Dnes je úterý 16. duben, svátek má Irena.

Ilustrační foto

Program 50. ročníku Hudebního festivalu A. Dvořáka Příbram odtajněn

přidáno: 04. 02. 2018

Ve čtvrtek 25. ledna byl odtajněn program významného 50. ročníku hudebního festivalu. Na co se můžeme během jara těšit? Kdy proběhne jedinečný koncert na dobříšském zámku?

Ve čtvrtek 25. ledna byl v nádherném prostředí refektáře Svaté Hory u Příbrami byl za přítomnosti partnerů, VIP hostů a zástupců médií odtajněn program 50. ročníku Hudebního festivalu Antonína Dvořáka Příbram. Krásnou atmosféru večera, v jehož úvodu promluvili předseda Správní rady Dvořákova Příbramska pan Petr Dvořák a páter Mgr. David Horáček, podtrhl koncert dvou vynikajících virtuosů - Kateřiny Englichové a Viléma Veverky. Ředitelka festivalu Albína Houšková seznámila hosty slavnostního Soirée s bohatým programem jubilejního ročníku. A je na co se těšit!

Zahájení proběhne v úterý 24. dubna

Slavnostního zahájení se 24. dubna ujme Symfonický orchestr Českého rozhlasu s dirigentem Ondrejem Lenárdem a sólisty Pavlom Breslikem a Adrianou Kučerovou. Vystoupení SOČRu vytvoří spojení prvního a padesátého ročníku festivalu, protože právě tento ansámbl uzavíral 1. ročník v roce 1969. Letošní závěrečný koncert se uskuteční 7. června na Svaté Hory u Příbrami. Dvořákovo Requiem pod taktovkou dirigenta Debashishe  Chaudhuriho zazní v podání Pražské komorní filharmonie - PKF, sólistů Jany Šrejma Kačírkové, Ester Pavlů, Josefa Moravce, Martina Gurbala a Pražského komorního sboru, rozšířeného o příbramské sbory.  

V Dobříši proběhne koncert ve čtvrtek 3. května

26. dubna se v příbramské Galerii Fr. Drtikola – Zámek Ernestinum představí České filharmonické kvarteto. V kostele Nanebevzetí Panny Marie v Třebsku zazní 28. dubna Dvořákovy Biblické písně v podání mladého českého barytonisty Jiřího Rajniše za varhanního doprovodu Michaely Káčerkové. Květnovou část festivalu zahájí 2. května kvarteto předních harfistek Prah-a-harP kvartet v kostele sv. Jakuba v Příbrami. Pokračujeme na Zámek Dobříš, kde 3. května v doprovodu klavírního virtuosa Lukáše Klánského rozezní své housle virtuos Václav Hudeček.

A co dalšího přinese program festivalu?

V Památníku A. Dvořáka ve Vysoké u Příbrami bude 10. května vzpomínat na slavné účastníky festivalu PhDr. Jiří Vejvoda. V originálním pásmu „Příběhy v tónině života“ jej doprovodí klavírní virtuos Ivo Kahánek. Reprezentační sál v Březnici přivítá 12. května Duo Futuro. Radek Baborák vystoupí na festivalu opět po dvou letech, tentokrát s Baborák Ensemble 15. května v Galerii Fr. Drtikola. Poněkolikáté se na příbramský festival vrací i Gabriela Beňačková. Recitál v doprovodu klavíru proběhne 24. května v Galerii Fr. Drtikola. Květnové koncerty doplní 26. 5. v kapli zámku Březnice Kristina Vaculová (flétna) a Martin Jakubíček (varhany).  28. května již tradiční koncert laureátů Mezinárodní pěvecké soutěže A. Dvořáka v Památníku A. Dvořáka ve Vysoké u Příbrami představí mladé pěvce v repertoáru připomínajícím přátelství A. Dvořáka s L. Janáčkem, jehož 90. výročí úmrtí si letos připomínáme. Tento koncert se uskuteční v den prvního výročí úmrtí Antonína Dvořáka III., jemuž bude koncert věnován. 2. června se v Galerii Ludvíka Kuby v Březnici odehraje open air koncert Clarinet Factory (čerstvých držitelů ceny Classic Praha Awards). 4. června pak v rámci Dne s Antonínem Dvořákem rozezní prostory Domu Natura netradiční projekt indického dirigenta Debashishe Chaudhuriho a amerického dirigenta Davida Rutherforda, tzv. „Immersive koncert“.

Proběhnou i jiné doprovodné akce

Mezi zahajovacím a závěrečným koncertem se odehraje celá řada mimořádných vystoupeních na mnoha místech příbramského regionu. Pondělí 4. června je vyhrazeno pro Den s Antonínem Dvořákem s více než 20 koncerty a doprovodnými akcemi. Benefiční koncert pro Vilu Rusalka se odehraje 5. května v Památníku A. Dvořáka ve Vysoké u Příbrami. Letos se můžeme těšit na vystoupení přední světové harfistky Jany Bouškové. Součástí akce bude i zpřístupnění vily Rusalka veřejnosti za přítomnosti potomků A. Dvořáka.

Podrobnější informace ke všem koncertům najdete od na webových stránkách festivalu. Předprodej vstupenek bude zahájen ve čtvrtek 1. března.

autor článku: Radka Svobodová | Hudební festival A. Dvořáka Příbram