Dnes je pondělí 24. září, svátek má Jaromír.

Náš region
Menubox
Restbox

Do bříška: Restaurace U Václavů. Po skvělé procházce v Brdech výtečné jídlo

přidáno: 02. 11. 2016

Když se zeptáte kteréhokoli místního starousedlíka, brdského trampa nebo turistického znalce, kde se z naší strany Brd dá skvěle najíst, každý vás pošle do Drahlína do restaurace U Václavů. Vynikající jídlo, osvěžující točené pivo a příjemná obsluha, vítající vás hned od vchodu, to je recept na příjemně strávený čas takřka v náručí Brd.

Příjemná, poklidná a nekuřácká restaurace vás osloví už svým originálním dřevěným interiérem. Nabízí dostatek míst a v případě krásného počasí také posezení na kryté terase. Často se zde také pořádají speciální a oblíbené gurmánské akce, jako například Burger víkend nebo Venkovní grilování.

Vaří tady poctivou kuchyni, pochutnat si můžete třeba na domácí škvarkové pomazánce, šťavnatém steaku nebo nějaké grilované dobrotě.

Točí se tu pivo Bakalář, můžete si vybrat mezi 10°, za studena chmelenou 12° nebo nealkoholickou variantou. Navíc mají i Velkopopovického kozla 11°. A pro ty, co pivu zrovna neholdují, mají tu i  točenou Kofolu, nebo dobré víno podle aktuální nabídky.

Také tu najdete bezbariérový přístup, wifi připojení a chutná polední menu. Obědy je možné dokonce nechat do vaší firmy dovézt. V restauraci U Václavů je také možné uspořádat svatební nebo rodinnou oslavu.

Abychom se více dozvěděli o této stylové restauraci, sešli jsme se přímo s majitelem restaurace panem Václavem Scherferem mladším.  

Proč jste si otevřel restauraci v tak malé vesničce, jako je Drahlín?

Drahlín pro mne byl a vždy bude srdcovou záležitostí. Ačkoliv se nemohu považovat za drahlínského rodáka, žiju v této podbrdské vesničce takřka od narození. Když se tedy naskytla možnost získání místního pohostinství do osobního vlastnictví, společně s otcem jsme se rozhodli tuto výzvu přijmout.

Začali jsme s přestavbou klasického vesnického hostince na stylovou restauraci. Rekonstrukce trvala jeden rok a my mohli v roce 2006 slavnostně otevřít. Letos jsme tedy slavili desetileté výročí od otevření. V současné době jsme nekuřáckou restaurací, a proto k nám nachází cestu stále více rodičů s malými dětmi.

Které jídlo ve Vaší nabídce je takovým „zlatým hřebem“? Nebo snad lépe řečeno rodinným klenotem?

Který pokrm je v naší nabídce zlatým hřebem? Asi bych nenazýval naše pokrmy zlatým hřebem (smích). Snažíme se všem zákazníkům poskytnout za jejich peníze co nejlepší kvalitu, ať už si objednají levnější či dražší pokrm. Během celého roku vymýšlíme různé speciality, jejichž cílem je zpestření stálé nabídky.

V letní sezoně pořádáme každých čtrnáct dnů venkovní grilování, které je pokaždé zaměřeno na jiné speciality. Zatímco jednou grilujeme například mořské ryby, při dalším grilování mohou zákaznici ochutnat šťavnaté hovězí burgery, jindy pro změnu steaky z vyzrálých mas z různých koutů světa. Možná bych přece jenom vypíchnul ze stálé nabídky hovězí tataráček. Podle zákazníků, kteří ho již ochutnali, máme nejlepší široko daleko. Avšak to si už musí každý gurmán vyzkoušet sám (smích).

Kdykoli na Vaši restauraci přijde řeč, všichni na ni pějí samou chválu, nedávno mi ji přímo v lese doporučoval jeden starší vyznavač trampingu. Co podle Vás lidi tak přitahuje, že se vracejí a tolik Vás chválí?

Má práce je zároveň i mým koníčkem. Navíc se toto řemeslo dědí v naší rodině již po generace. Nikdy jsem nelitoval, že jsem vystudoval Hotelovou školu. Práce restauratéra mě velice baví, a proto se k nám dle mého názoru zákazníci rádi vracejí.

Zakládám si na čistotě, což je v dnešní době také velice důležité. Lidé se nechtějí dnes vracet do zaplivaných hospod. Myslím si, že těch si užili v minulém režimu až dost.

Na co byste rád pozval naše čtenáře?

Čtenáře bych určitě pozval na nejbližší konanou akci, kterou je Degustace Svatomartinských vín. K této slavnostní příležitosti, která proběhne 11. listopadu 2016, budeme podávat pečené kachničky s červeným zelím a vídeňskými knedlíky. Jde již v pořadí o desátý ročník a společně se sommeliérem Martinem Volákem si tento slavnostní večer rozhodně užijete.

Kde restauraci U Václavů najdete

Drahlín 219

261 01 Příbram

Telefonní kontakt

+420 777 802 425

Podrobné informace o poledních menu a kontakty pro rozvoz obědů najdete zde.

autor článku: redakce DA