Dnes je pátek 19. duben, svátek má Rostislava.

dobrisskoaktualne.cz/rozhovory

Jitka Doubravová: Zájem o sportovní závody po covidu klesl, chci to zlomit

přidáno: 14. 06. 2021

Už tuto sobotu 19. června se uskuteční Energon běh – největší běžecký závod na Dobříši z hlediska počtu závodníků. Vyzpovídali jsme proto hlavní organizátorku této sportovní akce Jitku Doubravovou, která nám mimo jiné prozradila, jak náročná je organizace běžeckých závodů.

Jitko, jedná se již o 2. ročník Energon běhu, jaký byl ten první?

Byl opravdu vydařený. Nemám, co bych mu vytknula. Dokonce i recenze samotných závodníků byly ze 100 % pozitivní. Vyšlo počasí, lidé si chválili průběh závodu, výborné občerstvení a program, který byl zaměřen hlavně na děti, kterých bylo spousta.

Proč zrovna Energon běh?

Dříve jsme pořádali Běh města Dobříše, který se konal přímo v centru města. Právě umístěním závodu bylo vše hodně komplikované. Museli jsme řešit uzavírky jednotlivých ulic, čímž jsme naštvali některé lidi, jenž v okolí bydlí. Předražené byly také služby od společnosti Dokas, které nás za jeden závod stály až 70 000 Kč, a ani to prostředí nebylo zrovna krásné.

Proto jsem zkusila ohledně pořádání běžeckého závodu oslovit Romana Pechače, jednatele společnosti Energon Dobříš. Sídlo jejich firmy má totiž fantastickou polohu. Budova firmy se nachází na kraji Brd, takže trasa se nám sama nabízela. Roman Pechač tehdy na místě souhlasil a já se pustila do práce. Pokud však chcete udělat běžecký závod, který bude kvalitní a dobře organizovaný po všech stránkách, mít zdarma medaile pro všechny děti, spoustu cen, hudbu a další doprovodný program, rozpočet akce se pohybuje ve vysokých číslech. Všechny tyto náklady vzal pod svá křídla právě Energon. Takže největší DÍKY patří vedení této společnosti a Romanu Pechačovi obzvlášť.

Pod hlavičkou agentury VDN PROMO organizujete i kulturní akce. Co tě baví více?

To se asi nedá říci. Je to akce od akce. Některé mě baví organizovat více, jiné méně. Ale miluji běh, proto běžecký závod je taková moje srdcová záležitost a mám radost z každé nové registrace a skvělý pocit z toho, když vidím běžet ty houfy dětí.

Co je na organizaci tohoto závodu nejtěžší?

Jak jsem již zmínila, je to na organizaci podstatně snadnější než závod v centru města. Pro mě osobně je asi nejtěžší vymyslet, kdo pohlídá v době závodu mou dceru, abych vše mohla plynule organizovat (smích).

Kolik očekáváte závodníků?

Já věřím, že přibližně jako minulý rok. To se na start postavilo společně s dětskými kategoriemi téměř 400 běžců. Sleduji ale trend sportovních závodů. Jak cyklistických, tak i v běžeckých závodech vidím, že všude zájem klesá. Čísla nedosahují tolika registrací v porovnání s předchozími lety. Rve mi srdce, že koronavirus zapříčinil menší zájem o sport. Dávám do proma Energon běhu maximum a doufám, že klesající trend závodníků prolomíme.

Zapojuje se město Dobříš nějak do závodu?

Ano, zapojuje se tím, že jim musíme po skončení akce odevzdat 20 % z částky za vybrané startovné. Dále bez komentáře… A doufám, že tenhle nesmysl, který se týká i kulturních akcí, vedení města brzy přehodnotí.

Jako organizátoři  kladete velký důraz na dětské závody. Na co se mohou děti a jejich rodiče letos těšit?

Ano, dětské závody jsou na Energon běhu mou prioritou. Ne každý závod je totiž má. My je máme a chceme, aby si děti odnesly co nejlepší sportovní zážitek. Proto máme pro každé dítě v cíli připravenou zlatou medaili, aby měly všichni radost, že vyhrály. Samozřejmě ty nejrychlejší děti ještě speciálně vyhlásíme na stupních vítězů, aby si užily svou chvilku slávy. Zároveň také máme hodně cen pro malé holky i kluky, dorostence, juniory, ale i dospělé. Během dopoledne zajistila firma Energon reality malování na obličej pro děti zdarma a firma Auto-Poly zase věcné ceny pro děti v jejich stánku. Rodiče to mohou brát i jako takový malý dětský den.

V jakých kategoriích si mohou sportovci zaběhat?

Máme dětské kategorie od těch nejmenších až po juniory, dále štafetové týmy, kdy každý člen běží pouhých 2,5 km. Štafety jsou ideální variantou pro ty, kteří tolik neběhají. Skvěle utužují partu.

Pak máme tradiční hlavní závod na 10 km, jehož výsledky jsou započítávány do Brdského běžeckého poháru.

A pro ženy, jenž se na desítku necítí, máme Fitness běh na 5 km. A i ten vyhlašujeme na stupních vítězů.

Na Energon běhu si zazávodí opravdu každý - malí, velci, profesionální i amatérští běžci. Věřím, že si společně užijeme opět jeden z nejlepších běžeckých závodů letošního roku na Dobříšsku. 

Na loňském ročníku si závodníci i návštěvníci závodu chválili mimo jiné také občerstvení. Bude možné si zakoupit na místě opět něco dobrého?

Občerstvení máme zajištěné stejně tak jako minulý rok. O zdravé snídaně, svačinky a čerstvou kávu se postará dobříšská kavárna DoBříška. Co se obědů týká, oslovili jsme firmu, která objíždí se svou nabídkou největší české festivaly, takže se můžete těšit třeba na nezdravý hamburger nebo na (o něco zdravější) tortillu.

autor článku: redakce DA