Dnes je sobota 20. duben, svátek má Marcela,
je Mezinárodní den svobody tisku.

Ilustrační foto

Adventní prohlídky na zámku Dobříš nabízí výstavu betlémů a výklad Vánoc

přidáno: 11. 12. 2017

Vánoční svátky mají v našich dějinách pevné zakotvení. Málokdo ale ví, že dávno před zvykem zdobení stromečku byly hlavním symbolem Vánoc jesličky. Unikátní rukodělné betlémy od spolku Příbramských betlémářů jsou k vidění během adventních prohlídek na zámku Dobříš. Navštívit je můžete o víkendu 16. a 17. prosince.

Výstava betlémů, které příbramští betlémáři vytvořili například ze dřeva, různých druhů těsta, krajek, látek či z vlny, je součástí prvního prohlídkového okruhu zámecké expozice. V ní se návštěvníci o adventních víkendech seznámí také s historií Vánoc a zásadními symboly křesťanských svátků – adventním věncem, kalendářem, jmelím, koledami či stromečkem. Ve vánočně vyzdobených komnatách si popovídají o staročeských tradicích nebo o vánočních pokrmech napříč Českou republikou.

„U každého vánočního symbolu se návštěvníci s průvodcem chvilku zastaví a dozvědí se něco o jeho významu i historii. Například právě jesličky, kterých máme v expozici několik, jsou spjaty s příběhem Františka z Assisi, který před Vánoci roku 1223 postavil první jesle v lesní jeskyňce nedaleko italské Umbrie,“ říká Tereza Vyhlasová ze zámku Dobříš.

V expozici zámku budou jesličky od Spolku příbramských betlémářů k vidění již poněkolikáté a stejně jako v minulých letech se mohou příchozí těšit také na velmi populární pohádkový betlém, který tvoří několik desítek pohádkových postav z české i zahraniční produkce. Po první, adventní části expozice se návštěvníci podívají i do honosných reprezentačních sálů a chybět nebude výklad o historii zámku a rodu Colloredo-Mannsfeld.

Kromě adventních prohlídek (v jaké časy se konají, se dozvíte na www.zamekdobris.cz) mohou návštěvníci před Vánoci zhlédnut na zámku Dobříš také vánoční výstavu Andělé, víly a jiné bytosti výtvarnice Šárky Meisnerové Gruntové v Galerii JCM. Autorka se věnuje především tvorbě keramických figurálních plastiky umístěných do obrazů malovaných akrylovými barvami. „Na výstavě budete mít možnost setkat se s bytostmi andělskými, vílami, kruhem slovanských bohyň a také s ilustracemi k veselým i poetickým dračím pohádkám,“ dodává Tereza Vyhlasová.

Vedle adventního víkendu 16. – 17. prosince je možné absolvovat adventní prohlídky na zámku Dobříš s předchozí rezervací (prohlídky@zamekdobris.cz / tel. 318 521 240). Vstupné na prohlídky i na výstavu Andělé je dle běžného ceníku. V těchto dnech je přístupný také druhý prohlídkový okruh Dobříšské přízraky, otevřeno je i Muzeum hraček v areálu zámku a dobře najíst se můžete v zámecké restauraci.

autor článku: Michaela Rozšafná