Dnes je pátek 19. duben, svátek má Marcela,
je Mezinárodní den svobody tisku.

dobrisskoaktualne.cz/rozhovory

Lucie Tóth a Tomáš Liška propojí v unikátním koncertu klavír s multimédii

přidáno: 25. 05. 2022

ZUŠ Dobříš pořádá 20. června 2022 společný koncert tříd Tomáše Lišky a Lucie Tóth. Na podrobnosti jsme se zeptali přímo hlavních protagonistů projektu:

Tome, před rokem jsi založil na ZUŠ Dobříš multimediální obor. Jaké jsou Tvé postřehy po prvním roce? 

Hodnotím ho jako velmi dobrý začátek. Otevřeli jsme celkem tři studentské skupiny, pro které jsem měl připravený plán, který dotahujeme do finále. Je to nový obor, navíc široko daleko jediný a bylo na začátku těžké odhadnout tempo, jakým budeme postupovat. Ale studenti jsou šikovní a ukazuje se, jak blízké jim současné technologie jsou a jak rychle dokáží reagovat na nové impulzy.

Jak bys stručně představil multimediální obor posluchačům nebo případným uchazečům? 

Na naší škole se prozatím věnujeme hudební části multimediální tvorby. Jedná se ve zkratce o to, že studenty seznamuji s procesem tvorby a zpracování hudby na počítači v podmínkách domácího studia. Tyto technologie jsou dnes široce dostupné a za relativně nízké náklady jsme schopni pustit se do tvorby vlastních skladeb, neboli tracků. Studenti se seznámí s nahrávacím programem a základním hardwarem, naučí se pracovat s různými typy mikrofonů, nahrát akustické nástroje,  zpěv, ruchy apod. Následně tento materiál na počítači zpracováváme a snažíme se vytvořit originální track, přičemž jsme žánrově bez hranic. Je to velmi zábavný a tvůrčí proces!

Čím Tě překvapují Tví studenti multimediálního oboru?

Především svou otevřeností, nebo lépe řečeno neuzavřeností se v nějakých škatulkách. Začneme například natáčet nějaký nápad, máme představu, kterým směrem se asi tak pustíme, ale potom nám cestu zkříží nějaký zajímavý efekt, nebo sample a celá věc se začne ubírat úplně jiným směrem. A reakce studentů? Jo! To je super, to bych nečekal, že by mohlo vzniknout něco takového! A já jsem rád, že zažívají ten proces otevřené, nesvázané tvorby a že do toho jdou.

Lucko, jak vznikla myšlenka uspořádat společný koncert multimédií a žáků Tvé klavírní třídy?

Na počátku všeho byla vlastně klavírní soutěž, kterou vyhlašuje MŠMT. Přemýšlela jsem, jak připravit děti na soutěž tak, aby nás to bavilo, a abychom přinesli něco nového. Oslovila jsem tehdy kamarády skladatele a ti mi dodali spoustu krásných věcí, někteří dokonce napsali skladby dětem přímo na míru. Když to tak krásně fungovalo, začala jsem děti přihlašovat na festivaly soudobé hudby, které se pravidelně konají v Praze - Česká klavírní moderna dětem a festival Skladatelé dětem - děti skladatelům. Oba festivaly fungují úžasně a děti se z nich vždy vrací plné inspirace, tak mne napadlo - co takhle něco podobného udělat i u nás na Dobříši? Povídala jsem si o tom s Tomášem, jehož skladby mé děti taky hrají, slovo dalo slovo a vytvořili jsme první vlaštovku. Projekt české hudby, od moderních skladatelů již etablovaných až k těm teprve se veřejnosti představujícím, kteří studují u Tomáše. Moc se na to těším.

Je běžné, že se na ZUŠkách hrají současní skladatelé? Přijde mi to celkem vyjímečný počin.

Úplně běžné to zatím není, doufám ale, že se to běžným stane. Myslím, že je důležité dát život skladbám, které vznikají v naší době. Na svých studentech vidím, jak jsou poctěni, když jim přivedu do hodiny skladatele, jehož skladbu hrají. Je to pro ně čest a troufám si tvrdit, že i k nácviku skladeb děti přistupují jinak, když ví, že se setkají s tvůrcem. Zároveň i skladatelé jsou rádi, když se jejich skladby hrají a když se dětem líbí. Mají pak inspiraci napsat něco nového a na mých dětech si mohou ozkoušet hratelnost a sdělnost svých skladeb. Některé mé studenty navíc taková spolupráce inspirovala k tomu, že začaly skládat sami. No a já mám pak okolo sebe jak spokojené děti, tak spokojené skladatelky a skladatele, a jako bonus pro mne navíc nové podněty, které vítám, tudíž spokojenost je na všech stranách. 

Společný koncert třídy multimédií Tomáše Lišky a klavírní třídy Lucie Tóth proběhne 20. června 2022 od 18:00 hod. ve výstavním sále Kulturního domu Dobříš.

"Pokud vás projekt zaujal, přijďte se podívat v pondělí 20. června na mladé české umělce, těšíme se na vás!" vzkazuje Lucie s Tomášem. 

autor článku: redakce DA