Dnes je čtvrtek 18. duben, svátek má Valerie,
je Mezinárodní den památek a sídel.

dobrisskoaktualne.cz/rozhovory

VIDEO: Čechomor - skupina, která hraním otevírá oči

přidáno: 20. 07. 2015

Skupina Čechomor, skupina, která byla před jedenácti lety jednou z kapel, která otevírala festival České hrady. A co víc? Skupina, která letos už po deváté pomůže otevřít oči těm, kteří nevidí postižené kolem.

Ani letos nechyběla na festivalu České hrady skupina Čechomor, která před jedenácti lety otevírala jeho zahájení. Šesti členná kapela, která se od vzniku roku 1988 několikrát obměnila, (naposledy letošního roku v dubnu, kdy přibrala bubeníka Lukáše Pavlíka) má své fanoušky napříč všemi generacemi. Své první album vydali roku 1991 pod názvem Dověcnosti a od té doby mají na kontě celkem šestnáct vydaných desek. 

Mezi  největší průlom kapely Čechomor dochází v roce 2006 a to, když si polský režisér žijící v New Yorku, Piotr Uklanski objednal u Karla Holase hudbu ke svému prvnímu filmu Summer Love (ten se téhož roku promítal na festivalu v Cannes). Následně se dostávají na světová pódia, vydávají DVD, které vedle koncertů přineslo i jedenáct nových klipů, fotogalerii a filmový dokument z natáčení Co sa stalo nové. Následně vyrážejí na svoji první železniční šňůru nazvanou Vlak Tour, s japonským hostem Joji Hirotou. V průběhu Vlak Tour vznikl televizní dokument, který byl na žádost diváků v České televizi několikrát reprizován.Na podzim skupina koncertuje v Anglii a Polsku, kde vychází album Proměny. Zbytek roku strávil Čechomor na svém prvním velkém turné po USA, kde vystoupili v nejvýznamnějších amerických velkoměstech společně s Lenkou Dusilovovu.

Dnes je Čechomor jednou z nejznámějších českých kapel a i přes jejich nabitý program si najdou čas na to, aby pomohli. Letos totiž už po deváté vyrážejí na Kooperativa Tour, kde pomáhají získat peníze na výcvik psů pro postižené kolem nás. A pokud se o této akci chcete dozvědět více a připojit se, neváhejte si pustit rozhovor s Karlem Holasem:

autor článku: Barbora Havlíčková, kamera: Jan Musil