Dnes je pátek 19. duben, svátek má Rostislava.

Ilustrační foto

Václav Hudeček již ve čtvrtek vystoupí ve vyprodaném sálu Zámku Dobříš

přidáno: 30. 04. 2018

Václav Hudeček a Hudební festival A. Dvořáka Příbram patří k sobě. Pan Hudeček Dvořáka miluje a fascinuje ho jeho melodičnost. Jak se přímo panu Hudečkovi v rodném kraji koncertuje, si můžete přečíst v krátkém rozhovoru.

Jednou z velkých hvězd 50. ročníku Hudebního festivalu Antonína Dvořáka Příbram je houslový virtuos Václav Hudeček. Poprvé zde vystoupil už v roce 1971 a na příbramský festival se vrátil ještě několikrát. Letos bude Václavu Hudečkovi patřit Zrcadlový sál Zámku Dobříš, kde vystoupí spolu s klavíristou Lukášem Klánským již tento čtvrtek 3. května.

Hudební festival Antonína Dvořáka Příbram letos slaví 50. výročí. Vy jste se zúčastnil hned 3. ročníku v roce 1971. Dokážete si Vaše tehdejší vystoupení ještě vybavit?

To si pamatuji velmi dobře. Hrál jsem tenkrát Dvořákův houslový koncert a doprovázel mě Plzeňský rozhlasový orchestr s dirigentem Bohumírem Liškou. Koncert se konal v Příbrami a na koncertě mě poprvé na podiu viděl (a bohužel i naposledy) můj děda, Václav Hudeček z Rožmitálu pod Třemšínem.

Stal jste se hostem festivalu i v jeho pozdější historii, byl některý z těchto koncertů pro Vás něčím zvláštní?

Zvláštní, ale bohužel nejsmutnější, byl loňský benefiční koncert ve Vysoké u Příbrami. Žádný z mých koncertů na festivalu, i mnoho jiných mimo něj, nevynechal Antonín Dvořák III., vnuk slavného skladatele a můj vzácný přítel. Bohužel toho dne ráno Toníček, jak jsme mu všichni říkali, zemřel.

Letos se Vás návštěvníci HF A. Dvořáka Příbram dočkají v Zrcadlovém sálu Zámku Dobříš. Koncert proběhne 3. května od 19 hodin. Na co se můžeme těšit?

Budeme hrát s pianistou Lukášem Klánským kromě Dvořáka i Mozarta, Chopina a Beethovena.

Jak se Vám koncertuje v rodném kraji? Má to pro Vás nějakou zvláštní příchuť?

Vzpomínky na moje předky, kteří už si užívají v nebíčku, na spoustu kamarádů z dětství a dobrých lidí, které jsem ve svém rodném kraji poznal.

Jaký je Váš vztah k Antonínovi Dvořákovi? Jak vnímáte jeho tvorbu?

Antonína Dvořáka miluji a považuji ho za jednoho z největších vůbec. Fascinuje mě jeho česká melodičnost, která uchvátila celý svět.

Máte ještě v hudbě nějaký nesplněný sen nebo Vaše bohatá a velmi úspěšná kariéra naplnila všechna Vaše přání?

Myslím si, že by bylo rouhání, přát si ještě něco víc. Mám skvělou ženu a na světových koncertních pódiích vystupuji už více jak 50 let. Každý koncert je proto pro mě darem z nebes. Díky za to, že mohu stále rozdávat potěšení z krásné hudby, díky publiku, že mně stále plní sály.

Co byste popřál fanouškům klasické hudby? Máte pro ně nějaký vzkaz?

Ať vám krásná hudba přináší klid na duši a potěšení, jaké po staletí poskytuje miliardám lidí naší planety.

 

Hudební festival Antonína Dvořáka Příbram probíhá od 24. dubna do 7. června 2018 na řadě míst příbramského regionu. Podrobný přehled koncertů a dalších doprovodných akcí najdete na webu. Aktuální dění můžete sledovat také na facebookovém profilu.

autor článku: Radka Svobodová