Dnes je pátek 29. březen, svátek má Taťána.

Ilustrační foto

Na adventní koncert ZUŠ vás tentokrát zvou přímo vystupující žáci!

přidáno: 15. 11. 2017

Milí Dobříšáci, přijďte nás podpořit a poslechnout si náš koncert v krásném prostředí zámku Dobříš. Na koncertu uslyšíte pestrá hudební čísla, například hru na zobcovou flétnu v podání osmiletého Martina Zvolánka ze třídy pana učitele Hustolese.

Martin ke skladbě řekl: "Hraju Mateník od Miroslava Hoška a jsou tam takové zmatené rytmy, ale to je schválně. Na koncert pozvu mámu, tátu a všechny sestry." Jedna z jeho sester zvána být nemusí, neboť na něm také bude hrát – desetiletá Jana Zvolánková hraje pro změnu na klavír. Ke svému vystoupení řekla: "Budu hrát Barvy duhy od Evy Kalavské Faltusové. Na zámku jsem ještě nehrála, ale paní učitelka Tóth mi říkala, že je tam krásné dlouhé klavírní křídlo, tak se moc těším."

Na klavír zahraje i devítiletá Natalie Tóth: "Připravila jsem si skladbu od Zdeňka Zahradníka, která se jmenuje Cantabile, to znamená Zpěvně. Budu prostě zkoušet hrát na klavír tak, aby to znělo jako zpěv nebo rozhovor dvou hlasů."

Zpěv zazní i v podobě komorního vystoupení zpěváků ze třídy paní učitelky Krobové. "Zpíváme se sborem na zámku už poněkolikáté, vždycky se nám tu zpívá krásně, je tu výjimečná akustika a slavnostní atmosféra," uvádí šestnáctiletá Kája Kňavová. "Tentokrát zazpíváme vánočně laděné spirituály, které jsou opravdu nádherné."

Dalším větším tělesem, který se na adventním koncertě uvede, je houslový soubor pana učitele Čiháka. Více k tomu prozrazuje jeden ze členů, osmiletý Pepa Burša: "Na adventním koncertu vystoupíme s houslovým souborem se dvěma skladbami – Adeste Fideles a Apocalyptica od skupiny Metallica. Ta první je vánoční koleda, druhá skladba je spíš taková výrazná věc hraná hodně vysoko. Každá je úplně jiná, ale rád hraju obě."

Kromě hudby se ale návštěvníci mohou těšit i na vystoupení taneční – žáci paní učitelky Kundrátové předvedou klasické tance, baletní přípravka paní učitelky Kubátové se představí s číslem z baletu Louskáček od P. I. Čajkovského: "Na baletu děláme i takové docela těžké věci, jako je třeba jelení skok nebo provaz," říká k tomu pětiletá Kačenka Vandasová. "V téhle skladbě ale nebudou, budou tam, jak říká paní učitelka, prvky z bourrée a arabesky. A budeme mít na sobě hezké dresíčky, těším se na to."

K vidění i slyšení toho samozřejmě bude víc, nicméně upoutávky z jeviště jsou tímto již známé. Kdo ale bude v hledišti? Jeden z vystupujících se svěřuje: "Pozvu samozřejmě nejbližší rodinu, tedy mámu, tátu, sestry, babičku a dědu. A možná i nějaké kamarády."

Chcete být mezi našimi posluchači i Vy? Pokud ano, srdečně vás tímto zveme!

Přijďte ve čtvrtek 23. listopadu v 18:00 hod. do zrcadlového sálu dobříšského zámku. Budeme se na vás těšit.

autor článku: Lucie Tóth