Dnes je sobota 20. duben, svátek má Marcela,
je Mezinárodní den svobody tisku.

Ilustrační foto

Pán prstenů ovládne dobříšský zámek

přidáno: 17. 03. 2017

Další ze série benefičních koncertů na obnovu varhan v dobříšském kostele Nejsvětější Trojice se už 26. března uskuteční v Zrcadlovém sále zámku Dobříš. Od 18 hodin zde vystoupí studenti z britské univerzity v Southamptonu, kteří se svým symfonickým dechovým orchestrem představí Symfonií č. 1 - skladbu Pán prstenů od skladatele Johanna de Meije, složenou na motivy strhujícího příběhu kouzelného prstenu z knihy J. R. R. Tolkiena.

Prvním souborem ze southamptonské univerzity, který na zámku Dobříš v březnový podvečer vystoupí, bude Komorní symfonický orchestr Sinfonieta. Při příležitosti výročí 120 let od úmrtí Johannese Brahmse zahrají hudebníci vybrané části z  jeho Čtvrté symfonie. „Následovat bude v jejich podání také romantická skladba Předehra Hebridy od Felixe  Mendelssohna,“ informuje Ivo Kylar.

Po přestávce uvede Symfonický dechový orchest Symfonií č. 1, skladbu Pán prstenů od skladatele Johanna de Meije, složenou na motivy strhujícího příběhu kouzelného prstenu z knihy J. R. R. Tolkienase všemo částmi Gandolf, Lothlórien, Gollum, Journey in  the Dark, Hobbits.

Symfonický dechový orchestr, který byl na Univerzitě v Southamptonu založen hráči na dřevěné a žesťové hudební nástroje a nyní sdružuje nejlepší univerzitní hudebníky. „Současný repertoár zahrnuje mimo již zmíněné De Meijovy Symfonie č. 1 například také Gershwinovu Rhapsody in Blue či skladbu Maslanka´s Traveler. Na zámku Dobříš uslyšíme v podání tohoto tělesa i Čtyři skotské tance od Arnolda Malcoma,“ říká za organizátory koncertu Ivo Kylar.

Podle získaných informací  je Komorní symfonický orchestr Sinfonietta z University v Southamptonu jediným souborem této university, který dává svým hudebníkům příležitost vyzkoušet si v každé sezóně práci s jiným profesionálním dirigentem. „Přestože je organizován samotnými studenty, hudební kvalitou a širokým záběrem repertoáru si rychle získal skvělou pověst a brzy začal spolupracovat s hudebníky z Royal College of Music, Bournemouth Symphony Orchestra a London Philharmonic Orchestra,“ sděluje Kylar. Oba studentské soubory ze Southamptonu vystoupí při svém turné po České republice také v Lázních Poděbrady a v koncertní síni pražského Hlaholu.

Vstupné na koncert v Zrcadlovém sále na zámku Dobříš je dobrovolné a výtěžek bude věnován na obnovu dobříšských varhan v kostele Nejsvětější Trojice v Dobříši. Sbírka probíhá od května 2015 a současný stav na transparentním účtu na obnovu dobříšských varhan činí 600.551,- Kč.

autor článku: Michaela Rozšafná