Dnes je úterý 16. duben, svátek má Irena.

dobrisskoaktualne.cz/rozhovory

Rozhovor s členy dobříšské kapely Wocaties Band!

přidáno: 24. 03. 2019

Už jste slyšeli o kapele Wocaties Band? Tahle hudební kapela totiž hraje v Dobříši a okolí již několik let, a tak jsme se rozhodli jejich členy vyzpovídat. Kde vznikl název skupiny, jaké písně nejraději zpívají a jak často musejí zkoušet? Nejen to, ale mnohem více informací nám prozradili v rozhovoru!

Jaký byl start Vaší kapely?

Začátek kapely Wocaties Band nemá žádné známé konkrétní datum. Původně se jednalo o skupinu žáků ZUŠ Dobříš více než před deseti lety. Tehdy se na každém hráčském postu střídalo několik lidí a šlo spíš o něco jako zájmový kroužek. Sestava se postupně ustálila, začali jsme to brát trošku víc vážně a vymýšleli, jak kapelu pojmenovat. Přišli jsme na provizorní název Wocaties Band, podle příjmení našeho zakladatele a kamaráda Libora Vokatého, a už nám to zůstalo dodnes. Libor nám první roky zařizoval i vystoupení, pomáhal s repertoárem, zkrátka mu za hodně vděčíme.

V jakém složení členů aktuálně hrajete a jaký styl hrajete?

Momentálně hrajeme v pěti: zpěvák s akustickou kytarou, kytarista, bubeník, basák a klávesačka. Klademe velký důraz na zpěvy, proto zpíváme čtyři a na některých akcích máme s sebou dokonce další vokalistku. Stylově hrajeme, co je potřeba, co se lidem líbí, co chtějí slyšet. Snažíme se obsáhnout od všeho něco. Máme v repertoáru moderní i tradiční popové písně, staré rock´n´rolly, rock, lidovky a samozřejmě taneční styly na plesy. Nezřídka hrajeme i na přání, jsme zvyklí se přizpůsobovat podle publika.

 

Hrajete pouze převzaté písničky nebo máte i nějakou svou tvorbu?

Hrajeme pouze převzaté písně. Většina z nás má další kapely, ve kterých se autorsky realizujeme. Wocaties Band je zábavová kapela, ale ze všech sil se snažíme, aby to neznamenalo tuctovost a omšelý stereotyp.

Na jakých akcích vystupujete a jaké typy akcí máte nejraději?

Vystupujeme na svatbách, plesech, zábavách, firemních akcích a tak dále. Někdy máme i krátký koncert, to je ale spíše výjimečná situace. Asi se nedá říct, co z toho je nejlepší. Vždycky je to o publiku, o tom jak se lidé baví. Čím jsou aktivnější, tím lépe se nám zpravidla hraje.

Máte nějakou vzpomínku z Vašich koncertů či vystoupení, na kterou společně rádi vzpomínáte?

Vzpomínek i zážitků bylo za tu dobu opravdu hodně, a tak je těžké vybrat jednu konkrétní. Rádi ale vzpomínáme na první koncerty na dětských táborech v Lučkovicích nebo na Mirotickém setkání loutek a hudby.

Cestujete napříč celou republikou nebo jen v okolí našeho regionu?

Už jsme byli na spoustě míst na všechny strany od Dobříše. Velmi často hrajeme například v jižních Čechách, ale stále se to mění. Vzdálenosti jsou různé. Někdy najezdíme hodně kilometrů.

Jak často se scházíte a zkoušíte?

Byly časy, kdy jsme zkoušeli jednou týdně. Teď už jsou zkoušky jen nárazově. Už jsme schopni celkem kvalitní domácí přípravy a sehrávat už se dávno nemusíme. Nyní ale plánujeme hodně nových písní, takže se začne trénovat zase trochu víc.

 

Sházíte se i mimo zkoušek a koncertování, vystupování nebo už si od sebe rádi někdy odpočinete?

Máme mezi sebou stále velmi dobré vztahy, takže se někdy vidíme i mimo podium. Už to samozřejmě nejde tak často. Všichni máme vlastní životy, jeden z nás bydlí v Praze a další dokonce v Poděbradech.

Když by si Vás rád někdo pozval na svatbu nebo už na příští plesovou sezonu, je možné Vás ještě zarezervovat?

Určitě ano. Stačí se ozvat na email wocatiesband@gmail.com. Kvůli termínům doporučujeme sledovat náš web, který dostal v nedávné době novou podobu, nebo profil na Facebooku. Jsme také na Instagramu. Tam dáváme momentky z akcí a občas i nějaké to živé vysílání. Zájem je stále větší, takže je dobré neotálet a raději nás kontaktovat co nejdříve.

V čem je podle Vás zrovna Vaše kapela ojedinělá a Vaši posluchači Vás rádi poslouchají?

Je toho víc. Jedna z věcí, na které si celou dobu zakládáme, je stoprocentně živá produkce. Nikdy jsme nepouštěli žádné samply, tím méně automatického bubeníka a tak dále. Všechno opravdu hrajeme. Další naší výhodou je stále ještě celkem nízký věk. Kromě ověřených klasik dokážeme jít i s dobou a zařazujeme i skutečně aktuální hity. V současnosti, jak už bylo řečeno, pracujeme usilovně na vícehlasech. Ty nás posouvají zase o kousek dál a mnoho písní díky nim dostalo mnohem slušivější kabát.

autor článku: Kamila Paulová a kapela Wocaties Band