Dnes je sobota 20. duben, svátek má Marcela,
je Mezinárodní den svobody tisku.

dobrisskoaktualne.cz/rozhovory

Víme termín, kdy budou dodány nové varhany do dobříšského kostela

přidáno: 07. 01. 2019

Sbírka na dobříšské varhany byla zahájena již v květnu roku 2015. Po dobu několika let přispívají nejen Dobříšští, ale i další lidé menšími či většími částkami, aby se nové varhany mohly do kostela Nejsvětější Trojice umístit. Pan Ivo Kylar nám na konci roku prozradil, jak to v současnosti se sbírkou vypadá.

Provozování hudby na kruchtě děkanského kostela Nejsvětější Trojice bylo vždy nedílnou součástí kulturního života v Dobříši. 20. století bylo pro zdejší varhany bohužel značně nepřívětivé. Cínové píšťaly varhan byly během první světové války zrekvírovány a nahrazeny zinkovými. Nedostatek finančních prostředků a politická situace za nacismu a komunismu neumožňovaly kvalitní ani dostatečnou údržbu tohoto nástroje. Nástroj z dílny Josefa Vanického z Třebechovic pod Orebem postavený roku 1898, byl proto kvůli nevratnému poškození červotočem koncem 90. let minulého století odstraněn.

Nové varhany budou stát více než 4 miliony

Sbírka na dobříšské varhany byla zahájena v květnu 2015. Díky podporovatelům, dárcům a účastníkům koncertů se podařilo k 29. prosinci 2018 získat na transparentní účet pro obnovu dobříšských varhan částku ve výši Kč 2.909.000 Kč, která představuje 68% ceny nového nástroje. Cena nových varhan od firmy Varhanářská dílna Kánský Brachtl z Krnova je stanovena na částku ve výši 4.300.000 Kč.

Jak tedy mohou lidé pomoci, pane Kylare?

Lidé mohou stále přispět do veřejné sbírky zasláním i malého finančního daru na transparentní účet 115-99660227/0100. Další formou je možnost nákupu oplatků „Dobříšská dobrota“, zrnkové honduraské kávy z prodejny Bedřich, nebo víno sv. Tomáš a sv. Šebestián z vinných sklepů od p. Žídka z Popic, prodávané ve vinotéce Zelený domeček manželů Tikovských. Další možností je přispět na vstupném při benefičních koncertech „Koncerty pro varhany“.  Kasička pro veřejnou sbírku je trvale umístěna v Informačním středisku v Kopáčkově domě. Během loňských Vánoc byla zahájena adopce varhanních píšťal na webových stránkách.  Adoptovanou píšťalu si lze vybrat z nabídky od 500 Kč až do výše 30.000 Kč. Stále je jich dostatek a u těch větších je možnost nechat vyrýt své jméno, nebo jméno toho, komu chcete udělat radost. Je zde nadále možnost darem či adopcí propagovat svou firmu, jako podporovatelku záchrany kulturního dědictví v rámci regionu.  Např. během prosince proběhla akce zavádění rychlého internetu na Dobříši firmou Nordic Telecom. Firma přislíbila za každého účastníka přihlášeného během prosince 2018 darovat na účet pro varhany 1.500 Kč.  Mezi podporovatele patří tyto firmy: Bobcat s.r.o., CD Sudio, Colloredo Mannsfeld s.r.o., Město Dobříš, Ferona a.s, Bedřich s.r.o., Starkon a.s., ADZP s.r.o., Vinotéka Tikovský, Chalk s.r.o. a další.

Jak by měly nové varhany vypadat?

Z původních varhan zůstala pouze méně poškozená pseudobarokní varhanní skříň, která bude opravena a využita pro vestavbu nového nástroje. Navrhovaný nástroj je koncipován s ohledem na daný prostor. Bude mít dva manuály, 15 rejstříků, a 987 píšťal.

Kdy by tedy podle Vás reálně mohly být nové varhany v dobříšském kostele?

Mezi farností Dobříš a dodavatelem varhan Varhanářská dílna Kánský Brachtl byla uzavřena smlouva o dílo v září t. r. s uvedením termínu dodání 30. května 2021 na svátek Nejsvětější Trojice /patrocinium kostela/.

Závěrem bych rád poděkoval všem, kteří se aktivně na sbírce podílejí a také všem organizátorům prosincové akce ve sportovní hale. V úterý 18. prosince proběhlo ve sportovní hale v Dobříši předvánoční florbalové setkání týmů složených z hráčů všech věkových kategorií. Mezi zápasy se předvedly dívky z Aerobik studia Orel Dobříš. Uvedená akce byla pořádána ve prospěch projektu obnovy dobříšských varhan. Sdružení pro obnovu varhan v kostele Nejsvětější Trojice děkuje panu Michalovi Cibochovi a Vojtěchovi Paulovi za organizaci sportovního večera a všem dárcům za výtěžek sbírky ve výši 2.370 Kč.

Video o dobříšských varhanech z jara 2018:

autor článku: Kamila Paulová