Dnes je čtvrtek 28. březen, svátek má Soňa,
je Den učitelů v ČR.

dobrisskoaktualne.cz/rozhovory

Rozhovor o tom, že jarní očista neznamená hned hladovku

přidáno: 15. 04. 2018

Možná si pod pojmem jarní čista představíte několikadenní půst. Nebojte, nemusíte hned hladovět, stačí svůj jídelníček jen lehce upravit, a i tak poznáte rychle účinky. Jak na to? Nejen o tom v rozhovoru s Pavlou Slanec, lektorkou jógy.

Jaro je tu konečně nejen podle kalendáře, ale i podle počasí venku. Přijde vám však, že vaše energie je stále na bodu mrazu? Možná vám pomůže dnešní rozhovor s Pavlou Slanec, kterou jsme vyzpovídali právě na téma, jak načerpat novou energii po dlouhém zimním období. Také nám prozradila, proč ji okouzlila jóga. Potkávat ji můžete jako lektorku jógy každý čtvrtek od 19:30 v Aerobik studiu Orel Dobříš.

Jak tedy nejlépe nastartovat metabolismus po dlouhé zimě?

Po zimě, kdy je potřeba naše tělo zahřívat hutnějšími a těžšími pokrmy, se v období jara orgány již samy začínají zahřívat a je proto dobré začít konzumovat neutrální potraviny (kukuřice, pohanka, karotka, celer, řepa, ananas, mandle atd.) nebo ochlazující potraviny (pšenice, ječmen, proso, syrová zelenina – okurka, rajčata, cuketa, jablka, hrušky, banán, borůvky, vodní meloun, kefír, jogurt atd). Kyselá a hořká chuť vládnou jaru a pomohou tak tělu k očistě, která je právě v tomto období ideální. Je dobré stravu upravit tak, abychom odlehčili žlučníku a játrům, které jsou s jarem nejvíce spojené. Vhodné je také praktikovat rotační pozice, které podporují funkci nejen těchto dvou orgánů, ale celého trávícího systému. Doporučuji popíjení horké vody v průběhu dne  - vždy po pár doušcích. Pomůže nám k pročištění trávicího traktu. V tomto období bychom se také měli vyhýbat fritovaným a pečeným pokrmům, naopak ideální je dušení či blanšírování.

Proč bychom měli odlehčit svůj jídelníček právě v tomto období?

Jaro je spojeno se symbolem energie a něčeho nového. Je to období plánování a realizace. Nejen v přírodě se vše probouzí, rodí atd. Je přirozené, že často máme chuť něco změnit, vytřídit a uklidit si šatník, přestavit byt, upravit stravu atd. Je to normální reakce. Na jaře bychom měli cítit sílu, pokud tomu tak není a cítíme spíše únavu, je potřeba naše tělo pročistit. To, jak se k tělu budeme chovat na jaře, nám tělo v průběhu roku několikrát vrátí.

Je lepší si jídelníček jen lehce upravit nebo se pustit do něčeho radikálnějšího?

Pro někoho, kdo konzumuje např. pět káv denně, může být pozitivní změna začít pít jen jedno denně. Jsme svobodné bytosti a každý by si měl zvolit svojí cestu. Největším nepřítelem je stres, který způsobuje v těle ukládání toxinů. Pokud bychom se pustili hned do nějakého extrémního půstu, tak by nám očista způsobila jen další stres a to by nám neudělalo moc dobře. Snažím se na hodinách stále opakovat a vlastně často si to musím opakovat i sama sobě - je důležité respektovat vlastní tělo, jeho potřeby a být k němu laskaví. Jedině tak se může dostavit požadovaný efekt. Doporučuji tedy těm, kteří očistu ještě neprováděli, jít krůček po krůčku a nejít rovnou do extrému.

V čem tkví jarní očista? Proč by se jí lidé neměli vyhýbat?

Mnoho lidí má očistu spojenou jen s půstem, ale tak to není. Každý by si měl zvolit vlastní cestu. Stačí se držet pár pravidel a výsledky na sebe nenechají dlouho čekat. Tak, jak se staráme o svoji pleť, zuby atd., tak je potřeba se starat i o to, co je uvnitř.

Co bys tedy lidem, kteří svůj jídelníček během roku moc neřeší, doporučila?

Jako první bych doporučila omezit nebo vyřadit v tomto období sůl a nahradit ji bylinkami – bazalkou, tymiánem, kmínem a různými klíčky – mungo, řeřicha aj. Naopak bychom se měli určitě vyhnout alkoholu, tabáku, smetaně a tučným sýrům. Po dobu alespoň 3 týdnů doporučuji hned po ránu na lačno zařadit sklenici karotkové šťávy o pokojové teplotě s vymačkanou půlkou citrónu a lžíci olivového oleje. Tato karotková šťáva má pozitivní vliv na naše játra a žlučník. Tedy orgány, které potřebujeme „očistit“. Ideálně na dobu 10 dní je pak dobré omezit kávu, černý čaj, cukr, bílou mouku, maso a mléčné výrobky. Do jídelníčku je dobré zařadit místo másla přepuštěné máslo GHÍ, dále také rýži, bulgur, červenou čočku, mungo fazolky, quinou, tahini pastu, hřebíček, skořici, koriandr aj. Dále je dobré během dne popíjet horkou vodu, která pročistí trávicí trakt. Vhodné je mít i tzv. částečné půsty – přes den maximálně dvě velká jídla. K večeři je vhodná např. už jen polévka nebo něco lehčího. Ideálně do 19 hodin. Dobré je také praktikovat rotační pozice, které pomáhají zrychlit metabolismus a podporují funkci jater a žlučníku a celého trávícího systému.

Jaký druh pohybu je v tomto období ideální zařadit?

Na jaře bychom měli cítit sílu a potřebu vybíjet energii. Vhodné jsou např. silovější a dynamičtější lekce jógy, běh, aerobic, kick box, kolo, inliny atd. Ideální jsou ale také spinální cviky, různé rotace a úklony. Ale i tady platí, že bychom měli respektovat vlastní tělo. Pokud se cítíme na jaře unavení, může to ukazovat na přetížený okruh jater a žlučníku. V tomto případě je naopak vhodné pořádně zrelaxovat, zajít si na klidovější lekce a zvolit právě nějakou očistu.

Proč je podle Tebe důležité zharmonizovat svůj jídelníček a sport?

Sport miluju a nedovedu si bez něho představit, jak bych fungovala. Pokud bych jedla hutná a těžká jídla, sportovalo by se mi hodně ztěžka. Proto tomu přizpůsobuji i stravu. Jestli mě jóga něco naučila, tak tomu, abych poslouchala své tělo. Poslouchala to, co chce. Když je mi zima nebo se necítím dobře, potřebuji zkrátka zahřát - ideálně vývarem, pokud teplo, je potřeba ho něčím zchladit např. jarním salátem. A když nemám chuť na maso, tak si ho zkrátka nedám. Jedině tak nám bude dobře.

Na jaké další faktory bychom neměli zapomenout?

V prvé řadě určitě na spánek, ideální je být ve 22:30 již v posteli. Celkově ve večerních hodinách je vhodné tělo již připravovat na spánek – zařazovat již pouze klidovější cvičení nebo např. četbu, a to nejen v období jara, ale po celý rok. Vhodné je večeřet pouze lehká jídla, ideálně do 19 hodin. Dobré je také dojít si na masáž a zařadit občas celkový relax. Na ten lidé v poslední době zapomínají, přitom je tak důležitý.

Dost sportuješ – běháš, cvičíš jógu. Jak ses ke sportu dostala a co Tě na sportu baví? Máš raději jógu nebo běh?

Ke sportu jsem měla vztah už od mala, vedli mě k tomu rodiče. Když jsem chtěla začít jezdit na snowboardu, vyvezl mě taťka na horách na nejvyšší kopec, postavil mě na prkno a řekl jeď, počkám dole. On odjel a bylo to. A teď v dospělosti mám vedle sebe manžela, který je všestranný sportovec, na co sáhne, to mu jde. Lyžujeme, jezdíme na snowboardu,  hrajeme tenis, bruslíme, běháme atd. Je to naše součást. K tomu pracuji v oboru fitness, sice jako manažerka nikoliv trenérka, ale jsem se sportem a lidmi v tomto oboru v denním kontaktu, a tak je mi práce vlastně koníčkem. Nejde říci, co mám raději, oboje je moje součást, na každém mi vyhovuje něco jiného a zapadá to do sebe. Je to takové jing a jang. Miluji krátké výběhy s naším psíkem po dobříšské přírodě, běžíme sami a já se jen kochám, nebo výběh s kolegyněmi z práce, se kterými jednou týdně vybíháme. Mám ráda ten pocit, když se Praha ráno probouzí, nikde nikdo, začíná nový den. Probereme všechny pracovní věci a ještě se příjemně naladíme. Jóga je zase jiný svět, tam se učím vnímat sama sebe, své tělo, své pocity. Mám ráda ranní lekce za svitu sluníčka, ze kterých nejde odcházet jinak než s úsměvem vstříc novému dni. Jsem vždy jak vyměněná. Večerní lekce mají ale také své kouzlo. Tam se vždy příjemně uvolním a naladím na spánek. Když jsem ze začátku slýchávala, že mě jóga změní, byla jsem k tomu trochu skeptická. Teď už ale mohu říci, že je to pravda.

Máš nějaké motto, kterým se řídíš?

Často na svých hodinách končím lekci slovy: Myslete pozitivně, mluvte laskavě a dělejte vše s láskou. Toho se snažím držet. A pak také LIVE, LAUGH, LOVE – Žij, směj se a miluj. Prostě si užívat život a radovat se z maličkostí…

 

Zaujali vás odpovědi? Rádi byste se zeptali na více informací? Dorazte již tuto sobotu 21. dubna na speciální workshop věnovaný právě tématu jarní očisty a nabírání nové energie!

 

autor článku: Kamila Paulová