Dnes je pátek 19. duben, svátek má Rostislava.

Ilustrační foto

Dobříšský symbol konečně doceněn, Muzeum Dobříš otevírá již 16. května

přidáno: 09. 04. 2015

Nejen bývalí zaměstnanci Rukavičkářských závodů, které provází historii našeho města, se nyní mohou těšit na slavnostní otevření Muzea Dobříš. Již během loňského roku jste z různých zdrojů mohli zachytit informaci o vzniku tohoto projektu.

Je pravdou, že vyplynulo mnoho otázek, proč muzeum vzniká, kde vzniká, jak bude fungovat, kdo za ním stojí a proč. Dobříšsko aktuálně nyní exkluzivně přináší vysvětlení.

Informace o tomto projektu se k veřejnosti dostávají z nejrůznějších zdrojů a v nejrůznějším podání. Na některé nejasnosti jsme se šli zeptat přímo budoucí ředitelky nově vznikajícího Muzea rukavic, slečny Elišky Březinové. 

V současné době existuje muzeum, které má město Dobříš umístěné v dobříšském zámku. Pak je přímo v centru druhé muzeum, neboli depozitář, který je určen spíše pro badatelskou činnost. Není další muzeum na tak malé město přeci jen trochu moc?

„Bohužel muzeum na dobříšském zámku není tak navštěvované, jak by si zasloužilo a nemá ani žádnou propagaci. Depozitář pak slouží opravdu jen nadšencům hledajících informace z minulosti. Ve městě navíc neexistuje žádný důstojný pomníček věnovaný právě rukavičkářské výrobě, která ještě na začátku 90. let minulého století zaměstnávala přes 3000 lidí z Dobříše a okolí. Proto se Muzejní spolek Dobříšska, zastoupený panem Radkem Vystydem, v roce 2013 rozhodl, že vybuduje muzeum v centru města, které by odkaz připomínalo, lákalo širokou veřejnost a reprezentovalo město Dobříš.“ říká Eliška Březinová.

Z nápadu vzešlo nadšení do kterého se postupně zapojilo více lidí. Díky panu Vystydovi se podařilo zajisti prostory v Kopáčkově domu, který je dostatečně reprezentativní a situovaný přímo v srdci města. Spolek tak začal na projektu intenzivně pracovat.

Budoucí ředitelka upřesňuje, že: „Díky nadaci ČEZ, od které jsme dostali finanční podporu na opravu prostor, základní vybavení a zabezpečení expozice, jsme se posunuli ve vytvoření muzea blíže k cíli. Značný pokrok jsme zaznamenali také po komunálních volbách na Dobříši. Nové vedení města je, oproti bývalému, vzniku muzea velice nakloněné a spolupracuje s Muzejním spolkem na vzniku části expozice věnující se právě městu Dobříš.“

Samozřejmě není žádným tajemstvím, že členy spolku jsou, mimo jiných, radní pro Místní rozvoj, pan Radek Vystyd a starosta města, Mgr. Stanislv Vacek. Avšak je třeba zmínit, že při všech jednáních týkajících se vznikajícího Muzea Dobříš, se oba k tomuto členství hlásí a střet zájmů přiznávají. Podpora města je tedy získána hlavně díky unikátnosti celého projektu a lobujícím dalším členům.

Co nás tedy v novém Muzeu Dobříš čeká?

„Členové spolku nyní spolupracují s kulturním střediskem na vzniku městské expozice, která bude reprezentovat město Dobříš a jeho vývoj, právě v prostorách Kopáčkova domu. Nejvýznamnější exponáty z muzea umístěného v zámku nám budou zapůjčenu. Část expozice na zámku bude zatím zachována. V novém muzeu v centru města budou návštěvníci moci vidět unikátní expozice, která prezentuje celou historii města, rukavičkářské výroby, židovství a rodu Kopáčků. Mimo jiné zde vzniká interaktivní místnost a expozice vodohospodářů.“ popisuje nám slečna Březinová.

Vypadá to tedy, že město Dobříš bude mít opravdu reprezentativní muzeum, které může přilákat širokou veřejnost do našeho města. Nyní už také víme, že se do Kopáčkova domu v těchto dnech stěhuje Informační středisko. Pravdou je, že to vypadá na kladný posun hlavně v oblasti cestovního ruchu a otevření města turistům. Doufejme tedy, že vše bude fungovat ke spokojenosti našich občanů i návštěvníků, kteří k nám zamíří. 

Ředitelka muzea zve srdečně všechny občany města na slavností otevření muzea v Kopáčkově domě: „Všichni členové našeho spolku, ve spolupráci s vedením města a kulturním střediskem nyní intenzivně pracují na posledních úpravách expozice a prostor muzea. Slavnostní otevření se uskuteční v sobotu 16. května 2015 za přítomnosti významných hostů. Srdečně zveme především pamětníky rukavičkářských závodů, občany města i širokou veřejnost na slavnostní otevření a budeme se těšit na všechny nové návštěvníky.“

autor článku: Redakce DA