Dnes je pátek 19. duben, svátek má Rostislava.

Ilustrační foto

VIDEO: Ohled na premiérové předání Ceny Hanzelky a Zikmunda

přidáno: 28. 02. 2019

Ve čtvrtek 14. února proběhl na zámku Dobříš první ročník vyhlašování Ceny Hanzelky a Zikmunda za Cestopis roku. Slavnostní večer byl uspořádán jako pocta panu Miroslavu Zikmundovi u příležitosti jeho stých narozenin, které oslavil právě před čtrnácti dny. Celý večer zároveň probíhal i v přímém přenosu Českého rozhlasu – Radiožurnál. Pokud jste tento večer nezažili ve vyprodaném sále a ani neposlouchali v přímém přenosu, máte jedinečnou možnost podívat se na sestřih z tohoto večera!

První ročníkem Ceny Hanzelky a Zikmunda provedla paní Zdeňka Žádníková spolu s panem Vladimírem Krocem. Během večera se však představili i další významní čeští umělci, mezi kterými nechyběl zpěvák Tomáš Klus a jeho manželka Tamara Klusová, ale i skupina Tam Tam Batucada pod vedením Miloše Vacíka nebo Ivan Hlas Trio.

V rámci večera bylo předáno hned několik cen

Jako první došlo k vyhlášení fotografické soutěže Cestopisná fotografie roku. Porota vybírala z více než tisíce snímků, z kterých nominovala finálních šest. Vítěznou se stala fotografie od pana Petra Vydry Čekání na Příliv. Cenu Hanzelky a Zikmunda za instagramovou fotografii roku si převzal pan Marcel Konečný za jeho snímek Madagaskar! Cena byla také předána za nejvíce půjčovaný cestopis minulého roku v knihovnách, kterým se stal „Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii“ od pana Ladislava Zibury. Cenu za nejlepší rozhlasovou reportáž pak získal pan Jan Šmíd, dlouholetý zahraniční zpravodaj, dnes zpravodaj České televize ve Francii a cenu za digitální rádio přebral v zastoupení šéf zahraniční redakce Českého rozhlasu, pan David Koubek.

Kdo vyhrál hlavní cenu?

Cenu večera si převzala paní Ina Píšová, která se tak stala vítězkou hlavní kategorie prvního ročníku udělování Ceny Hanzelky a Zikmunda za cestopis nazvaný „Transsibiřská odysea“.

autor článku: Reportérka Kamila Paulová a kameraman Tomáš Kozohorský