Dnes je čtvrtek 18. duben, svátek má Valerie,
je Mezinárodní den památek a sídel.

Ilustrační foto

Nová výstava v expozici připomíná výročí jízdního kola

přidáno: 14. 07. 2017

Cyklistická vyjížďka na zámku Dobříš - v letošním roce si připomínáme 200 let od chvíle, kdy německý lesník Karl Drais vynalezl historicky první jízdní kolo. Takzvaná draisina (drezína) byla dřevěná a bez pedálů, šlo o jakousi předchůdkyni moderních dětských odrážedel. Významné výročí připomíná výstava historických kol na zámku Dobříš.

Takzvaný „laufmachine“ neboli běhací stroj si Karl Drais nechal patentovat v roce 1818. Měl loukoťová kola a jezdec (či spíše chodec) na ní ujel vzdálenost kolem pěti kilometrů. Později se jízdním kolům přidaly pedály a nastavitelná sedla. Měly vysoké přední a menší zadní kolo a nazývaly se velocipédy či kostitřasy.

V expozici na zámku Dobříš jsou během hlavní sezony k vidění historická jízdní kola převážně z první poloviny dvacátého století, kdy se stala hojně využívaným dopravním prostředkem. „V loveckém salonku si návštěvníci prohlédnou kolo Richword z počátku 20. století od firmy Coventry Machinists co., prvního výrobce bicyklů ve Velké Británii. V pánské ložnici zhlédnou kolo vyrobené v její indické pobočce ve 30. letech. V italském salonku mohou obdivovat unikátní závodní cyklokrosové kolo, jehož ocelový rám je z výbavy cyklokrosové reprezentace ČR“ říká Tereza Vyhlasová ze zámku Dobříš.

Historické bicykly doplňují podle jejích slov dobový mobiliář hostinské části zámku. Německé kolo z roku 1937 z produkce firmy WANDERER (pozdější JAWA), která vyráběla rovněž automobily a motocykly, se vyjímá v dámské ložnici. V  rokokovém salonku je k vidění kolo dodnes fungující rakouské firmy STEYER, které bylo vyrobeno ve 30. letech.„Výstava historických jízdních kol je k vidění v rámci prvního okruhu zámecké expozice a není přístupna samostatně. Vstupné na prohlídku se neliší oproti běžnému ceníku,“ doplňujeTereza Vyhlasová ze zámku Dobříš.

V průběhu léta si návštěvníci mohou prohlédnout také novou expozici v zámecké Galerii JCM, kde jsou vystavena díla výtvarnice Xénie Hoffmeisterové na téma Boty, bubáci a zajíci. Více informací o výstavách i dalším letním programu na www.zamekdobris.cz.

 

autor článku: Michaela Rozšafná