Dnes je čtvrtek 28. březen, svátek má Soňa,
je Den učitelů v ČR.

http://dobrisskoaktualne.cz/sport

Dej si s námi KOLEČKO PRO UKRAJINU, vyzývají lidi známí sportovci z Dobříše

přidáno: 04. 03. 2022

KOLEČKO PRO UKRAJINU je akce, která vznikla doslova během několika málo hodin. Jejím iniciátorem je vrcholový sportovec Honza Tománek, kterému s nadšením v realizaci této charitativní akce pomáhají trenéři z MFK a HC Dobříš i tým MAS Brdy-Vltava.

Sportovně-charitativní akce s názvem KOLEČKO PRO UKRAJINU se uskuteční už tuto neděli 6. března od 10:00 do 12:00 hod. na stadionu MFK Dobříš. Zváni jsou všichni, kteří chtějí přispět na Ukrajinu, pomoci tam kde je třeba a vyjádřit podporu všem Ukrajincům.

KOLEČKO PRO UKRAJINU podle slov jejího hlavního organizátora Honzy Tománka není žádný závod. Cílem akce je spojit co nejvíce lidí a díky pohybu vybrat co největší finanční prostředky na pomoc Ukrajině. Přijít mohou děti i dospělí, sportovci i nesportovci.

Účastníci na místě zaplatí startovné ve výši 100 Kč, čímž přispějí do sbírky MAS Brdy-Vltava na pomoc lidem zasaženým válkou. Pak podle svého mohou uběhnout nebo ujít jeden okruh na dobříšském fotbalovém stadionu V Lipkách.

S myšlenkou na uspořádání sportovní akce pro Ukrajinu přišel Honza Tománek. I jeho totiž situace na Ukrajině silně zasáhla. „Současná válečná situace mě velmi zasáhla. Během posledních dnů jsem vnímal pocity zmaru a absurdity zvláště v momentě, když jsem se vracel ze soustředění. Přišel jsem si hloupě, když jsem si uvědomil, že v podstatě žiji v ideálním sportovním světě, a jen v několik set kilometrů vzdálené Ukrajině bojují lidé o život a svobodu. Přemýšlel jsem o tom, jak bych mohl pomoci,“ řekl Honza a dodal, že se svým nápadem oslovil několik lidí a místních organizací a během několika hodin byla akce připravena pomoci.

Jednou z prvních věcí, které musel Honza v rámci realizace akce vyřešit bylo místo konání. Nápadů měl prý několik, včetně toho, že by se mohla akce konat přímo v ulicích města Dobříš. Nakonec se však rozhodl pro nejjednodušší řešení a se svým nápadem oslovil vedení klubu MFK Dobříš. Právě fotbalový stadion totiž poskytuje pro takovou akci perfektní zázemí a předseda dobříšského fotbalového klubu Martin Hemr byl okamžitě pro.

„Co se děje na Ukrajině nám v MFK Dobříš není lhostejné a samozřejmě se o tom bavíme! Také proto jsme se rozhodli do akce KOLEČKO PRO UKRAJINU zapojit. Chceme se aktivně podílet a pomoci tak lidem, kteří se ocitli v situaci pro nás ve 21. století nepředstavitelné a pro mne osobně zatím nepochopitelné. Miliony nevinných ukrajinských občanů se ocitli nyní v situaci, kterou si nikdo z nás nedovede představit. Bez domova, bez hygienických potřeb, bez jídla, bez jakéhokoliv zázemí a jistoty. Věříme, že nejlépe můžeme pomoci těmto lidem jakoukoliv vybranou částkou, aby mohli toto nelehké období zvládnout. Pro pomoc těmto stačí udělat jen málo - přijďte a podpořte ty, kteří se ocitli v této situaci tím, že si zasportujete a přispějete libovolnou částkou na jejich podporu a pomoc, nebuďme lhostejní k této situaci, která je tak blízko našich domovů a přijďte pomoc“ vyzývá veřejnost k účasti za MFK Dobříš Martin Hemr.

Dalšími, kteří se k Honzovi okamžitě připojili a podpořili jeho nápad jsou trenéři HC Dobříš. Za hokejisty se k akci vyjádřil trenér Štěpán Souček: "Kolečko pro Ukrajinu je akce, která vznikla v hlavě Honzy Tománka, sportovce s pevnou vůlí zvládnout jakýkoliv vytyčený cíl, během několika hodin. Měl jasnou představu proč a jak akci pro Ukrajinu uspořádat. Cítil stejně jako my všichni potřebu vyjádřit nějakým způsobem podporu lidem ohroženým válkou. Pozitivně smýšlející sporťák je obklopen podobně naladěnými lidmi a tento projekt je za mě typický příklad toho, že když se sejde parta lidí, která táhne za jeden provaz, přináší velké množství pozitivní energie a skvělých výsledků v celé společnosti. V mnohém nám jeho energie připomněla začátky restartu hokeje na Dobříši. Sešlo se pár lidí, kteří táhnou za jeden provaz a snaží se společnými silami dosáhnout vytyčeného cíle. Je z toho pak velké množství pozitivní energie a odezvy od spokojených dospělých lidí i firem. Všichni vidí, že v jednoduchosti je krása a není potřeba žádných obřích projektů. Vše jde samo jako po másle, protože lidé to takto chtějí a jsou za to rádi. Jsou rádi, že jsou součástí něčeho, co jim samotným přináší radost. Radost poslat tuto pozitivní energii jakýmkoliv způsobem dál. Za nás za trenéry z HC Dobříš mohu slíbit, že stejně jako šíříme pozitivní energii na všech našich trénincích, tak jí budeme šířit i dále prostřednictvím našich členů v této sympatické charitativní akci. V akci, kde je spojené příjemné s užitečným. Pohybem ke svobodě a zdraví nás všech lidiček na této planetě. Pojďme se proto všichni s nadšením zapojit nejen do KOLEČKA PRO UKRAJINU, ale do všech akcí, které mají podobný význam a bude se nám všem zas žít a dýchat na této planetě o poznání lépe.“ 
  
Se zajištěním samotné sbírky a následným využitím finančních prostředků na správných místech a pro konkrétní lidi pak Honzovi pomáhá Markéta Dvořáková, ředitelka MAS Brdy-Vltava a její tým.

Nyní ve spolupráci s místními akčními skupinami z celé ČR pomáháme zejména venkovským obcím na hranicích zvládat péči o uprchlíky a samozřejmě i obcím našeho regionu, protože už nyní přicházejí první Ukrajinci k nám a je třeba se o ně dobře postarat,“ řekla k aktuální situaci a práci MAS Brdy-Vltava Markéta Dvořáková.

Místní akční skupina Brdy-Vltava je organizace zaměřená na rozvoj našeho regionu v různých oblastech (školství, sociální oblast, enviro). Mimo jiné provozuje v Dobříši komunitní centrum Svět dobrých lidí, kde jsou například vydávány potraviny lidem v nouzi, vaří se zde pro osoby bez domova, provozuje se zde komunitní šatník a pořádá mnoho dalších akcí pro různé skupiny obyvatel.

Sportovně-charitativní akce KOLEČKO PRO UKRAJINU může podle vyjádření všech jejích organizátorů přinést nejen značné finanční prostředky pro lidi, kteří je potřebují, ale může se stát akcí, které spojí mnoho lidí pro dobrou věc. „Věřím, že se v neděli uvidíme na startu,“ těší se na všechny účastníky Honza, který bude po celou dobu konání akce na místě samozřejmě přítomen osobně, stejně jako ostatní.

autor článku: redakce DA