Dnes je sobota 20. duben, svátek má Marcela,
je Mezinárodní den svobody tisku.

Ilustrační foto

Vyrazte o velikonočních svátcích na zámek do Mníšku

přidáno: 16. 04. 2019

V letošním roce se na zámku Mníšku pod Brdy chystá již 18. ročník tradiční Velikonoční veselice. Jako v minulých letech i letos půjde o charitativní akci, tentokrát na podporu občanského sdružení Rehafit, a jako v minulých letech nás čeká den plný zábavy a prohlídek. V sobotu 20. dubna uvidíme šermířská vystoupení, Pašijové hry, jarmark nebo loutkové divadlo. Otevřeno bude po celé velikonoční prázdniny od čtvrtka 18. do pondělí 22. dubna. V úterý 23. dubna bude naopak zavírací den.

Ve čtvrtek 18. dubna připadá na Mezinárodní den památek a sídel a Mníšek při té příležitosti nabídne návštěvníkům vstup na I. okruh zdarma. Jeho součástí je i barokní kaple s obrazem Karla Škréty, jídelny a salóny s portréty majitelů, knihovna s klenutým stropem nebo pracovna s loveckými trofejemi. Návštěvníky této části zámku vlastně čeká cestování časem od baroka až po 20. století. Prohlídka začíná zmíněnou barokní kapličkou sv. Serváce, ve které se nacházejí dokonce původní dřevěné lavice s vyřezaným letopočtem dostavby zámku. Následují slavnostní jídelny s barokním a novobarokním nábytkem, salónky s rokokovým a klasicistním vybavením a na konci vstoupí návštěvník do moderně vybavené komnaty, která sloužila za první republiky jako kancelář či pracovna pro správu velkostatku. A zde je už k vidění psací stroj, telefon i rádio z minulého století. Vstup možný pouze s platnou vstupenkou, kterou si každý zdarma vyzvedne na pokladně zámku. Vstup zdarma se vztahuje pouze pro jednotlivce, nelze uplatnit pro zájezdy.

Sobotní Velikonoční veselice

sobotu 20. dubna se těšme na Velikonoční veselici, oslavu jara a jarních svátků. Zábava čeká na všechny v předzámčí i v zámku po celý den. Děti jistě potěší rytířská vystoupení, loutkové divadélko nebo velikonoční dílnička. Na nádvoří či v zahradě zhlédnou ukázky šermířského umění i výstroje zbrojnošů, divadelní představení O nafoukané princezně a pasáčkovi a v ateliéru si mohou vymalovat polystyrénové vajíčko, které se nikdy nerozbije. Maminky a slečny si mohou před zámkem nakoupit na řemeslném jarmarku. Obdivovat mohou ručně vyráběné šperky, domácí produkty z medu nebo velikonoční dekorace, tatínkové si vyberou něco dobrého k snědku. Na programu nebude chybět ani čtení z Bible nebo Pašijové hry. V zámku budou připraveny nejen prohlídky pro dospělé, ale i pro rodiny s dětmi – Královna Elsa o Olaf slaví Velikonoce začínají každou celou hodinu. Děti uvidí a uslyší řehtačky a klapačky, dozvědí se, co znamenají barevné mašle na pomlázce, jak mají rozeznat vařené vejce od syrového a nerozbít ho, nebo proč se skáče do výšky, když se peče mazanec. Na půdě zámku se kromě vyhlídky z věže nově otevře výstava o vojsku a četnictvu za první republiky. Na figurínách spatříme dobové uniformy a ve vitrínkách třeba plynovou masku z doby mobilizace, reklamní materiály a módní časopisy nebo předměty denní potřeby, mezi nimi například zhuštěné mýdlo zvané Mydlík.

Zámek bude mít otevřeno i v pondělí 22. dubna. Po celé velikonoční prázdniny mohou dospělí navštívit prvorepublikové interiéry na dvou okruzích nebo vyhlídku na věži a je připraven také program pro rodiny s dětmi - kostýmované prohlídky s pohádkovými průvodkyněmi, Kouzelné sklepení v podzemí zámku, malování ve výtvarném ateliéru.

PROGRAM VELIKONOČNÍ VESELICE – SOBOTA 20. DUBNA:

10.00 Řemeslné tržiště

10.30 Pašijové hry

Prvorepublikové interiéry pro dospělé – I. a II. trasa

od 11.00 každou hodinu Královna Elsa a Olaf slaví Velikonoce - pohádkové prohlídky pro rodiny s dětmi od 3 let

11.30 O nafoukané princezně a pasáčkovi - loutkové divadlo

12.30, 13.30, 15.00, 16.00  Šerm skupiny Alotrium

13.00 Čtení z Bible

14.05 Noc v obrazárně - šermířské a taneční vystoupení

14.30 - 16.30 hudba skupiny Naboso

16.30 konec programu

autor článku: Ing. Marie Charvátová | koordinační pracovník SZ Mníšek pod Brdy