Dnes je sobota 20. duben, svátek má Marcela,
je Mezinárodní den svobody tisku.

Ilustrační foto

VIDEO: Oslava Dne Země děti nadchla, co si kromě vědomostí ještě odnesly?

přidáno: 26. 04. 2018

Den Země je ekologický svátek, který má za cíl upozornit obyvatele naší planety na dopady ničení životního prostředí. Celosvětově připadá tento den na 22. dubna, dobříšská oslava proběhla o dva dny dříve, tedy v pátek 20. dubna. A o tom, že akce měla pro děti pozitivní přínos, se můžete podívat ve videoreportáži.

Město Dobříš se snaží každoročně na oslavu Dne Země poukázat a upozornit. V letošním roce tak již podesáté zorganizovalo s dobříšskými neziskovými organizacemi a školami akce propagující smysl Dne Země. Během celého týdne od 16. dubna probíhal nejen úklid veřejných prostranství v okolí našeho města, ale také nejrůznější ekologicky zaměřené akce, které vyvrcholily pátečním programem 20. dubna na hřišti „U Kina“.

Na program dorazily děti ze školek i škol

„Životní prostředí si musíme chránit“. Přesně tímto heslem byl letošní Den Země směřován. V programu se tak nejen děti, ale i dospělí, mohli podívat na včely z dobříšských lesů, ryby z dobříšských rybníků, ochutnat dobříšskou vodu, dozvědět se o problematice třídění odpadů, pomáhat zachránit ptáky v okolí autobusových zastávek, podívat se na chemické pokusy od studentů z Gymnázia Karla Čapka Dobříš nebo se pobavit s děkanem a studenty Fakulty technologie ochrany prostředí z Vysoké školy chemicko-technologické. Na program, který trval od ranních až do odpoledních hodin, došly nejen ty nejmenší děti z mateřských škol, ale také starší žáci ze základních škol. Celý den se mluvilo o životním prostředí ve všech jeho podobách, o ochraně přírody, úklidu a třídění odpadu, ukazovalo se řešení mnoha problémů, se kterými se naše země, náš stát, naše město i domácnosti každého z nás potýkají.

Co bylo k vidění?

Studenti sexty dobříšského Gymnázia Karla Čapka si připravili téma třídění odpadů a předváděli zajímavé chemické pokusy. Mohli jste se zde dozvědět, jak dlouho se v přírodě rozkládá ohryzek jablka, igelitový pytlík, lahev od piva či tužková baterie. Také zde sopka chrlila lávu a létaly rakety. Vodohospodářská společnost Dobříš nabízela čistou i ochucenou dobříšskou vodu a propagovala tento způsob pitného režimu oproti tahání plastových lahví s nejistým obsahem. Také se na tomto stanovišti vyráběly šperky - kapičky z loga společnosti, prolézalo se velkou kanalizační rourou a chodilo na chůdách. České ornitologické společnosti, a nejen jí, záleží na tom, aby ptáci v naší krajině i ve městech přežili. Proto se její zástupci vrhli spolu s dětmi do výroby polepek na dobříšské autobusové zastávky. Výzdoby zastávek se ujmou dobříšští skauti a sami budete moci vyhodnotit, jak se jim to povedlo. Pro ptáky pak budou tyto velké skleněné plochy mnohem bezpečnější. Společnost Colloredo-Mannsfeld ukazovala včelí a rybí hospodaření. Předvedla, že oba tyto živočišné druhy do české přírody nejen patří, ale jsou zde dokonce nezbytné pro udržení rovnováhy. O včelách, úlech, výlovech rybníků či rybí obsádce se zde každý dozvěděl mnoho zajímavého. Jednatel okresního mysliveckého spolku pro děti připravil zajímavé překvapení. Kromě poutavého vyprávění o myslivosti, chovu a ochraně lesní zvěře či zachování mysliveckých tradic představil trubače v plném ustrojení, který ukázal kouzla lovecké hudby. Naši akci navštívili i zástupci Fakulty technologie ochrany prostředí Vysoké školy chemicko-technologické aby ukázali, že na této vysoké škole se nedělá věda pro vědu, ale že všechny poznatky se aplikují do praxe, a že i o skleničce vody si můžeme dlouho a poutavě vyprávět. Mohli jste se dozvědět třeba, že není voda jako voda, proč nemáte pít vodu z lesní studánky, jaký je rozdíl mezi čističkou a čistírnou nebo co se má správně dělat s odpady. Na Dobříš zavítaly i organizace, zabývající se tříděním odpadu. Byla zde společnost Eko-Kom se svým programem Tonda Obal na cestách, propagující třídění odpadu a společnost Elektrowin s programem Recyklace je legrace, zaměřeném na recyklaci elektrospotřebičů. Svůj stánek na této akci mělo i město Dobříš. Děti zde byly zkoušeny z poznávání rostlin i živočichů, byla připravena opičí dráha a zatloukaly se hřebíky do špalků ze stromů, pokácených na Dobříši. Zatloukat hřebíky bavilo každého, malé holčičky v šatičkách i odvážné muže.

Pro děti byla připravena nejen stanoviště

Ani to však není všechno, kromě dalších stanovišť s tématem životního prostředí se děti vyřádily na skákacích hradech a nafukovacích atrakcích a za odměnu obdržely malé dárky. Celý den se náramně vyvedl, čemuž pomohli všichni, kteří pro vás výše popsanou i další nepopsanou zábavu připravili a také počasí, které nám tento dubnový den přineslo plno sluníčka a červencové teploty.

Podívejte se sami, jak děti program bavil a co nového se v rámci akce dozvěděly a zapamatovaly:

autor článku: Ing. Alena Harmanová | vedoucí odboru výstavby a životního prostředí MěÚ Dobříš | redaktorka Kamila Paulová a kameraman Jaroslav Hájek