Dnes je pátek 19. duben, svátek má Rostislava.

Ilustrační foto

Oslavy stoletého výročí republiky v Dobříši

přidáno: 22. 10. 2018

Celý tento rok se připomíná výjimečné výročí 100 let od založení Československé republiky. Oslavy vyvrcholí již tuto neděli 28. října, kdy na mnoha místech České republiky proběhne nespočet akcí. Výjimkou nebude ani město Dobříš.

Dobříšský Okrašlovací spolek se rozhodl výročí oslavit tak, aby tento významný svátek byl důstojně připomenut. Než dojde k samotnému 28. říjnu, bude jeho předseda Petr Kadlec pořádat v úterý 23. října besedu a povídání o Dobříši za světové války. Tato beseda se bude konat od 18:00 hod. v dobříšské knihovně. Během této besedy bude představena i nová kniha Ještě není konec, bojujeme dál, která se zabývá právě obdobím 1. světové války v Dobříši a je rozšířena o události za 2. světové války doplněné medailónky vojenských osobností města Dobříše.

Dopolední pietní akce

V neděli 28. října proběhne ze strany Okrašlovacího spolku nejdříve pietní akce na dobříšském hřbitově, kde budou položeny věnce k hrobům tří legionářů, kteří jsou zde pohřbeni. Pokud budete chtít takto uctít i jiné legionáře, kteří jsou zde pohřbeni, ale nejsou označeni, prosím ozvěte se. Další věnec bude položen u památníku obětem světové války v parku obětem válek na Mírovém náměstí. Pátý věnec bude položen na židovském hřbitově u druhého památníku obětem válek. Pokoušeli jsme se zajistit s pomocí města tento památník zrenovovat a přesunout na Mírové náměstí, ale zřejmě se tak již do 28. října nestane. V deset dopoledne (čas může být ještě změněn) proběhne slavnostní odhalení pamětní desky dobříšského historika a spisovatele Ludvíka Kopáčka na Kopáčkově domě. U příležitosti 70. výročí od úmrtí tohoto významného dobříšského občana a bývalého člena Okrašlovacího spolku města Dobříše. 

Soutěž Hledání Dobříšské historie

Během celého dne bude probíhat soutěž Hledání Dobříšské historie na základě průvodce, který jsme připravili. Ceny za úspěšné vyluštění tajenky budou předány na Tanečních čajích, které se budou konat od 17:00 hod. v Kulturním domě Dobříš, při kterých se bude opět připomínat stoleté výročí republiky.

Odpoledni a večerní program v Kopáčkově dvoře

Společnost Dokas poté v odpoledních a večerních hodinách pořádá v Kopáčkově dvoře hudební program. V hodinových blocích se představí kapela V-Pořádku, Judas revival ST a punková kapela A bude hůř.

Oslavy v Novém Kníně

V Novém Kníně bude pořádána výstava o Světové válce v místním Muzeum těžby zlata. Od 14:00 hod. zde bude konána beseda a křtění nové knihy Petra Kadlece Před sto lety v Novém Kníně.  

autor článku: Petr Kadlec