Dnes je čtvrtek 18. duben, svátek má Valerie,
je Mezinárodní den památek a sídel.

Ilustrační foto

Česká premiéra hořkosladké komedie v příbramském divadle

přidáno: 13. 06. 2018

Na Velké scéně se ve čtvrtek 14. a v pátek 15. června představí poslední premiéra před prázdninami. Archiv jazyků - hořkosladká komedie o tom, že i když máme společnou řeč, neznamená to, že si vždycky rozumíme.

Hlavním hrdinou je George, mladý vědec-archivář, naprosto zaujatý výzkumem umírajících jazyků některých národů, které mizí z mapy světa. George patří k nejlepším ve svém oboru, jeho archiv jazyků je zcela unikátní, ale komunikace s nejbližšími lidmi mu dělá velké potíže. Dokáže najít správná slova, která by zachránila jeho skomírající manželství? A platí, že když se dá naučit jazyk, dá se naučit i komunikace s blízkým okolím? Jak říká postava Alty „...nejdřív se vždycky ztratí svět. Nejdřív umře svět a po něm až jazyk.“

Autorkou je spisovatelka pocházící z Koreje

Autorkou inscenace je spisovatelka korejského původu Julia Cho. Vystudovala lingvistiku a angličtinu. Zajímavé je, že i když jsou její rodiče Korejci a u nich doma se korejsky běžně mluvilo, ona sama se korejštinu nikdy pořádně nenaučila. „Pro herce to byla poměrně náročná práce. Na jevišti se mluví několika jazyky, mimo jiné esperantem a jazykem, který vytvořila autorka, elovajštinou.“ říká dramaturgyně Kateřina Fixová. Pod taktovkou režiséra Mikoláše Tyce v české premiéře na profesionální scéně diváci uvidí L. Zedníčkovou, M. Dusbabu, I. Krmíčkovou, D. Šiškovou nebo E. Nejedlou, V. Seniče, M. Timkovou, L. Typlta, J. Someše a P. Floriána.

autor článku: Andrea Vasilová