Dnes je pátek 29. březen, svátek má Taťána.

Ilustrační foto

VIDEO: Dobříšské varhany se zapojují do projektu ČSOB pomáhá regionům

přidáno: 11. 05. 2018

Dnešním dnem startuje projekt ČSOB pomáhá regionům, do kterého se zapojilo i Sdružení pro obnovu dobříšských varhan s cílem získání další poměrné částky pro nové varhany. Kolik je v současnosti na nové varhany vybráno? Nejen o tom v následujícím článku a také videu.

Provozování hudby na kruchtě děkanského kostela Nejsvětější Trojice bylo vždy nedílnou součástí kulturního života v Dobříši. 20. století bylo pro zdejší varhany bohužel značně nepřívětivé. Cínové píšťaly varhan byly během první světové války zrekvírovány a nahrazeny zinkovými. Nedostatek finančních prostředků a politická situace za nacismu a komunismu neumožňovaly kvalitní ani dostatečnou údržbu tohoto nástroje. Nástroj z dílny Josefa Vanického z Třebechovic pod Orebem postavený roku 1898, byl proto kvůli nevratnému poškození červotočem koncem 90. let minulého století odstraněn. Z původních varhan zůstala na kruchtě pouze méně poškozená pseudobarokní varhanní skříň.

Nové varhany vyjdou na víc než 4 mil. korun

Navrhovaný nový nástroj vestavěný do původní varhanní skříně je koncipován s ohledem k danému prostoru, bude mít dva manuály, 15 rejstříků a 987 píšťal. Předběžná cena nástroje je 4.300.000 Kč. Od zahájení veřejné sbírky na nový nástroj se již podařilo získat 1.521.000 Kč. Varhany budou sloužit nejen pro doprovod bohoslužeb, svateb a pohřbů, ale i pro pořádání koncertů varhanní hudby. Ve spolupráci se  Základní uměleckou školou je zde záměr umožnit výuku hry na tento nástroj.

Pomoci můžete i vy!

Záměrem Sdružení pro obnovu dobříšských varhan je snaha získat finanční prostředky na obnovu varhan ve zdejším farním kostele. Sdružení se od dnešního dne zapojilo do projektu ČSOB pomáhá regionům. Číslo sbírkového účtu je 101 7777 101/0300 a důležitý je také variabilní symbol, bez něhož není možné určit, ke kterému projektu peníze patří. Variabilní symbol pro projekt na sbírku varhan je 20180603. Výběr končí o půlnoci z 26. června na 27. června 2018, ale výsledky budou vyhlášeny až po připsání offline plateb.

I nadále si můžete jednotlivé píšťaly adoptovat. Adoptovat lze konkrétní píšťalu konkrétního rejstříku a tónu. U 70 velkých píšťal můžete nechat vyrýt svoje jméno, firmu, příp. vhodný text, 29 největších píšťal je vidět v přední části, ostatní píšťaly jsou v řadách umístěné uvnitř varhanní skříně. Cenové relace se pohybují od nejmenších za 500,- Kč po největší do 30.000,- Kč. 

autor článku: Reportérka Kamila Paulová a kameraman Jaroslav Hájek