Dnes je pátek 29. březen, svátek má Taťána.

Ilustrační foto

Přijďte v sobotu nahlédnout do tmy aneb jak moc je důležitý zrak?

přidáno: 07. 06. 2018

Život ve tmě není vůbec jednoduchý. V sobotu 9. června si opět můžete alespoň na chvíli vyzkoušet, jak se žije našim nevidomým spoluobčanům. Akci Černá kavárna pořádá Divadlo A. Dvořáka Příbram společně s příbramskou pobočkou Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých České republiky (SONS ČR, z.s.).

Oči jsou pro nás hlavním zdrojem informací o tom, co se děje okolo nás. Zrakem získáváme až 80% všech podnětů. Když však o něj přijdeme, začneme být více závislí na ostatních smyslech – na sluchu, čichu, hmatu a chuti. Dokážete využít tyto smysly k hraní společenských her? Zvládnete si bez použití očí vypít kávu, nalít vodu nebo třeba pochutnat na hranolkách? Poznáte, jakou bankovkou platíte? Zorientujete se v prostoru jen pomocí bílé hole? Najdete poslepu místo označené zvukovým signálem? To vše a spoustu dalšího si můžete 9. června vyzkoušet v Černé kavárně v D-klubu v Příbrami.

Letos proběhne již čtvrtý ročník

Pro obyvatele Příbrami není tato akce žádnou novinkou, přesto i tentokrát návštěvníky určitě překvapíme. Kromě tradičního posezení v kavárně a hraní her si před divadelním klubem budete moci v terénu otestovat chůzi s bílou holí používanou nevidomými k orientaci. Do ruky také dostanete speciální vysílačku, s jejíž pomocí budete mít za úkol najít cílovou odměnu. U stánku si zkusíte napsat své jméno v slepeckém Braillově písmu a vyzkoušíte si, zda byste se zorientovali v hmatových mapách. Chybět nebudou ani tradiční ukázky šikovnosti vodicích psů a stánek s kompenzačními pomůckami, simulačními brýlemi a výrobky zrakově postižených. Přesvědčíte se, že i nevidomí dokáží vyrobit různobarevná mýdla a svíčky a ještě je naaranžovat do pytlíku s mašlí. A kdo ví, třeba právě vy máte ve svém okolí někoho, kdo se sám potýká se ztrátou zraku a potřebuje poradit, nasměrovat nebo se třeba jen setkat s lidmi s podobným problémem. V minulých letech si do organizace SONS našla cestu řada lidí, kteří využili nabízených služeb, a to i díky návštěvníkům Černých kaváren. Ti totiž rozšířili své zážitky z akce a nasbírané informace po Příbrami a okolí a pomohli tak nejednomu zrakově postiženému zorientovat se ve svých možnostech.

Přispět budete moci i na dobrou věc

Zároveň můžete také přispět na podporu veřejné sbírky Bílá pastelka pro zrakově postižené, pod jejíž záštitou se celá akce koná. Nenechte si ujít možnost vyzkoušet si zábavnou formou, jaké to je přijít o zrak, a přesto si nadále vizualizovat svět kolem sebe. Přijďte s námi nahlédnout do tmy. Začínáme v 10:00 hod. a konec je plánován okolo 17:00 hod.

autor článku: Radka Linertová