Dnes je pátek 19. duben, svátek má Rostislava.

Ilustrační foto

Výstava portrétů známé dabérky začíná už tento týden na zámku Dobříš

přidáno: 02. 05. 2019

„Baví mě držet štětec, a tak maluju, protože mě baví držet štětec,“ říká o sobě televizní dabérka Radka Přibyslavská, jejíž portréty budou od května do června k vidění v Galerii JCM na zámku Dobříš. Výstava s názvem Hlavy začne slavnostní vernisáží, která se uskuteční 4. května od 17:00.

„Na výstavě představím kolem dvaceti hlav – půjde o portréty žen i mužů, které jsem vytvořila během uplynulých dvou let. Zároveň představím také triptych Tři králové – když zámek, tak na něj králové patří, ne?“ říká ke své expozici na dobříšském zámku Radka Přibyslavská. Režisérka a dabérka, která svůj hlas propůjčila například Nicole Kidman ve filmu Hodiny či Lucy Lawless v seriálu Spartakus, se věnuje kresbě a malbě ve svém volném čase od roku 2000. Umělecky doprovodila několik dětských knih a kalendářů a se svojí sestrou také navrhla designovou podobu bytového komplexu Klokánek v Brně. V roce 2015 namalovala svůj první portrét a od té doby vytvořila i nespočet dalších. „První portrét, který jsem namalovala před čtyřmi lety, byl můj otec, který se ale bohužel obrazu nedožil. Pak vznikaly další a další a už jsem u nich zůstala. Podvědomě asi hledám prostřednictvím portrétů nějakou komunikaci s lidmi a takto se jimi obklopuji,“ popisuje.

Od roku 2015 představila Radka Přibyslavská své portréty už na několika výstavách. Na Dobříši uvidí její tvorbu poprvé. „Dobříšský zámek jsem léta znala jen z fotek, a úplně mě očaroval. Při vstupu do francouzské zahrady si připadám jako v malém Versailles. Moc si proto vážím toho, že mám možnost zde vystavovat,“ říká.

Jak je to s procesem tvorby portrétů Radky Přibyslavské?

Na některých jsou jen imaginární lidé, jiné osoby jsou ale velice konkrétní. Ne vždy se mi podaří přesvědčit lidi z okolí, aby chvíli poseděli modelem,“ říká. Podle svých slov preferuje malování akrylovými barvami, které občas míchá s podkladovou pastou a používá také vodové barvy anilinky. Malování vnímá jako svůj druhý svět vedle profesionálního světa dabingu. „Není to únik z reality, ale něco naprosto jiného, co mě velmi baví. Velice často maluji po práci. A protože jsem ranní ptáče, chodím třeba brzy ráno po ránu v županu kolem obrazu, několik štětců v ruce i v puse a dodělávám, předělávám, dokončuji,“ zasvěcuje do procesu vzniku svých obrazů Přibyslavská.

Vernisáž výstavy Hlavy se uskuteční 4. května od 17:00 v Galerii JCM na zámku Dobříš. K vidění zde bude denně kromě pondělí do konce června. Jednotné vstupné na výstavu je 40,- Kč. Více informací na internetových stránkách zámku Dobříš.

autor článku: Michaela Fialová Rozšafná