad Labem, Karlových Varech, Dačicích, ale i v Praze. Nejdelší tradici drží Rakovník, kde se pojede letos již po čtrnácté.

Aktuálně jsou v Czech Urban Downhill Series závody čtyři:

  • 20. května - Příbram - Evropský pohár
  • 22. července - Rakovník
  • 5. srpna - Horní Planá
  • 26. srpna - Tábor - Mistrovství ČR

Hlavním devízou městských sjezdů je jejich atraktivita. Ulice plné skoků, schodů a klopených zatáček, snadná dostupnost pro diváky a bouřlivá kulisa. To vše zdobí závody centrech měst. V Příbrami se startuje na ikonické Svaté Hoře, v Táboře je největší skok i start v blízkosti Žižkova náměstí, v Rakovníku musí jezdci překonat tzv. „Přescesťák“ a v Horní Plané „se letí“ dokonce přes místní kašnu.

Na startovní listině závodu se objevuje okolo 130 - 150 jezdců, kteří jsou rozděleni do 5 kategorií:

  • ženy, open, masters, junioři a elite. Společnou snahou všech organizátorů, kteří jsou v úzkém propojení a vzájemně si pomáhají, je bezpečnost jezdců i diváků

Zásadní postavou stále nového sportu je nejen na území ČR Tomáš Slavík zvaný Datel. Tenhle světový jezdec objíždí ty nejtěžší a nejprestižnější závody nejen v Evropě, ale i Jižní Americe, která se stala opravdovou Mekkou městského sjezdu. "S Tomášem jsme pravidelně ve styku. Vždy, když mu to jeho nabitý kalendář dovolí, přijede na naše závody a vnáší do nich obrovskou prestiž, ale také entuziazmus, kterým motivuje ostatní jezdce," přiblížil poselství Slavíka zkušený organizátor a jezdec Vítězslav Stránský. Kromě zmíněného matadora se na mezinárodní scéně objevuje i další slibný jezdec - Martin Brza. Po Slavíkovi je to teprve druhý Čech, který dostal pozvánku na závody v Jižní Americe, kterých se účastní nejlepší jezdci planety.

Tato disciplína městského sjezdu se v tuzemsku historicky nazývá Downtown, ale pro letošní rok se název celé série mění na „Czech Urban Downhill Series“. "Jelikož jsme už nakročili do Evropy, bylo potřeba v názvu série použít sousloví urban downhill, aby bylo srozumitelné pro všechny zahraniční jezdce i diváky. Vzhledem k tradici jsme označení downtown ponechali v pouze v názvech českých závodů.“ vysvětlil základní myšlenku příbramský Vojtěch Hrach.

Nejde ale pouze jen o vnímání městského sjezdu veřejností. Druhým důvodem pro změnu názvu je mezinárodní směřování disciplíny. Pořadatelé po několika letech jednání a útlumu v době covidové konečně mohou oznámit, že se podařilo dohodnout. V roce 2023 proběhne pilotní ročník Evropského poháru pod názvem „European Urban Downhill Cup“. Ten bude letos zahrnovat tři zastávky. Více se o něm dozvíme již brzy v samostatném článku.

Svatohorský Downtown Příbram odpálí sezonu v opravdu velkém stylu. „Máme obrovskou radost, že volba padla na náš závod. Máme odsouhlaseno, že Evropa se u nás pojede nejen letos, ale i napřesrok,“ komentuje za českou zastávku Vojtěch Hrach.

Sezonu zakončíme MČR v Táboře. V pořadí šestý mistrák se pojede. Skokan posledních let se připravuje více než pečlivě a na třetí ročník chystá mnoho novinek, včetně dětského závodu, bohatého doprovodného programu a afterparty.

autor článku: Vlasta Ševr