Dnes je pátek 19. duben, svátek má Rostislava.

dobrisskoaktualne.cz/rozhovory

Zdeněk Poláček - třetí Čech, který dojede Mistrovství Evropy na čtyřkolkách

přidáno: 09. 08. 2015

Teprve devatenáctiletý čtyřkolkář Zdeněk Poláček, který pochází z Dobříše je jediný, který se letos vydal a dojede celý seriál závodů na Mistrovství Evropy na čtyřkolkách. A mimo jiné se chlubí několika tituly České republiky.

Přinášíme Vám jedinečný rozhovor se závodníkem na čtyřkolkách, který již ve svém mladém věku dobývá Evropu a poráží své velké konkurenty. Zdeněk Poláček je velkým nadšencem v jízdě na čtyřkolkách.

Jak jsi se  dostal ke čtyřkolkám?

Tak to si pamatuji přesně, ke čtyřkolkám jsem se dostal přes tátu. Tátův kamarád s námi jel na hory a během pobytu přišlo náhodou na řeč o čtyřkolkách. Postupně jsem získával více informací a nakonec čtyřkolkám podlehla celá naše rodina. Nejdřív jsem jezdil pouze vyjíždky do lesa a postupem času jsem se dostal i na trať. Pak postupně přišly i závody.

V kolika letech jsi začal jezdit?

Od sedmi let jsem jezdil na motorce. Na čtyřkolku jsem asi poprvé sedl ve dvanácti letech. Ve čtrnácti jsem pak dostal nabídku od kamaráda na závody, a tak jsem je šel zkusit. 

Kam vedly tvoje první trasy?

Jezdit jsem začínal především u Mníšecka.

Pocházíš z Dobříše?

Dětství jsem prožil v Dobříši, poté jsme chvíli s rodiči bydleli v Čisovicích u Mníšku a v současnosti bydlím v Hluboši.

Máš nějakou svou oblíbenou trať?

Jezdím na jediné možné trati v okolí a to v Něčíně. Ještě je možnost dráhy v Dražicích, ale to už je dál. Někdy jezdíme trénovat i do Jížních Čech. 

Jak často trénuješ?

Na čtyřkolkách jednou týdně, ale k tomu jsou ještě samozřejmě i jiné tréninky. Každé pondělí chodím do bazénu, v úterý chodím většinou na trať, ve středu mám spíše odpočinkový den a ve čtvrtek již balíme na víkendové závody, protože se odjíždí hned v pátek ráno. Závody probíhají většinou celý víkend.

Závodí s tebou i tvůj táta?

Zkoušel asi dva tříhodinnové závody, ale nějak se do toho moc neponořil závodně. Více ho baví mě připravovat a motivovat.

Jezdíš sám za sebe?

Letos jezdím pod rakouským týmem. 

Jak probíhají tréninkové přípravy na závody?

Sezóna je od dubna do konce října. A pak máme zimní přípravu, běhání, plavání. Ale během hlavní sezóny jsou závody téměř každý víkend. Moc volna tedy není. 

Jak probíhají závody?

Většina závodů je podobných. Tratě jsou dlouhé od 2 km do 6 km a průmerně jezdíme okolo 50 km/h. Jezdíme Mistrovství Německa, Mistrovství Evropy a letos dodatečně jenom někdy Mistrovství České republiky. Německo a Evropa je pro nás nejdůležitejší. V Německu se jezdí jednodenní závody. Ráno se trénuje a odpoledne jsou již rozjíždky, které fungují na principu 20 + 2 kola,  20 minut se krouží a když první projede po 20 minutě cílem tak se ukazují poslední čtyři kola. V Evropě se jezdí dvoudenní souteže, v sobou jsou většinou 2 tréninky a jedna kvalifikace, v neděli se jede jeden volný trénink a dvě rozjížďky a ty se jedou 30 minut + 2 kola. 

Kolik vás na závodech soutěží?

Mezi 20 až 30 jezdců. V České republice jezdí méně, do 20 závodníků. 

Připravuješ si nějakou taktiku na závody?

Nepřipravuji. Já vždy jedu, jak můžu. (smích) Jedu naplno a snažím se zajet, co nejlepší výsledek. 

A hlavní cíl je neupadnout a dojet.

Kolik máš doma čtyřkolek?

Letos mám pouze jednu čtyřkolku. Bohužel je to velmi finančně náročný sport, a tak mám většinou jednu čtyřkolku na sezónu.

Jsi mistr České republiky. Je na Evropě a v Německu mnohem větší konkurence?

Určitě je. Do Německa nás nejvíce táhne peněžní odměna, kdy se nám alepsoň zaplatí náklady, ale to bohužel v Česku nefunguje.

Máš nějaké letošní úspěchy?

Největší můj úspěch v Evropě je sedmé místo. Povedlo se mi to ve Francii a celkově průběžně držím zatím také sedmé místo.

Jaký máš další cíle a sny?

Můj sen bylo vždy jet Evropu, protože Mistrovství světa již není a do Ameriky mi to přijde již daleko. Letos bych chtěl zajet v Evropě do desátého místa a příští rok jet opět Evropu a možná zkusit i Austrálii. 

Máš nějaké parťáky?

V okolí bohužel moc lidí není. Je tady Honza Rejholec, který jezdí veterány nad 40 let a ten je hodně dobrý.

Máš nějaké oblíbené číslo? 

63, jezdím s ním od prvního závodu. Měl jsem vždy oblíbený číslo 33, ale to nebylo zrovna na první můj závod volný, a tak mi nabízeli různý čísla a já si nakonec vybral číslo 63, které mám až dodnes.

Jakou si vidíš budoucnost?

Více než čtyřkolky mě táhne grafika, kterou i studuji. Budu se ubírat tedy spíše tímto směrem, ale čtyřkolky mi v životě určitě zůstanou.

Kam si nejdále jel na závody?

Do Francie, Dánska, Estonska a Lotyšska.

Máš nějaký závod, na který nejvíce vzpomínáš?

Spousta závodů je pro mě zásadních. V současnosti nejspíš nejvíce vzpomínám na závod, kdy jsem dojel na Mistrovství Evropy sedmém místě.


A na závěr se podívejte na jízdu Zdeňka Poláčka ;)

 

autor článku: Kamila Paulová