Dnes je pátek 19. duben, svátek má Rostislava.

Ilustrační foto

Židovský odkaz v Dobříši představí již tento víkend výstava a koncert

přidáno: 05. 11. 2016

V Dobříši se o nadcházejícím víkendu uskuteční několik aktivit, které připomenou židovskou minulost města. Na odkaz židovství upozorní Spolek E-Plus a Okrašlovací spolek města Dobříše ve spolupráci s několika institucemi, mimo jiné dobříšským zámkem. Zde se v neděli 6. listopadu od 17 hodin uskuteční vernisáž výstavy o židovských tradicích a zvycích.

Prameny judaismu, židovský kalendář, šabat, nejvýznamnější židovské svátky i hlavní události životního cyklu – narození, svatba a úmrtí. Třináct informačních panelů se věnuje rozličným tématům, které návštěvníka seznámí s židovskými tradicemi, náboženstvím a historií na území Čech a Moravy. Vychází především ze sbírek a stálých expozic Židovského muzea v Praze

„Součástí panelů jsou vysvětlující texty doprovodná vyobrazení nejzajímavějších kultových předmětů, rukopisů a památek vztahujících se k danému tématu. Oslava židovských svátků je velmi tradiční, proto zde najdeme dochované rukopisy, předměty a vyobrazení od 13. do 20. století,“ říká Tereza Vyhlasová ze zámku Dobříš.

Výstava v zámecké Galerii JCM je součástí projektu Odkaz židovské minulosti Dobříše, na vernisáž tak navážou další akce. Po slavnostním zahájení výstavy se návštěvníci přesunou do zámecké konírny, kde se od 18 hodin uskuteční koncert Kateryny Kolcové spojený s křtem knihy Jindřišky Rosenbaumové Židé v Dobříši. V Kulturním domě v Dobříši začne také v neděli 6. listopadu v 15 hodin výstava Druhý život českých svitků tóry, která bude k vidění do poloviny ledna.

Výstavu Židovské tradice a zvyky mohou návštěvníci Galerii JCM zhlédnout od 6. listopadu 2016 do 15. ledna 2017 denně kromě pondělí, časy prohlídek dle dohody v návštěvním centru. Jednotné vstupné činí 40 Kč.

autor článku: Michaela Rozšafná