Dnes je čtvrtek 28. březen, svátek má Soňa,
je Den učitelů v ČR.

dobrisskoaktualne.cz/rozhovory

S Pepou Libickým o začátcích, současnosti a budoucnosti akcí v KD Stará Huť

přidáno: 15. 05. 2020

Pepa Libický, který pochází ze Staré Hutě působil dlouhá léta jako DJ a svou kariéru začínal právě v našem regionu. Je to už 30 let, co se věnuje moderování a organizaci akcí spojených právě s hudbou. Není tak divu, že po návratu do rodné obce, se z něj stal hlavní organizátor většiny akcí v nově zrekonstruovaném KD Stará Huť. V současné době však stejně jako ostatní lidé z této branže, musí i on řešit následky omezení z důvodu pandemie koronaviru.

DJ Pepa Libický začínal hrát na diskotékách v kulturních domech a sokolovnách, ale i v Kulturním domě ve Staré Huti, kde se dlouhá léta konaly vyhlášené diskotéky našeho regionu. Byl ale také u začátku diskoték Na Prachandě a nakonec otvíral i klub Euréka v Dobříši.

„Několik let jsem se pohyboval po celé České republice s různými umělci a s různými programy. Poslední 3 roky jsem hrál hodně jako DJ na festivalech.  Vidět jste mě mohli třeba na Českých Hradech a Létofestu. V současné době pracuju hlavně jako moderátor víkendového rána na rádiu Frekvence 1 a mám kutilský pořad na Prima TV: Libovky Pepy Libického,“ řekl mi ve zkratce Pepa, když jsem se zeptala na jeho práci v posledních letech.

Pepu Libického u nás vídáme už několik let na Májových slavnostech města Dobříše. Samozřejmě právě v roli moderátora. V poslední době se ale věnuje kulturnímu dění v našem regionu trochu víc. Stará se totiž o programy a akce v nově zrekonstruovaném Kulturním domě ve Staré Huti.

Jak dlouho se věnuje zajišťování kulturních programů, co vše tato práce obnáší a jak zvládne Kulturní dům ve Staré Huti ustát pandemii koronaviru? Na to i na další otázky jsem se ho zeptala v našem rozhovoru:

Jak dlouho funguješ v oblasti pořádání společenských a kulturních akcí? A proč jsi si vzal pod sebe zrovna správu Kulturního domu ve Staré Huti?

Eventy a firemní akce pořádáme po celé republice už několik let.

A proč Huť? Když jsem se přestěhoval zpátky do Staré Huti, napadlo mě své zkušenosti spojit právě s pořádáním akcí v KD Satrá Huť a vrátit tak jméno a kulturní dění do regionu. Oslovil jsem místní úřad a Silvestrem po rekonstrukci to všechno začalo. S manželkou jsme se pak společně pustili do plánování akcí a už to jelo.

Většina z nás byla zvyklá, chodit do Hutě na páteční diskotéky nebo oblíbené plesy místních organizací. Nabídka se však s příchodem Pepy změnila.

Jaké byly začátky v nově zrekonstruovaném kulturáku?

Každý začátek je těžký. Pořádat dnes kulturní akce, koncerty a podobné události bez partnerů a další spolupráce opravdu skoro nejde.

Nejprve jsem se tak na spolupráci domluvil s Petrem Sevaldem a jeho firmou Bios s.r.o. První akce se začínaly rýsovat.

Po znovuotevření KD Stará Huť v roce 2019 nás jako první pobavil Lukáš Pavlásek a myslím, že to byl povedený start. Snažili jsme se oslovit široké spektrum věkových kategorií diváků a návštěvníků, aby si každý přišel na své.

Každý z účinkujících, který sem přijel, byl překvapený a moc se mu u nás líbilo. Vystoupili tady například Zdeněk Izer, Fešáci, Michal Nesvadba, Veselka Ladislava Kubeše.

Pro další sezónu jsme pak začali spolupracovat i s Tomášem Jungmanem Fous Střechy s.r.o. a přidali jsme další interprety. Prvním větším koncertem byla kapela Wohnout a plánovali jsme další větší akce. Děti skvěle pobavila známá dvojice Štístko a Poupěnka a neméně skvělou atmosféru udělal na vánočním koncertě Jakub Smolík, kde zazpíval i pěvecký sbor Aglaia a Rukavičky z Dobříše. To byla opravdu nezapomenutelná atmosféra. Vlak se skvěle rozjížděl. V březnu u nás byla kapela Monkey Bussines a Matěj Rupert, který neskutečně perlil.  Ovšem pak přišel koronavirus a ten už právě zmíněný koncert trochu poznamenal. Plány se tak zbořily, jak balíček karet.

Jak moc postihla KD Stará Huť současná situace okolo pandemie koronaviru a nouzových omezení?

Pandemie vše doslova zastavila. Už na Monkey Bussines řada návštěvníků se strachem prodávala na sociálních sítích své vstupenky. Další koncerty jsme museli rušit a nové plánování je složité.

Koncert Kapitána DEMO se přeložil dokonce až na 8. ledna 2021, věříme, že to už to bude lepší situace. Všichni umělci teď přesouvají svá vystoupení na další období a bude dost složité se s nimi domluvit na nový volný termín.

Jako hlavní organizátor všech akcí máte KD Stará Huť v pronájmu? Vyšla Vám v tomto období obec vstříc a odpustila nájem nebo jakým způsobem jsou řešeny náklady spojené s místem samotným?

My si pronajímáme KD vždy jen na danou akci, což tím pádem není problém. Jinak obec nám pomáhá i při pořádání jednotlivých akcí. Snaží se nám vždy vyjít vstříc. Odpustila nám například poplatky ze vstupného dané vyhláškou obce. A za to děkujeme. Akce jsou nákladné a věříme, že se nám podaří i do budoucna zajistit nějaké partnery, vzhledem k této době krize. Protože bez nich by to nešlo.

Jak jsou řešeny věci ohledně již zakoupených vstupenek (pokud nějaké byly)?

Zatím jediné vstupenky jsou na koncert Kapitán DEMO. Jak jsem již zmiňoval, termín se přesunul a s tím samozřejmě i platnost zakoupených vstupenek.

Co nyní děláte, když nemůžete pořádat akce pro veřejnost?

Agenturní činnost není naší hlavní náplní. To děláme víceméně pro zábavu a jako podporu kulturního dění v regionu. Náklady na akce jsou tak vysoké, jelikož je s tím spojena celá řada poplatků, takže jako podnikání by nám to ani nešlo. Jde hlavně o to, že kapacita kulturáku ve Staré Huti není tak velká a vstupenka by musela stát tolik, že by to pro návštěvníky nebylo zajímavé. Máme i jiné aktivity a práce dost v rádiu a televizi.

Kdy počítáte, že by se mohl opět oživit kulturní život v Huti a opět se pustíte do pořádání akcí?

To je velká neznámá. Samozřejmě s povolením akcí do 100 osob by se již mohlo dění pomalu startovat, ale to je tak na malé divadlo. A navíc otázkou zůstává, jak se celá situace bude dál vyvíjet. Myslím, že strach, který do nás vložil celý svět, ovlivní i návštěvníky v jejich rozhodování o účasti na větších akcích.

Máte už nyní plán akcí na další měsíce, do konce roku nebo snad na rok příští?

Plány byly, ale těžko se plánovalo na podzim, když nikdo nevěděl, jak se to celé bude vyvíjet. Bude asi hodně dlouho trvat, než se vše vrátí do normálu.

Díky přeloženým akcím interpretů bude i hodně těžké se trefit do volného termínu. Ale pokud, na podzim bude již možné pořádat akce s větším počtem lidí, je v plánu koncert Jakuba Smolíka (27. října 2020). S ním jsme se domluvili na základě jeho velkého úspěchu z loňského roku, ještě před koronavirem. Jak už jsem říkal je přeložený koncert Kapitána DEMO (8. ledna 2021) a v plánu byl na podzim ještě koncert J.A.R., tak uvidíme….

Kde můžeme sledovat aktuality, ohledně KD Stará Huť?

Ideálně na facebookovém profilu Kulturní dům Stará Huť, tam vše budeme postupně aktualizovat a samozřejmě i v Dobříšských listech a tady na Dobříšsko aktuálně.

Díky za rozhovor Pepo a hodně štěstí…

Já taky díky a přeji všem a celému světu brzký konec pandemie a hlavně pevné zdraví. Těšíme se na vás v Huti.

autor článku: Denisa Havlíčková a Pepa Libický - JustSMILE s.r.o.