Dnes je čtvrtek 28. březen, svátek má Soňa,
je Den učitelů v ČR.

dobrisskoaktualne.cz/rozhovory

Elixír zdraví Romana Šebrleho? GOJI!

přidáno: 09. 01. 2016

Hoďte si ho do Googlu a budete zavaleni vagonem informací. Král desetiboje, nejvíc sexy český atlet, mistr světa, olympijský vítěz, rekordman, legenda. Připravte se ale taky na pojmy rodinný typ, moderátor, vášnivý golfista, herec, charitativní závodník nebo atletický důchodce. Ví se o něm snad všechno. Nebo ne?

Romane, čím se cítíte být právě teď?

Ještě před půl hodinou jsem byl hráčem na greenu. Za půl hodiny budu táta a mezitím vám třeba vystřihnu roli seriálového pacienta. (Smích).

Tak hezky popořádku a disciplinovaně. Začněme u běhu. Jak Vám to utíká?

Těžce, zato rychle. Chci říct, že od doby ukončení profesionální sportovní kariéry se mi běhá mírně hůř. Kondičku naháním ve fitku, na kole, při golfu i tím během. Je nutné se pořád udržovat. Nejen kvůli tomu, že jsem lidem na očích v televizi. Abych byl v pohodě, potřebuju se cítit fajn. A to s bandaskou na břiše dobře nejde. Jinak to utíká rychle – děti stárnou. (Smích).

Můžete si vůbec vyskakovat?

Jak kdy. Ráno mívám energie víc než večer, no, klouby a šlachy musí fungovat ještě nějaký ten pátek. Takže abych si občas povyskočil, doplňuji potřebné vitaminy, minerály a stopové prvky z přírodních produktů.

Překážky Vás neopouštějí ani mimo stadion.

Tak bych to neviděl. Mám nové výzvy rád. Proto jsem nedávno jel charitativní cyklo závod, proto „bojuju“ s rolí moderátora a na chvilku jsem se objevil i v seriálu, proto podporuju sportování dětí. Kupodivu jsem ale o nic výrazně neusiloval. Ani o dráhu profesionálního sportovce. Prostě jsem makal. To dělám pořád. 

Párkrát Vás na bednu posunul vrh koulí. ​Na co koule nemáte?

Na podpásovky, neupřímnost a šizení rodiny. Když jsem se předloni rozhodoval, jestli vzít místo trenéra v pražské Dukle, byl na druhé misce vah čas na děti. Štěpán a Katka jsou pro mě důležití. Chci s nimi být, když vyrůstají, poskytnout jim bezpečí, užívat si rošťáren. Nešidit je. Vychovat z nich zdravé a spokojené lidi.

71,18 – oštěp Romana Šebrleho dosvištěl před osmi lety hodně daleko. Na čem ulítáváte teď?

Nejvíc je to zdravý životní styl. Nejen já, ale celá rodina preferujeme kvalitní potraviny. Někdy není jednoduché se v nabídce zorientovat, pak si vždycky řeknu: Co funguje tisíce let, musí fungovat i dneska. Samozřejmě nejsme úplní blázni krmící se kořínky. K přírodě ale velmi tíhneme. Když mě nedávno oslovila společnost Himalyo, byl jsem nadšený. Konečně něco jednoduchého a fungujícího. Výrobky z čerstvé Goji, kterou Češi znají asi více pod názvem kustovnice čínská, od nejlepších čínských pěstitelů jsme zařadili do jídelníčku moc rádi. A s rychlými výsledky.

Hoďte nějaký příklad.

Jsem si úplně jistý, že mi tenhle elixír zdraví a dlouhověkosti pomáhá zvládat každodenní frmol. Goji od Himalyo prostě věřím. Taky proto, že jsem úplně náhodou zjistil, kdo všechno ho kolem mě pojídá a popíjí. Zpěvákům, hercům, sportovcům i manažerům dodává energii a chuť do práce, na druhou stranu zlepšuje kvalitu spánku a eliminuje stres. A rád vám prozradím, že nejčastěji si z Goji dělají ranní smoothie. Kdo nestíhá, vylepší si den stoprocentním Goji džusem. Efekt nastupuje opravdu po dvou třech týdnech. Ačkoli žijeme velmi aktivně a hekticky, vyhýbají se nám chřipky, migrény. Já osobně pozoruji rychlejší duševní i tělesnou regeneraci.

Děkuji za tip. Skočil jste někomu v tomto ohledu na špek?

(Smích). Jestli vždycky vím, čím jsme naplnili ledničku? Dávám si dobrý pozor na výrobce. Jak už jsem před chvílí řekl – nesnáším podvodníky. Všelijaká umělá barviva, konzervanty, ochucovadla... Opravdu to s ženou hodně hlídáme. I kvůli dětem. Ale jinak na špek občas někomu skočím. Legraci mám i dělám rád.

Probrali jsme běh, skok, hod, překážky. Chybí Vám v tomhle povídání ještě nějaká disciplína?

Sebedisciplína. (Smích). Myslím, že jí mám dost, tréninky hodně bolely a bolí. Přesto bych rád disciplinovaněji nakládal s časem. Třeba právě teď jsem mohl být stručnější. Už bych se Štěpánem lítal po zahradě za balonem. Párkrát bych ho nechal dát gól, ale pak mu nasázel pět branek. On by se vztekal...

Sekundy a metry vlastně provázejí celý váš život.

 To je pravda. Teď je chci ze všeho nejvíc věnovat rodině a jejímu zdraví.

autor článku: Redakce DA