Dnes je čtvrtek 28. březen, svátek má Soňa,
je Den učitelů v ČR.

Ilustrační foto

Výtvarnice Xénia Hoffmeisterová představí v létě svoji tvorbu na zámku

přidáno: 04. 07. 2017

Etablovaná slovenská výtvarnice působící v Čechách Xénia Hoffmeisterová představí v letních měsících svoji tvorbu na nové výstavě v Galerii JCM na zámku Dobříš. Historickým prostorem se prolnou tři témata – boty, bubáci a zajíci.

 

„Tematická označení napovídají, že dobříšská výstava se z hlediska širší tvorby Xénie Hoffmeisterové nese spíše v odlehčenějším tónu, ačkoliv zdání odlehčenosti může klamat. V díle Xénie Hoffmeisterové není žádné odlehčení úplné ani jednoznačné,“ říká kurátor výstavy Ondřej Novotný.

Výstava podle jeho slov představuje průřez autentické autorčiny tvorby posledních let a zahrnuje rozsah výtvarných prostředků a technických postupů, kterými se zabývá. Vstupní místnost expozice v zámecké galerii patří kolekci různorodých „bot“ s na jedné straně pop-artově laděnými plátny elegantních lodiček a na straně druhé drátěnými domácími papučemi. „Stejně jako šaty dělají také boty člověka, a ten se zase úměrně odráží v nich. V připomínce slavného Van Goghova zátiší, které skrze zobrazení sedláckých bot ukazuje na těžký život sedlákův, nás i zde boty vyzývají k zamyšlení nad jejich nositeli a osudy, které svým botičkám vtiskli. Třeba i nad tím, kdy člověk ve svém životě vymění lodičky za papuče,“ říká kurátor výstavy.

Druhou část výstavy představují bubáci, které autorka předvedla využitím oblíbené metody dublování – podobné motivy jsou zpracované jak v dvojrozměrné, tak v 3D verzi. „Fantastická plátna krajin obývaných vetřelci (bubáky) stejně jako jejich protagonisté v prostoru místnosti patří k typické alegorické tvorbě Xénie Hoffmeisterové. V rámci výstavby této expozice utvářejí tíživý, existenciální prostor, který stojí mezi radostněji pojímanými celky bot a zajíců,“ popisuje Ondřej Novotný.

Třetímu tematickému celku expozice v Galerii JCM dominují zajíci. Obrazy, asambláže a objekty rozsáhlého volného cyklu rozpracovávají v rozličných materiálových variacích zaječí symboliku a mytologii. „Zajíc zde figuruje především jako formální symbol nevyčerpatelné přírodní plodnosti, která svět bez ustání obnovuje a oživuje. Zaječí pestrost se zde ovšem ukazuje také v přímé souvislosti s plodivým bohatstvím výtvarné kreativity. Kreativita se stává výsostnou plodností člověka,“ vysvětluje Novotný. Na zámku Dobříš jsou k vidění například zajíci z čajových sáčků, nábojnic, vlasů, zubních kartáčků, miniaturních hraček či z kapřích šupin a peří.

Výstava Xénie Hoffmeisterová je k vidění v Galerii JCM na zámku Dobříš od 1. července do 30. září 2017, v červenci a srpnu je galerie otevřena od 9:30–12:00 a 13:00–17:00. V září od úterý do neděle 9:00–12:00 a 13:00–16:00.

autor článku: Michaela Rozšafná